Genç yaşta kalp krizine dikkat

Güncelleme Tarihi:

Genç yaşta kalp krizine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2010 11:10

Genç yaşta geçirilen kalp krizlerinin daha öldürücü olduğu eskiden beri bilinen bir gerçek. 32 yaşındaki Kahramanmaraşlı işadamı Yaşar Kuybu da ne yazık ki geçirdiği kalp krizinden kurtulamadı.

Haberin Devamı

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi ve Aksu otobüs firmasının sahibi olan Yaşar Kuybu, evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayata gözlerini yumdu. Kuybu evli ve bir çocuk babasıydı.

Kalp krizi, kalbi besleyen koroner damar dediğimiz damarlardan biri ya da birkaçının tıkanması sonucu o damarın beslediği bölgede ölü doku oluşumu olarak tanımlanıyor. 'Hurriyet.com.tr'ye açıklama yapan Kalp Vakfı doktorlarından Dahiliye Uzmanı ve Uzman Kardiyolog Güven Caner, kalp krizinin neden gençlerde daha öldürücü olduğunu şu örnekle açıklıyor:

"Bir deney hayvanında koroner damarı bir pensle yavaş yavaş daraltıp tıkarsanız hayvanın ölmediğini görürsünüz. Ancak damarı birdenbire daraltırsanız hayvanın hemen öldüğünü görürsünüz. Bunun nedeni de yavaş yavaş tıkandığında kanın yan ince damarlardan (kollateral) giderek kalp kasını besleyebilmesidir"

Haberin Devamı

ERKEN YAŞTA KALP KRİZİNDE SİGARA EN ÖNEMLİ ETKEN

Erken yaşta kalp krizi olaylarında sigara en önemli etken. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Abdurrahman Oğuzhan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “Aktif sigara içicisiyseniz 3 kat, pasif sigara içicisiyseniz 2 kat, sigaraya içmeyene göre kalp krizine yakalanma riskiniz var” dedi.

KALP KRİZİ HİÇBİR BELİRTİ GÖSTERMEYEBİLİYOR

Kalp krizi genellikle kriz öncesi eforla gelen göğüs ağrısı ya da nefes darlığı gibi belirtiler verirse de hiçbir ön bulgu olmadan da kalp krizi ortaya çıkabilir. Bu nedenle özellikle ailesinde kalp hastalığı ve hele hele ani ölümlerin fazla olduğu kişilerin mutlaka belirli aralıklarla kardiyolojik kontrollerden geçmesi gerekiyor. Bu konuda son yıllarda CT koroner anjiografi, net sonuçlar alınmasına yardımcı oluyor.

GÖĞÜSTE SIKIŞMA VE NEFES DARLIĞINA DİKKAT

Krizin ilk belirtileri ise göğüste sıkışma, yanma, hazımsızlık, nefes darlığı, solgunluk, terleme ve yorgunluk. Kalpteki ağrı ise kendini sol koldan başlayarak gösteriyor. Sol koldan serçe parmağına doğru inen, boyna doğru yayılan bir ağrı olarak tarif ediliyor. Kriz esnasında nefes daralıyor ve alında soğuk terler birikiyor.

Haberin Devamı

Belirtisi görüldüğü anda aspirin çiğnemenin büyük önemi var. Çünkü aspirin kanı sulandırıyor ve kan dolaşımını kolaylaştırıyor. Kişi eğer yalnız ise hemen bir yakınına haber vermeli ve yardım gelene kadar yatarak ya da oturarak beklemeli. Zamanında müdahale edilirse kalp damarı açılıyor ve kalp dokusunun zarar görmesi önlenebiliyor. Bu yüzden ilk iki saat çok önemli.

AİLESİNDE KALP HASTASI OLANLAR DİKKAT

Doktorlar, ailesinde erken ölüm görülen ve kalp hastası kişilerle birlikte, yüksek tansiyonu, yüksek kolesterolü olan, sigara içen, şeker hastası ve şişman kişiler koroner kalp hastalığı yönünden mutlaka incelenmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Uzman Kardiyolog Güven Caner, dünyada kalp krizinde ilk saatlerde pıhtı eritici tedavi yaygın olarak yapılmakta olduğunu belirterek, "Daha ideal olanı ve yine son yıllarda yaygınlaşan müdahale, ilk saatlerde acil koroner anjiografi tıkanan damarın açılması ve o bölgeye stent konarak kalp kasının ölmesine (nekroza) engel olunmasıdır" dedi.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!