Futbolun yıldızları sigorta güvencesiz top koşturuyor

Güncelleme Tarihi:

Futbolun yıldızları sigorta güvencesiz top koşturuyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2008 00:00

Sigorta şirketleri risk yüksek olduğu için yurtdışından teminat bulamıyor. Bulsalar bile primler hem kulüplere hem de futbolculara yüksek geliyor. Avrupa’da ise futbolcular sigortasız sahayı çıkmıyor.

FUTBOLUN gündemde olduğu şu günlerde; Türkiye’nin yıldız futbolcuları, Avrupa sahalarında şampiyonluk için kıyasıya rekabet ederken, karşılaşacakları risklerden korunma konusunda ise rakiplerinden çok gerideler. Çünkü Türkiye’de, hem birinci lig kulüpleri hem de futbolcular, Avrupa’daki gibi profesyonel anlamda sigorta güvencesine sahip değiller.

Futbolcular için oynayamayacak şekilde sakatlık, kemiklerde meydana gelecek sorunlar, çarpışma sonucu acil diş müdahalesi ve kontratındaki şartları istemeyerek yerine getirememe durumları en önemli risklerin başında geliyor. Kulüpleri ise futbolcusunun bir daha oynayamayacak olması nedeniyle bonservis bedelindeki kayıplar ve işletme riskleri korkutuyor. Sigortacılar ise yurtdışından reasürans teminatı bulamadıkları bu tür riskleri sigortalamıyor. O nedenle de Türkiye’de sporculara sadece ferdi kaza sigortası, sağlık sigortası ve hayat sigortası yapılabiliyor. Sigortacılar ise bu konuda kulüpleri kabahatli buluyor.

Risk yüksek, teminat zor

Axa Oyak Sigorta Genel Müdürü Cemal Ererdi, Avrupa kulüplerinde yabancı futbolcuların sözleşmelerine sigorta şartını mutlaka koydurduklarını ifade ederek, Türkiye’de böyle bir durumun sözkonusu olmadığını vurguluyor. Cemal Ererdi, Rüştü Reçber örneğini de göstererek, "Rüştü’yü çeşitli kereler sigortalamak için girişimde bulunduk ama pahalı geldi" diyor.

Yapı Kredi Sigorta Genel Müdürü Murat Güvenel, futbol dahil profesyonel sporcuların özel bir sözleşmesi ile sigortalandığını belirterek, riskin yüksek olması nedeniyle sigorta yapılmadığını söylüyor. Murat Güvenel, Türkiye’deki sigorta şirketlerinin tümünün yurtdışındaki reasürans şirketleri ile yaptıkları anlaşmalarda profesyonel sporcu sigortasının reasürans şirketleri tarafından kapsam dışında tutulduğunu da vurguluyor.

Kulüpler kabul etmiyor

Aviva Sigorta Genel Müdürü Ertan Fırat, Futbol Federasyonu’nun amatör ve profesyonel futbolcular için ferdi kaza ve kazaya bağlı tedavi giderlerini kapsayan bir sigorta yaptırdığını söylüyor. Ancak bu sigortanın limitlerinin yeterli olmadığını belirten Fırat, "Hele birinci lig futbolcuları için hiç bir anlam ifade etmiyor. Çünkü tedavi limiti olay başına 5 bin YTL, kaza limiti ise 50-75 bin YTL arasında değişiyor" diyor. Ertan Fırat, futbolcuların ihtiyacı olan profesyonel sigortayı yapacak Türkiye’de şirket olmadığını da sözlerine ekliyor.

Ergo İsviçre Sigorta Genel Müdürü Murat Balcı ise, Türkiye’de profesyonel futbolcuların sigortalanmadığına dikkat çekiyor. Balcı, "Yurtdışında çok değişik şekillerde bu tür sigortalar dizayn edilebiliyor. Örneğin, bir futbolcunun kariyerinin talihsiz bir sakatlık sonucu sona ermesi sonucu kulübünün ya da kendisinin uğrayacağı zararın teminat altına alınması veya futbolcunun sakatlanması neticesi sakatlık süresince kulübün futbolcuya ödeyeceği maaşın karşılanması gibi. Türkiye’de nadiren bu tür talepler olsa da yurtdışından reasürans bulmak mümkün oluyor. Ancak bunun maliyeti genelde kulüpler tarafından kabul edilmiyor" şeklinde konuşuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!