Formula 1 pistinde düğün bile yapılacak

Güncelleme Tarihi:

Formula 1 pistinde düğün bile yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2005 01:33

Motor Sporları ve Organizasyon A.Ş. (MSO)Genel Müdür Vekili Can Güçlü, Formula 1 için inşa edilen Otodrom pistinde F1 ve Moto GP gibi motorsporları dışında konser, sergi, fuar gibi her türlü organizasyonun yapılabileceğini söylüyor.

‘Biz orada uçurtma festivali yaparak para kazanacaksak bu festivali de yaparız’ diyen Güçlü, şöyle devam ediyor: ‘Ana gayemiz içinde 600 kişilik konferans salonu da bulunan tesisi kiralamak. Burayı şirketlere de kiralayacağız. ‘Team Building’ aktiviteleri dedikleri yönetici kursları burada düzenlenebilecek. Hatta, F1 pistinde düğününüzü yapmanız bile mümkün. Bunun için de çok zengin olmanız gerekmiyor.’

F1 pistinde hem yarış hem de düğün yapılacak

Formula 1 yarışlarının düzenleneceği İstanbul Otodrom Pisti’nin motorsporlarından başka etkinliklerin de yapıldığı bir mekan olması bekleniyor. Konser, fuar ve sergilerin organize edileceği tesiste evlenmek isteyen çiftler de düğünlerini yapabilecekler.

İSTANBUL ağustos ayında Formula 1 yarışlarına ev sahipliği yapmaya hazırlanırken, bu büyük organizasyon için inşa edilen İstanbul Otodrom Pisti’nin motorsporlarından başka etkinliklerin de yapılacağı bir mekan olması planlanıyor.

Yaklaşık 80 milyon Euro’ya mal olması beklenen kompleksin işletmesini üstlenen Motor Sporları ve Organizasyon A.Ş. (MSO) böyle önemli bir yatırımın F1 dışında bütün yıl boyunca başka etkinliklere de sahne olmasını amaçlıyor.

UÇURTMA FESTİVALİ

Otodrom tesisinin en iyi şekilde işletilmesinden sorumlu olduklarını belirten MSO Genel Müdür Vekili Can Güçlü, F1 ve Moto GP gibi motorsporları dışında komplekste konser, sergi, fuar gibi her türlü organizasyonun yapılabileceğini söylüyor.

‘Biz orada uçurtma festivali yaparak para kazanacaksak bu festivali de yaparız’ diyen Güçlü, şöyle devam ediyor: ‘Ana gayemiz içinde 600 kişilik konferans salonu da bulunan tesisi kiralamak. Burayı şirketlere de kiralayacağız. ‘Team Building’ aktiviteleri dedikleri yönetici kursları burada düzenlenebilecek.’

SAATİ 5 BİN 500 EURO

Bireylerin de tesisi kiralayabileceğini dile getiren Güçlü, şöyle konuşuyor: ‘Örneğin, aracınızı pistte kullanmak isterseniz, tam olarak belirlemedik, ama saatine yaklaşık 5 bin 500 Euro ödemeniz gerekiyor. Tabii ki birkaç kişi bir araya gelirseniz bu ücreti bölüyorsunuz. Hatta, F1 pistinde düğününüzü yapmanız bile mümkün. Bunun için de çok zengin olmanız gerekmiyor. Tesis 2.2 kilometrekarelik bir alan olduğu için padok alanının arka tarafında 1000 metrekarelik bir alanı kiralayıp düğün yapmak isterseniz fiyat farklı, tribünleri ya da pit alanını da kiralamak isterseniz farklı olacak.’

F1’in tek başına önemli bir gelir kapısı olduğunun altını çizen Güçlü, en kötü GP’nin bile 50 milyon dolarlık bir hacim yarattığını söylüyor. Güçlü, bazı ülkelerde yurtdışından gelen seyircilerin oranının yüzde 70-80’leri bulduğuna işaret ederek, ‘Türkiye’nin en büyük avantajı Orta Avrupa’dan özellikle Almanya’dan ulaşımın çok ucuz olması. Bugün Almanya’dan Belçika’ya otomobilinizle gitmeye kalsanız benzine sadece 100 Euro ödeyeceksiniz. Halbuki, bu paraya Almanya’dan Türkiye’ye uçakla gelebiliyorsunuz’ diye konuşuyor.

HEM F1 HEM DE TATİL

Avrupa’da bir ana tribün biletinin 500 Euro civarında olduğuna işaret eden Güçlü, şöyle devam ediyor: ‘Dört kişilik bir aile ana tribüne gitmek istediği zaman 2 bin Euro ödüyor. Böyle olunca da insanlar tatile gitmek ile F1 arasında bir seçim yapmak zorunda kalıyorlar. Biz de bu insanlara dedik ki ‘Bizim biletler daha ucuz (350 Euro civarında) aradaki farkla uçak bileti alabilirsiniz. Böylece, hem GP izlersiniz hem de tatil yaparsınız. Turizm acentaları da bundan yola çıkarak değişik paketler sunuyorlar.’

İNER İNMEZ KAZANDIRACAKLAR

İstanbul’a ekonomisinin en ölü olduğu sezonda 50 milyon dolar gibi taze para geleceğini vurgulayan Güçlü, ‘Yabancılar Türkiye’ye gelir gelmez para kazandıracaklar. Türkiye’ye geldiklerinde cep telefonlarını açtıkları zaman GMS operatörleri roaming, devlet ise önemli bir vergi elde edecek. Çünkü insanlar daha uçaktan inmeden cep telefonlarını açıyorlar’ şeklinde konuşuyor.

Yurtdışından gelenlerin ulaşım ve otel parası hariç günde ortalama 300 dolar harcadıklarını belirten Güçlü, ‘40 bin kişi civarında yurtdışından seyirci bekliyoruz. Bu da üç gün için ortalama 30 milyon dolar civarında bir rakam yapıyor. Tabii bu sadece gelenlerin sokakta yapacakları harcama’ diyor.

Pahalı dediler gold biletleri bitirdiler

ŞİMDİYE kadar 25 binden fazla bilet sattıklarına dikkat çeken Can Güçlü, şunları söylüyor: ‘Bu kadar kısa sürede bu kadar bilet satmayı açıkçası beklemiyorduk. Bilet satışlarında bizden önde olan bir tek Barselona olabilir. Ama oradaki GP’nin bizimkinden 2 ay önce olduğunu da unutmamak gerekir. 70 ila 350 Euro arasındaki bilet fiyatlarının Türkiye için çok pahalı olduğu söylendi. Ama, sattığımız 25 bin biletin yüzde 90’ı ana tribündeki gold olarak adlandırdığımız biletlerden oluştu. Böylece, 350 Euro’luk ana tribündeki yerler neredeyse bitti.’

11.5 MİLYON EURO’LUK VİP

Güçlü, şirketlerin de toplu şekilde bilet aldığını belirterek, ‘Bir firma 1750 adet gold bilet satın aldı. 1000 üzerinde bilet satın alan en az 4-5 şirket bulunuyor’ diyor. Güçlü, VİP biletlerin de 2 bin 300 Euro olduğunu dile getirerek, ‘Bu fiyata her türlü yemek, içki ve tatlı servisi gibi hizmet dahildir. 10 bin VİP müşteri ağırlama kapasitemiz var. Ama ilk etapta 5 bin kişilik bir hazırlık yaptık’ diye konuşuyor.

Kraliyet ailesi otel kapattı

Dünya ekonomisine hükmeden insanlardan oluşan seyirci kitlesini İstanbul’un hak ettiği şekilde ağırlama kapasitesine sahip olduğunu vurgulayan Can Güçlü, şöyle konuşuyor: ‘İstanbul yeni olduğu için bu yıl çok ciddi sayıda ünlü bekliyoruz. Hollywood yıldızlarından Avrupa’nın kraliyet aileleri ve devlet başkanlarına kadar birçok üst düzey seyirci bekliyoruz. Geçen gün bir butik oteldeydim. Onların söylediklerine göre bir Avrupa kraliyet ailesi oteli kapatmış.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!