Estetik cerrahide çılgınlık çağı

Güncelleme Tarihi:

Estetik cerrahide çılgınlık çağı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Amerikan Newsweek Dergisi, son sayısında insanoğlunun ‘‘mükemmellik arayışı’’nı kapak yaptı ve tüm risklerine karşın estetik cerrahide, dünya çapında bir patlama yaşandığına dikkat çekti.

Bıçak altına yatmanız için kırışmanız ya da zengin olmanız gerekmez. Yeni teknikler, daha genç ve daha çok hastayı cezbediyor. Doktorlar, yeni estetik merkezleri kurma telaşında. Ancak estetik cerrahinin yeni çağında seçeneklerle birlikte riskler de var... Newsweek Dergisi, kapak yaptığı estetik cerrahi haberine böyle başlıyor. Dergiye göre, bir zamanlar ünlüler ve ‘‘belirli yaş’’taki kadınlar, gizlice bıçak altına yatardı. Ancak imaj merakı yüzünden estetik, günümüzde bir tutkuya dönüştü. Yaş, cinsiyet, meslek, ulus gibi ölçütler kalmadı ve yaşlanmaktan, çirkin görünmekten korkan insanın umudu estetik oldu.

AMELİYAT UCUZLADI

Japonlar gözkapağı gerdirmeyi yeğlerken, Meksika'da burun estetiği önemseniyor. Tayvanlı kadınlar genç ve çekici olmak için yağ aldırma ve yüz gerdirmeye meraklı. İtalyan kadınlar göğüslerine silikon koydurmada ısrarlı. Operasyon ücretlerinin ucuzladığı Arjantin'de 30 kişiden birinin bıçak altına yattığı söyleniyor.

Dallas'tan plastik cerrah Dr. John Tebbetts, ‘‘Kız kardeşiniz, kapı komşunuz, bakkalda rastgeldiğiniz herhangi bir hanımefendi estetiğe gereksinim duyabilir. Genç kızlar, yağ aldırmak ve göğüslerini büyütmek için ailelerine yalvarıyor’’ diye konuşuyor. Chicago'dan Holly Lagalente, 25 yaşında gözkapağı gerdirmeyle estetiğe merak sardığını, iki yıl sonra yağlarını aldırdığını, bu yolda bir servet döktüğü, işini değiştirmek zorunda kaldığı operasyonlardan sonra asla pişman olmadığını söylüyor.

Estetikçilerden eskiden kaçılırdı ve operasyonları kimsenin bilmesi istenmezdi. Modern zamanlarda ise estetikçilerin peşinden koşuluyor. Basın ve yayın aracılığıyla estetik mucizeler vaat ediliyor. Uzman, estetik merkez sayısı hızla artarken, güvenilirlik tartışmalarını da beraberinde getiriyor. ABD'de yaklaşık 50 bin estetikçiden çoğunun kısa süreli kurslarda uzmanlık diploması alması tedirginlik yaratıyor. Lazer, endoskopi gibi süper teknolojiler, çok kısa sürede sonuç veren gençlik, güzellik operasyonları estetiğin cazibesini doruğa çıkarıyor. Ancak yeni yöntemlerin riskleri, tüm bu mucizelerin geçici olduğu da hatırlatılıyor.

SİGORTA KARŞILAMIYOR

Bu tür operasyon faturalarını sağlık sigortaları karşılamadığından, mükemmel görünüm uğruna bıçak altına yatanlar, ABD'de 88 dolardan 5 bin 471 dolara kadar çıkan bedel için kimi zaman aylarca çalışıyor, kredi kullanıyor, ev satın almak için biriktirdiği parayı cerraha veriyor, hatta iflas etmeyi göze alabiliyor. ‘‘Estetik hastası’’ olanlar, yıllık rutin sağlık kontroluna gider gibi plastik cerrahlarına uğruyor. New York'tan Dr. Gerald Imber, ‘‘35-45 yaşlarında estetik bakıma başlanmalı. 50 yaşında yüz gerdirmeyi unutun gitsin. O yaşa kadar bekledikten sonra muazzam bir değişim beklemek aptallık olur’’ uyarısında bulunuyor.

68 KUŞAĞININ MERAKI

Pazarın en az yüzde 40'ında 68 kuşağının ağırlığı dikkat çekiyor. Uzmanlar, 68 kuşağının 35'inden sonra yaşlanmayı kabullenemediğini söylüyorlar. İş álemindeki rekabette imaj çok önemli faktör olarak kabul ediliyor ve öğle tatilinde bile gençlik enjeksiyonları için estetikçiye uğranıyor.

Kadınların yanı sıra çağımızda erkeklerin estetik kaygıları da arttı ve yağ aldırmaktan, göz kapağını, yüzünü gerdirmekten kaçınmıyorlar. Estetiğe merak salan erkekler, ya işyerlerindeki 20'liklerle rekabete girişenler ya da yeni flörtler arayan boşanmışlar.

Gençlerin estetik merakı ise en fazla tartışılan konu. Geçen yıl 18 yaş ve daha küçük olup da yağ aldıran gençlerin sayısı 1645... Mezuniyet ödülü olarak göğüslerini büyütüp kalçalarındaki yağları aldıranlar, Madonna'ya özendiklerini itiraf ederken estetik yaş sınırlaması tartışılıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!