Fransız kahvaltı ve ekmek zinciri Le Pain Quotidien İstanbul’a geliyor

Güncelleme Tarihi:

Fransız kahvaltı ve ekmek zinciri Le Pain Quotidien İstanbul’a geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2006 00:00

Ekmekleriyle ünlü kafe zinciri Le Pain Quotidien’in (LPQ) Türkiye’deki ilk şubesi, 30 Mayıs’ta Kanyon Alışveriş Merkezi’nde açılıyor. İsmini günlük, taze ekmekten alan LPQ’nun sekiz ülkede 63 şubesi bulunuyor. Kafede fındıklı, üzümlü, zeytinli ekmek, baget ve tahıl karışımlarından yapılmış ekmek çeşitleri sunuluyor. LPQ özellikle kahvaltısıyla çok ünlü.

Ekmeğinizi alıp masaya geçiyor, hazır bekleyen çeşit çeşit reçel, krema ve peynirlerle nefis bir kahvaltı yapıyorsunuz. Diğer öğünler için de LPQ’nun kurucusu Belçikalı şef Alain Coumont’un bizzat tariflerini hazırladığı salata, çorba, makarna ve tartlar sunuluyor. LPQ’i Türkiye’ye, Body Shop, Starbucks, Topshop gibi markaların da temsilcisi olan Shaya Grubu getiriyor. Açılış hazırlıkları için İstanbul’a gelen Alain Coumont ile 16 yıl önce kurduğu ekmek zincirini konuştuk.

LPQ neden organik ekmek üzerine uzmanlaştı? Siz bu işe nasıl girdiniz?

-Öncelikle şunu belirtmeliyim, ben bir aşçı değil, executive şefim. Brüksel’de ünlü bir restoranda şef olarak çalışıyordum. Bu süre boyunca dışarıdan aldığımız ekmekleri hiç kaliteli bulmuyordum. Buradan yola çıkarak 16 yıl önce ekmekleriyle ünlü Le Pain Quotidien adıyla bir yer açmaya karar verdim. Yalnız ekmek üretemeyeceğimiz için salata, sandviç, çorba ve tatlıların da sunulduğu bir kafe haline getirdim. İlk şubeyi 26 Ekim 1990’da açtım. Geçen sürede konsept olarak hep aynı kaldık. Mönüdeki çeşitlerde, biraz artış oldu yalnızca. Le Pain Quotidien, kahvaltısıyla öne çıkıyor. Ama temelin ekmek üzerine kurulu olduğunu vurgulamak istiyorum. Burada tek yapabileceğiniz kahvaltı değil, öğle ve akşam yemeğinde de LPQ’e gelebilirsiniz. Tüm yemeklerimizi ekmeği temel alarak hazırlıyoruz. Kahvaltıda tereyağ, reçel ve ekmek, öğle yemeğinde farklı sandviçlerimizden, çorba ve salata yiyebilirsiniz. Akşam mönümüzde yine sıcak sandviçlerden, çorba ve sıcak salatalar ve makarnalardan seçebilirsiniz. Nasıl Çin mutfağında pilav her şeyin ana öğesiyse, bizim mutfağımızın da temeli ekmek. Ekmek, basit bir yemeği çok farklı bir kimliğe sokabilir.

Tüm yemeklerde organik malzeme kullanılabiliyor mu?

-LPQ’da sunulan ekmek, reçel, zeytinyağı gibi birçok ürün organik olarak üretiliyor. Kullanılan tüm malzemelerin organik olmasını hedefliyoruz. Ama tüm dünyada piyasanın sunduğu olanaklar bizi sınırlıyor. Şu anda tüm ekmeklerimiz organik; zeytinyağı, zeytin ezmesi ve meyve sularımız organik olarak üretiliyor. Ama çikolata gibi organik olmayan ürünlerimiz de var. Tüm şehirlerdeki restoranlarda yerel piyasadan aldığımız ürünleri kullanıyoruz. Türkiye’de organik ürün bulmak bizi zorlayacağı için bazı ürünleri dışarıdan getireceğiz. Şeker bunlardan ilk aklıma gelen. Türkiye’de üretilen organik ürünlerin büyük kısmı iç piyasaya verilmiyor, yurtdışına satılıyor.

HER KAHVALTIYA AYRI EKMEK

Kaç çeşit ekmek hazırlıyorsunuz? Sizin favoriniz hangisi?

- Beş farklı tahıldan yapılan, altı çeşit ekmeğimiz olacak. Biz hamuru yapıp, sonra ona farklı şekiller verip satmıyoruz. Her ürün için kullanılan malzemeler farklı. Ekmeğin aroması, tadı ve görünümü de farklı oluyor böylelikle. Tüm ekmekler benim özel tarifime göre yapılıyor. Zeytinli, beş tahıllı, buğday, fındıklı, üzümlü ve bir de benim yeniden yorumladığım bir baget ekmeği bulunuyor. Türk mutfağı ekmekle içiçe zaten. Türkler ekmeği çok seviyor. Her öğünde mutlaka ekmek yeniyor. Yediğiniz yemeğe göre ekmek seçimini de farklı yapıyorsunuz. Biz de, tereyağ ve reçelle yiyecekseniz baget, peynir tabağıyla yiyecekseniz buğday, çavdar karışımlı ekmek tavsiye ediyoruz.

YABANCILARLA YAN YANA YEMEYİ SEVECEKSİNİZ

Tüm ülkelerdeki LPQ’larda onlarca insanın yan yana oturup yemek yediği uzun masalar var. Bu bizim için yeni bir şey.


- LPQ’nun doğal ve nostaljik bir havası olduğu için en önemli özelliği bu masaları. Çiftliklerde kalabalık ailelerin kullandığı bu masaları mutlaka kullanıyoruz. Yan yana oturup yemek yemek, Türkiye için yeni bir şey. Bu konsepti yedi farklı ülkede uyguluyoruz. Her şehirde bir çekinceyle başlıyoruz ama sonradan vazgeçilmez hale geliyor. Çünkü yabancı insanlarla konuşup kaynaşılabilen sıcak bir ortam yaratıyor bu masalar. Ayrıca kenarlara dört kişilik masalar da koyuyoruz. Gerek masa düzenimiz, gerek sunduğumuz mönü ilk başta, yüzde yüz Türklere hitap etmeyebilir. Ama her ülkede olduğu gibi, zamanla çok sevileceğine inanıyorum.

Tariflerim Sunday Times’ta çıktı, gazetenin satışları patladı

Alain Coumont, tüm ekmek tariflerini kendisi hazırlıyor. Değişik tahıl karışımları kullanıyor ve ekmekte çok farklı tatlar yakalıyor. Bu tariflerin çok merak edildiğini, hiçbirini de saklamadığını anlatıyor."Çok sayıda insanla çalışıyoruz. Tariflerimiz çok kolay yayılabilir. Bunu saklamak mümkün değil. Benzerlerini yapsalar da, LPQ’inkiler mutlaka kendini belli eder. Ekmek tariflerimin bir kısmı Sunday Times Gazetesi’nde yayınladığında satışlar yüzde 40 artmıştı."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!