Geçmiş olsun

Güncelleme Tarihi:

Geçmiş olsun
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

Endoskopi ameliyatları

Kansız ameliyat olarak tanınan endoskopik cerrahi girişimlerden genellikle 12 saat önce doktorlar yeme ve içmenin kesilmesi gerektiğini söylüyorlar. Londra'da yapılan ve British Medical Türkiye'de yer alan bir araştırmaya göre, bu süre içinde yemek ile yememek arasında fark yok. 90 dakika öncesine kadar rahatlıkla yemek yenebilir, su içilebilir.

Astım krizleri

Astım krizi nedeniyle hastaneye yatırılan yetişkinlerin dörtte üçünü kadınlar oluşturuyor. Hastanede yatan ve yaş ortalaması 28 olan, 182 kadınla yapılan bir çalışmada, kadınların adet dönemlerinde hastaneye başvurdukları ortaya çıkmış.

Antidepresanlar

Depresyona karşı ilaç kullanan ve aynı dönemde marihuana da içen insanların zihinsel durumlarında önemli değişikliklerle karşılaşılmış. Harvard Tıp Okulu'nda yapılan araştırmaya, 15-18 yaşlarındaki, hiperaktivite tedavisi için başvuran gençler katılmış. Marihuana içtikten sonra bu gençlerde, ağır kafa karışıklığı, kalp atışında hızlanma, halüsinasyon, huzursuzluk ve sersemlik hali tespit edilmiş.

Sigara tiryakileri

Amerikalı doktorlar, şizofreniye bağlı bir geni bularak, bu hastalıkdan mustarip kişilerin aynı zamanda sigara tiryakisi olduğunu ortaya çıkardılar. Ruh hastalıkları ile sigara arasındaki bağlantı incelendiğinde, en koyu tiryakilerin şizofrenler olduğu belirlenmiş. Doktorlara göre, şizofrenler bir sigara içtikten sonra kendilerini yeniden dünyaya gelmiş gibi hissediyorlarmış.

Ahlaki sorunlar

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanlığı'na ahlaki nedenlerle gelen şikayetlerin bazıları şöyle: 25 kişi ilaç yazıp, çıkar sağlanmasından, bir kişi maddi çıkar karşılığında gereksiz rapor verilmesinden, yedi kişi sakatlığa ve ölüme neden olunmasından, iki kişi hizmetli-hekim arasındaki tartışmadan, yedi kişi hasta yakını-hekim-hizmetli arasındaki tartışmadan şikayetçi olmuş.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!