Evliliğe kapalı değilim

Güncelleme Tarihi:

Evliliğe kapalı değilim
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2012 02:00

Bu ülkenin ihtiyaç duyduğu en önemli adamlardan biri Haluk Piyes... Çünkü alışılanın aksine o, şöhretini, çocuklara ve gençlere adamış. Yani şöhretten kazandığını bağımlılığa karşı mücadeleye yatıran bir Robin Hood...

Haberin Devamı

Soyunu sopunu araştırırken Tarsus ve Çiçekdağı çıktı karşıma. Türkülere hakim misin?     

- “Hata Benim Günah Benim” adlı eserini Neşet Ertaş bedava verdi filmim için. Babamın vazgeçilmez sevdası Neşet Ertaş, dedem de Muharrem Ertaş’ın asker arkadaşı...

“Pusat” diye bir dizi vardı ve sen boksörü canlandırıyordun. Neyi amaçladın bu karakteri canlandırırken?”

- Pusat fikri bana aitti. Şiddet yerine gençleri spora yönlendirmekti amacım. Bunu da bir nebze başardım.

Peki bu sorumluluk sahibi tavrınla neyi amaçlıyorsun?

- Mozaik yapıya öteki yerine benden diye bakarım. Misyonlarımdan biri budur. Ötekileştirme baskısıyla büyüyen çocuklar mutsuz oluyor ve sonuçta madde bağımlılığı başlayabiliyor. Ya marka bağımlılığına ya da kendini uyuşturmaya yönleniyor. Alevi-Sunni barışı var işlerimde. Eğer mezhep varsa; yurt dışında bu geçerli değil.

Sigaraya neden kafayı bu kadar taktın? Ben de 6 ay oldu bırakalı ama hâlâ canım çekiyor.

- Sigarayı bırakanlar eğer sigaranın güzelliğinden bahsediyorsa, içmeyen bağımlılar haline geliyor. 18 senedir sosyal danışmanlık yapıyorum. Beyin her şeyi alt edecek yapıya ve güce sahip.

Sen hiç denedin mi sigarayı?

- Hiç denemedim. Etrafımda bu konuyla ilgili mayın vardı. Maddeleri arkadaş ya da tanıdık biri teklif eder. Tanıdıktan zehri kabul edersin ama yabancı su verse tedirgin olur reddedersin.Ayrıca sigaraya başlamanızın en büyük nedeni, eksik bir duygunun boşluğu. Bırakarak hem kendinizi aşmış hem de çocuğunuza sağlıklı bir sevgi aşısı vermişsiniz.

BÜYÜKLERE LAF ANLATMAK BİR NEVİ DON KİŞOTLUK

Mücadele ettiğin alan büyük bir kartel, hiç çekinmiyor musun?

- Bu enteresan bir çark. Mesela içki de bu çarkın içinde. “Spiderman” filmi mesela. O kadar aksiyon sahnesi arka arkaya gelirken birden kahramanın bulunduğu tırın üzerinde bira reklamı görünüyor. 3 yaşındaki çocuğu da ileride madde bağımlılığına hazırlıyorlar yani... 16 yaşında sosyal danışman oldum. Sonra destek olsun diye hukuk okudum. Yetmedi, bu misyonu yürütmek ve tanıtmak için medyaya girdim. Ünlü olursam etkim büyük olur ve daha çok insanı bağımlılıktan kurtarırım diye düşündüm. Medya katil de yaratabilir ama kurtarıcı da olabilir.

Yeterince ilgi görüyor musun?

- Halktan hak ettiğim ilgiyi görüyorum. Kalpten çıkan kalbe hitap eder. Samimi olmazsam gençlere ve çocuklara bir şey anlatamam. Büyüklere bir şey anlatmak ise tam anlamıyla Don Kişotluk. Büyüklerin mazereti hep var ama çocuklar daha çabuk kavrar.

Haberin Devamı

Ne zaman mutlu olursun?

- İnsan başkalarına faydalı olduğu an en büyük mutluluğu yaşar. Telefonların, arabaların peşinden koşmanın sonu yok. Sevginin peşinde koşanlar ve paylaşanlar en mutlu insanlardır. Bir de Türkiye’de babalar çocuklarına nedense “Seni seviyorum” demiyor. Bir kabadayıdan “Seni seviyorum” demesini isteseniz ne olur bir düşünsenize! Beş yeğenimi büyüttüm, altlarını da temizledim. Çocuğumu elbette bilinçli yetiştireceğim fakat formül isterseniz bu suni kalır. Sevgi, anne karnında başlar. Arkası diyalog ve eğitim. Partnerinize olan sevgi saygınız çocuğunuzun eğitimine büyük katkı sağlar. Evli olmanız gerekmiyor, bunu verdiğiniz değer belirliyor. Yani konuşarak değil yaşayarak çocuğumu doğru yetiştirebileceğimi düşünüyorum.

5,5 MİLYON DOLARI ELİMİN TERSİYLE İTTİM

Oyunculukta kariyer hedefin nedir?

- Bağımlılık konulu her filme sıcak bakarım. Entrika ya da şiddete özendiren filmleri, dizileri ise elimin tersiyle ittim. 5,5 milyon dolar civarında bir ciro ediyor toplamda, ama hiç önemli değil. Madde bağımlılığı kız çocuklarında 13 yaşa kadar düştü. Ünlüler bu konudan kaçıyor. Oysa benim gibi gönüllüler, direkt eğitim için sistem kurdu. www.zaferercan.com adresi herkesin işine yarayacak. Oyunculuk hedefime gelince, beni zorlayacak işlerde olmak istiyorum. Azra ile “MUCK” dizisini bıraktık mesela.

Neden?

- Canlandırdığım karakter öğretmendi, onaylamayacağım biryöne gitti. Sinan Çetin’le konuştuk ve ben olmayacağımı söyledim. Anlayışla karşıladılar. Birkaç ata semer vurursunuz ama hepsine binemezsiniz.

Takdir ettiğin isimler kimler?

- Ömer Lütfi Akad, Metin Erksan ve Atıf Yılmaz... Matematikleri ve ruhları mükemmel. Hak ettikleri ilgiyi görmedikleri de aşikar.

ARTIK ESKİ FİLMLERİN DUYGUSUNA DÖNÜLMELİ

Sosyal medyayla ilgili misin?

- Facebook başıma iş açtı, hesabımı kapattım. Bilgi çağı dedik ama bilgi alışverişi yok buralarda. Manipulasyona açık bir ortam. Kızlar bu kadar herkese hayran olamaz. Huydan bahsetmez olduk. Fotoğraf ve poz, gerisini düşünmüyoruz. Beni nasıl mutlu eder derdindeyiz. Ben nasıl mutlu ederim duygusu kalmamış. Gömleğini satar, beni geçindirir fikrine sahip değil kadınlar. Artık eski filmlerin duygusuna dönülmeli. Sanatçılığa dönmeliyiz. Doğrudan uzaklaşmak mutsuzluk demek. Yalnız kalacağız ister istemez. Tutunduğumuz araçlar tüketim araçları. Konfor mutluluğunu ister olduk.

Evlendiğin söyleniyor...

- Görücü usulüyle evlendiğim yalan. Camiadan biri ile evlenme fikri ortada bir şey, ne desem boş. Evlenme şartları oluşursa evlenilir. Kapalı değilim evliliğe...

Haberin Devamı

HEM KÖLNLÜ’YÜM HEM ANADOLULU

Seni kim yetiştirdi?

- Annem. Beni dünyanın 3. büyük kilisesi olan Domm Kilisesi’ne götürdü. İlk duamı orada ettim.

Kendini nereli hissediyorsun?

- Hem Kölnlü’yüm, hem Anadolulu... Sıkma ve tantuni yerim ama Köln’deki lezzetimden de vazgeçmem. Annem de öksüz ve yetim büyüdüğü için samimiyetini benden esirgemedi. Riyakarca yaklaşımları derhal bertaraf eden bir yapısı var. Eski yıldızlardan biriyle tanıştırdım, yukarıdan bakış gördü ve o zamane yıldızını bozdu annem. İstanbul’daki riyakar yaşamı açık cezaevine benzetiyor!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!