Gerçek tasarımcı kendi stilinin en iyi modelidir

Güncelleme Tarihi:

Gerçek tasarımcı kendi stilinin en iyi modelidir
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2007 00:00

O, tartışmasız son 10 yılın en etkili tasarımcısı. Başarısının kaynağının yeteneği değil, enerjisi olduğunu düşünüyor. Günde sadece 2-3 saat uyuyor, gece aklına bir şey gelirse not almak için başucunda not defteri bulunduruyor.

Defilelerinin sonunda podyuma çıktığında ortalık birbirine giriyor, çünkü modellerine taş çıkartacak kadar yakışıklı ve çekici. Her iki cinsin de hayallerini süsleyen bir adam o. Bugün Gucci ve Yves Saint Laurent denince akan sular duruyorsa, onun sayesinde. 2004’te istifa etmişti. Uzun süreli sessizliğini Estee Lauder’le işbirliği yaparak bozdu. Önce anneannesinin parfümü Youth Dew’ü modernleştirdi. Ardından yepyeni bir koku yarattı. İsmi Tom Ford Black Orchid (Siyah Orkide). Bu parfüm için California’lı bir çiçek üreticisi, dünyanın ilk siyah orkidesini üretti. 14 Nisan’dan itibaren Türkiye’de de satılacak. Bu vesileyle Tom Ford Hürriyet’e konuştu.

Kirli sakalınız, belli belirsiz tebessümünüz, neredeyse göbeğine kadar açık gömleklerinizle tanınıyorsunuz. Siz kendinizi de tasarlıyor musunuz?

- Ben sadece rahat hissettiğim gibi giyiniyorum. Tabii ki tasarımcı olmanın getirdiği bakış açısı kendi stilime yansıyor. Gerçek tasarımcı kendi stilinin en iyi modelidir.

Hem kadın hem erkek milyonlarca hayranınız var. Kendinizi rock star gibi hissediyor musunuz?

- Hayranlarımın ilgisi beni gerçekten çok mutlu ediyor ama star olmadığımın farkındayım. Ben satılacak, pazarlanacak, kullanılacak ve sonrasında da atılacak şeyler yaratıyorum. Gerçek starlar ihtiyaç için yaratmazlar, sadece yaratırlar.

Uzun yıllar yaratıcılık örnekleri sergileyen biri nasıl olur da durur. Elinize hiç kağıt kalem almıyor musunuz?

- Şu anda yaratıcılığım sadece şekil değiştirdi. Güzellik ürünleri ve güneş gözlükleri tasarımları yapıyorum. Ayrıca sinema tutkumun peşindeyim ve kendi yazdığım bir senaryo üzerinde çalışıyorum.

Şu anda nerede yaşıyorsunuz? Çok seyahat ediyor musunuz?

- Günlerim Londra, Paris, NY, LA arasında seyahat etmekle ve Santa Fe yakınlarındaki çiftliğimde geçiyor. Yaratıcılığı besleyen kaçıştır. Çiftliğime gidip kendim ve doğayla başbaşa kalınca, bu popüler kültürle başa çıkma gücünü buluyorum.

Bir sonraki moda hamlenizle ilgili ipucu verir misiniz?

- Öncelikle Tom Ford Beauty koleksiyonunu herkesin kullanmak isteyeceği çok farklı ürünlerle geliştirmeyi hedefliyorum. Ev koleksiyonu ve erkek hazır giyimi konusunda çalışmalarım devam ediyor. Domenico de Sole (Gucci’den birlikte ayrılmışlardı) ile, tamamen kendimizin finanse ettiği ve kendi butikleri olan bir marka yaratıyoruz. Bu marka yüksek kaliteli ürünlerin olduğu Hermes ve Chanel markaları ile aynı noktada konumlandırılacak. Biz geri döndük ve bu ilk adımlar büyük projelerin habercisi. Yüzyılın ilk ve tek gerçek lüks markasını yaratacağız.

Siz hangi olağanüstü özelliğinizle milyonlarca tasarımcının arasından sivrilip Tom Ford oldunuz?

- Yaptığım işe inanmakla ancak hiçbir zaman yaptığımdan tatmin olmamakla sanırım. Ekibimden çok şey beklerim ama kendimden beklediğimden daha çok değil. Cesur ve iddialı olmak sizi insanların gözünde farklı yerlere getirir. Bu iddianın hakkını vermek içinse çok yaratıcı olmak ve çok çalışmak gerekir.

ARKASI YOKSA GÜMLERSİNİZ

Reklam kampanyaları moda ve tasarım dünyasının şovudur. Bu şovla dikkatleri çeker ve koleksiyonunuz hakkında merak uyandırırsınız. Bu iddianın arkasında yaratıcı bir koleksiyon olmak zorunda. Yoksa gümlersiniz.

ÜLKENİZ HAKKINDA HARİKA ŞEYLER DUYDUM

Amerika ve İngiltere’de yaşayan Türk arkadaşlarımdan ülkeniz hakkında harika şeyler duydum. Özellikle Istanbul’un kozmopolit kültürünün tasarımcılara ve sanatçılara ilham kaynağı olduğundan eminim. En kısa zamanda geleceğim.

Natalia Vodianova’yı dünyanın en güzel kadını ilan ettim. Çünkü doğal ve zarif duruşuyla bir kadında olmasını dilediğim her türlü çekiciliğe sahip, sofistike ve son derece etkileyici bir kadın.

Ben parfüm sanatına lüksü geri getirmek istiyorum

Gucci’yi ve Yves Saint Laurent’i dirilten kişisiniz. En şaşaalı döneminizde, 2004 yılında ani bir kararla istifa ettiniz. Dünya kadar teklif vardı ve siz Estee Lauder için makyaj koleksiyonu hazırlayarak karşımıza çıktınız. Neden?

- Diğer markaların profesyonelliğinden şüphem yok ama ben kendimi Lauder ailesine yakın hissediyordum. Ayrıca Lauder hálá ayrıcalıklı bir tarza sahip. Üçüncü ve en önemli neden ise John Dempsey (Estee Lauder’in küresel marka yöneticisi). Harika biri.

Siz nasıl bir parfüm kullanıyorsunuz? Kullandığınız parfümü nasıl buldunuz?

- Oryantal baharatlar, sandal ağacı ve dünyanın en nadir çiçeğinden yaratılan bir kokuyu kullanıyorum. Hayalimdeki erkek kokusunu yarattım. Ama şimdilik yalnızca ben kullanıyorum.

Koku hafızanız nasıldır?

- İnanılmaz bir koku hafızam vardır. Estee Lauder ile işbirliğine girmemde en büyük etken, anneannemin kullandığı "Youth Dew" adlı parfümdür. Estee Lauder için bu lüks kokuyu modern çağın kadını için tekrar yorumladım.

Yeni tanıştığınız birinin nasıl koktuğunu ne kadar önemsersiniz?

- Temiz ve taze bir koku günlük hayatta çok olumlu bir etki yaparken, seksi ve imzasını bırakan bir koku geceleri çok etkileyici olabilir.

Black Orchid pürfümünün en baskın noktası siyah orkide. Sizin için özel olarak üretilmiş...

- Benim için, mükemmel çiçek bu... Lüks, şık, katıksız, sofistike. Var olan en siyah orkideyi istemiştim, tek sorun var olmaması oldu. Yüzyıllar boyu orkide uzmanları siyah bir orkide aradılar. Biz bulduk. Daha doğrusu California’lı bir çiçek yetiştiricisi bizim için buldu. Onu ilk gördüğüm anda, kendi tasarımım olan ilk kadın kokusu için gereken ilhamın ve benim imzamı taşıyacak kokunun o olacağını biliyordum.

Ambalaj sizin için her zaman önemli oldu, değil mi?

- Ben, lüks bir şişe içerisinde unutulmaz bir esans ve modern duyarlılığa sahip bir koku istedim. Şişe Fransız camcı Lalique tarafından yapıldı. Tamamı siyah kristal. "Tom Ford Black Orchid" yazısını 23 ayar altından oyma bir plakaya yazdık. Klasik ve aynı zamanda da modern bir art deco hissi veriyor. Parfüm eski zamanların ısmarlama kokularına benziyor. Bu yüzden kapağında elle bağlanan özel bir kuşağı var.

Bugünün koku dünyasında eksik olan nedir?

- İki kelimeyle, gerçek lüks. Gerek ünlülerin destekleri, gerekse mevcut markaların yeni ürünleri, yan ürünler, sezonluk ürünler ve yardımcı nitelikteki eklentiler, kokunun bir zamanlar sahip olduğu eşsiz konumu aşındırdı. Tüketiciler kaliteye ve lükse aç. Kokunun bütünlüğünü, karmaşıklığını ve sofistikeliğini geri getirmek benim için önemliydi.

"Yeni" veya "şimdi", beni baştan çıkarmıyor. Beni baştan çıkaran; kalıcılığı olmayan toplumumuzda bulunması zor nitelikler olan tarz, lüks, ebedilik ve göz kamaştırıcılık.

’Julia Restoin-Roitfeld’i çocukluğundan beri tanıyorum. Annesi Carine Roitfeld, Fransız Vogue dergisinin genel yayın yönetmenidir ve benim de en sevdiğim arkadaşlarımdan biridir. Julia mükemmel bir tercih gibi göründü, çünkü Black Orchid kadınının öz niteliği olan doğal cinselliğe ve sessiz gizeme sahip.’

Black Orchid, Türkiye’de Akmerkez Beymen mağazasında satılacak. Her bir şişe imzalı, numaralı. Tom Ford’un deyimiyle bir hakikilik belgesiyle birlikte sunuluyor. Tasarımcı, bu parfümün kristal şişeleri üretilirken cam ustalarıyla birlikte çalıştığını söylüyor.

Reklam fotoğrafları Mert Alas ve Marcus Piggott, ürün fotoğrafları ise dünyanın en ünlü fotoğrafçılarından Irving Penn imzası taşıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!