Gerçek bir balina kurtarma operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Gerçek bir balina kurtarma operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2012 22:34

Büyük Mucize sadece bir balina kurtarma operasyonu hikâyesi değil. Aynı zamanda politik oyunların, medyanın gücünün, yer yer iç içe olan çıkarcı tutumunun, Greenpeace’in gönülden mücadelesinin ve büyük sermayenin nasıl da nabza göre şerbet verdiğinin filmi. Bazen fazlasıyla didaktik olup, eski bir anlatım tarzıyla karakterlerin derinine inmese de verdiği mesajlarla takdir edilmesi gerek. Gerçekte de bir aktivist olan Drew Barrymore’u, bir Greenpeace gönüllüsü rolünde bakımsız ve makyajsız bir halde izliyoruz.

Haberin Devamı

Greenpeace üyesi olarak, doğa ve hayvanlar için bir kurtarma operasyonuna katılmak hayalimdir hep.
Özellikle de balina kurtarma ekibine dahil olmak.
Gerçek bir hikâyeden beyazperdeye uyarlanan ve bir balina kurtarma operasyonunu anlatan Büyük Mucize’nin basın gösterimine ne büyük bir heyecanla gittiğimi tahmin edersiniz.

DREW BARRYMORE’UN KİRLİ SAÇLARI

Filmde hayalimi oynayan, çok sevdiğim oyunculardan biri olan Drew Barrymore’du.
İlk başta bakımsız görüntüsü, kirli saçları dışında rolüne yabancı olduğunu düşündüm Barrymore’un.
Gerçek hayatta da bir aktivist olan oyuncuyu filmin ilk başlarında böylesi bir rolde yadırgamak ne büyük bir ironi, öyle değil mi?
Suçu yönetmende ve senaryoda buldum zaten.
Sonrasında kendimi filme kaptırıp unuttum bile bu role uygun olup olmadığını.
Zaten film de karakterlerin öyle çok derinine inmiyordu.
Balina kurtarma operasyonu üzerinden dönen politik, maddi çıkar ilişkilerinin filmiydi daha çok.
Büyük Mucize, 1988 yılında yaşanan gerçek bir balina kurtarma operasyonunu perdeye taşıyor.
Bu kurtarma operasyonu öncesinde yaşamlarını balina avlayarak sağlayan bölge yerlilerini balina avında izliyoruz.
Birazdan üç balina için uluslararası bir seferberlik izleyeceğiz. Ama bu coğrafyada her yıl onlarca balina zıpkınlarla öldürülüyor!
Bu noktada Greenpeace’i, olaya müdahil olan devlet başkanlarını ve evlerinde canlı yayında balina kurtarma operasyonunu heyecanla izleyen milyonlarca insanı ve hatta bu filmdeki olaya duygulanan kendinizi bile sorguluyorsunuz işte.
O üç balina için dünya ayağa kalkıyor, çok güzel tabii, peki ya avlanan binlerce diğer balina, balıklar, öldürülen et hayvanları, kümes hayvanları?
Bu düşünce baloncuklarının devamını size bırakıp filme döneyim.
Her yılki geleneksel göç yolundan sapan üç gri balina, Alaska’da buzulların arasına hapsoluyor.
Nefes alabildikleri tek yer açıkta kalan son delik.
Ki o da havanın soğuması ile giderek küçülmekte.
Şimdi gelelim basının gücüne.
Normalde göz ardı edilecek bu olayın tüm dünyaya duyurulması, bölgede görev yapan bir yerel kanal muhabirinin sayesinde oluyor. Adam Carlson, balinaların haberini yaparak linkle merkeze gönderiyor.
Tesadüf zincirleri sonunda ana haberlerde yer buluyor balinaların trajedisi.
Ve zaman içinde bir bakıyoruz tüm dünya, büyük patronlar, eşleri, küçük çocuklar ve hatta dünya liderleri bu olaya kilitlenmiş.

Haberin Devamı

Gerçek bir balina kurtarma operasyonu

Haberin Devamı

ORTAK NOKTALARI BALİNALAR DEĞİL ÇIKARLARI

Greenpeace üyesi Rachel Kramer, Alaska’da petrol arayacak olan şirketin patronuyla kavga ederken, balinaların başında ve onunla aynı kurtarma operasyonunda buluyor kendisini.
Bazen her şeyin bir hayvana yakınlaşmakla başladığını görüyoruz bu noktada.
Umursamaz adamların bile kalpleri yumuşayabiliyor.
Ama yine de herkesin amacı aynı gibi görünse de çıkış noktaları farklı tabii.
Rachel balinaları ve doğal yaşamı sevdiği, önemsediği için orada.
Medya mensupları haber, şirket sahipleri ise çıkarları için giriyorlar bu işe.
Bush, hayvan ve doğasever görünüp oy kazanmak derdinde. Amerikan hükümetinin derdinin balinalar olmadığını Ruslar işin içine girmek isteyince anlayacaksınız.
Balinaları avlayarak yaşayan Eskimolar bile kurtarma operasyonunda canla başla çalışıyor. Filmde göreceğiniz çıkarları için.

Haberin Devamı

BALİNALARIN MÜCADELESİ AİLECEK İZLENEBİLİR

Klasik ve eski bir anlatıma sahip olsa da medya, politika ve hayvanseverler üzerine çarpıcı saptamalarda bulunan bir film Büyük Mucize.
Alt metnine yüzeysel bir aşk üçgeni koyarak izleyiciyi perdede tutmaya çalışsa da, asıl cazibesi farklı dürtülerle kurtarma operasyonunu yönlendiren politikacılar, gelenekleriyle çelişen Eskimolar, kalpleri yumuşayan büyük sermaye patronları ve tabii ki etkileyici Alaska manzaralarında olan bitenden habersiz yaşam savaşı veren üç gri balinada.
Büyük Mucize’nin her yaşa hitap eden bir cazibesinin olduğu kesin, ailecek izlenmeli.

BIG MIRACLE
BÜYÜK MUCİZE
Yön: Ken Kwapis
Oyn: Kristen Bell, Drew Barrymore, John Krasinski
Tür: Dram
Süre: 123 dk

Haberin Devamı

İNSANLAR ÜÇE AYRILIR

Ben bu dünyada insanların üçe ayrıldığını düşünüyorum; hayvanları gerçekten sevip kendilerini deli gibi onlara adayanlar, çıkarları uğruna hayvanların yararına mücadele edenler ve tabii son olarak hayvanları hiçbir şekilde umursamayanlar. Bu filmde üç tip insana da rastlamanız mümkün. Ama sayıları dünyada da fazla olmayan ilk gruptan sadece bir kişiyi izliyor olacaksınız; o da Greenpeace üyesi Rachel Kramer.

HAYVAN HAKLARI VE POLİTİKACILAR

Politikacılar için doğa dostlarının ve hayvanseverlerin desteğini almak çok önemli. Doğaya ve hayvanlara karşı olumlu tutumları onların insancıl yanlarını ortaya koyuyor, sempati sağlıyor ve bu da seçimlerde kendilerine oy olarak geri dönüyor. Büyük Mucize’de bu gerçek George Bush’un tutumu üzerinden verilmiş. Balinaların medyada ve halk arasında ilgi gördüğünü anlayan Bush, hayvanseverleri kendi tarafına çekebilmek için balinaları kurtarma operasyonuna önem veriyor. Bizde de hayvan haklarını iyileştirecek, sokak hayvanlarının olumsuz yaşam koşullarını düzeltecek politikacılar aranıyor. Bu filmin ülkemizin hayvan seven, sevmeyen tüm politikacılarına örnek olması dileğiyle.

Haberin Devamı

DREW BARRYMORE ESKİ AKTİVİST

Hayvanların kurtarılmasını konu alan ve çevreci mesajlar da veren Büyük Mucize’de başrolünde Drew Barrymore olmasına şaşmamak gerek. Zira kendisi gerçek hayatta da hayvan ve doğa için mücadele eden bir aktivist. Birleşmiş Milletler Gıda Programı’nın da temsilcilerinden. Filmde balinalarla ilgili söylediği cümleyi tekrarlayalım; “Büyük ve güçlü olmalarına rağmen onlar da aynen bizim gibiler. Biz de savunmasızız ve korkuyoruz. Bizim de zaman zaman yardıma ihtiyacımız oluyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!