Genç yaşlanmış biri olarak eski günleri yaşıyorum

Güncelleme Tarihi:

Genç yaşlanmış biri olarak eski günleri yaşıyorum
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2011 00:00

Asu Maralman, yıllar önce yayınladığı ‘Pop Folk’ albümünde türkülerle popüler müziği harmanlamış, bu yüzden TRT’den onay alamamıştı. Zamanla müzikten uzaklaştı. Kaybedenler Kulübü’ndeki ‘Bağrı Yanık Dostlara’ şarkısıyla hafızalarda tazelendi. Ve ‘Pop Folk’ geri döndü

Haberin Devamı

Asu Maralman’dan hatırladıklarımız sadece eski 45’likleri ve Kalan Müzik’ten çıkan eski albümlerinin yeni basımlarıydı. Önce 2008’deki ‘İki Aile’ dizisinde ortaya çıktı. Safiye rolünü oynadığı dizinin jenerik müziği de ‘Olur Olur Bal Gibi Olur’ şarkısıydı. Günümüzde Maralman’ı hatırlatan en büyük işse ‘Kaybedenler Kulübü’ filminde çalınan Bağrı Yanık Dostlara (Sigaramın Dumanı) şarkısı oldu. Eşinin zorlamasıyla bir zamanlar TRT’den veto yiyen ‘Pop Folk’ albümü de tekrar yayınlandı.

“2008’de dizi bitince İngiltere’ye gelip evlendim. Eşim sürekli ‘Pop Folk’u dinleyip bana neden tekrar yayınlanmadığını söylüyordu. Uzelli’den Metin Uzelli’ye ulaştım. Albümlerin orijinal kayıtlarının saklandığını söyleyen Uzelli, fikre de sıcak baktı. 2009’u 2010’a bağlayan gece albümün yayınlanacağı haberini verdi. O zamandan beri beklendi yayınlanmak için” diyor.

Haberin Devamı

ALBÜMLERİ BASMAK İSTEMEDİLER

Maralman, 1979’da çıkarttığı ‘Bağrı Yanık Dostlara’ plağıyla popülerliğini devam ettirse de, patlayan arabesk furyasından o da nasibini aldı. Hiçbir plak şirketi pop albümü yayınlamak istemiyordu. 1986’daki ‘Pop Folk’ albümüne kadar İngiltere, Amerika ve Fransa’da yaşadı ve konserler verdi. “Pop Folk’a yatıracağım parayı 1979’dan 1985’e kadar kazanmıştım. Bağrı Yanık Dostlara’nın sahne dışında bir getirisi olmadı. Çocukluğumdan beri türkülere bayılır ve söylerdim. Sesimde ezik ve kırık bir yan var. Dinleyenler neşeli şarkılarda bile hüzünlenir. Türküleri bağlama üstadı Zeki Adsız ve gitarist Zafer Dilek seçti, ben de sevdiklerimi seçip söyledim” diyen Maralman popu bir kenara atmadığı gibi türkülerin de hakkını elinden geldiği kadar vermeye çalıştığını söylüyor.
Popla folk arasında bir sound yakalamaya çalışan sanatçının ‘Pop Folk’ albümü, bu iki türün birbirine karıştırılmasının imkansız olduğunu düşünen TRT yönetimi tarafından onaylanmamıştı. “Aynı dönem pek çok albüm onaydan geçemiyordu” diyen Maralman anlatıyor: “Bile bile para yatırıp albümü yaptım. Albümdeki ‘Bu Defter Kapansın’ şarkısı dışındaki her şarkıyı severek söyledim. Defter kapatmayı hiç sevmediğim için o şarkıyı da pek sevmedim. Pop Folk’un da defterini iyi ki kapatmamışım. Alacağım bir araba 30 yılda dağılırdı. Ama ‘Pop Folk’ albümü en güzel yatırımım olmuş. Şimdi 25 yıl sonra bir haz olarak geri döndü” diyor. ‘Pop Folk’ta Aşık Emrah, Selami Şahin, Aşık Mahsuni Şerif, Selahattin Sarıkaya gibi sanatçıların şarkılarının yanında pek çok da anonim ezgi dinlenebilir. Albümde 15 şarkı var.

Haberin Devamı

KAYBEDENLER KULÜBÜ’NÜ SEYREDERKEN PANİK OLDUM

Filmde o özgür hayatı gördükçe hop oturup hop kalktım. Şarkımı hangi seks sahnesinde kullandılar diye panik oldum. Teklifi düşünmeden kabul ettim diye kendime kızdım. Ama o kadar güzel bir yerde kullanmışlar ki ‘Bağrı Yanık Dostlara’yı helal olsun dedim. ‘Kaybedenler Kulübü’ radyo programı hakkında hiçbir şey bilmiyordum. 63 yaşında genç yaşlanmış biri olarak eski günleri yaşıyorum sanki şu sıralar. Müziğin müzik, eserin eser olarak yaşadığını bilmek güzel. Şarkı o zaman da şimdi de tutuldu. Neticede yüzümüz gülerek çıktık filmden. Hayatın gerçekleri çok güzel verilmiş. Mutlaka herkes bir dönem bu kadar özgür olmayı denemiştir. Film bir itiraf. Çok az insan kendini bu kadar sorgulayabilir.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!