Erol Pekcan için 50 kişi çaldı

Güncelleme Tarihi:

Erol Pekcan için 50 kişi çaldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ünlü cazcı Erol Pekcan için bu yıl ikincisi gerçekleştirilen anma gecesinde Türkiye cazcılarının yüzde sekseni sahneye çıktı. Akademi İstanbul Vakfı'nın düzenlediği gece yaklaşık üç buçuk saat sürdü.

ÖNCEKİ gece Atatürk Kültür Merkezi'nde cazcıların büyük buluşması gerçekleşti. Gecenin düzenlenme amacı cazcıların sorunları, devletin neden bu türü desteklemediği falan değildi. Sadece bir anma gecesiydi. Bugün caz dinleyen, çalan insanların yetişmesinde büyük emeği geçen Erol Pekcan anılıyordu.

Doğrusu cazcıların anma geceleri de farklı oluyor. Örneğin, Erol Pekcan'ın Türk cazı içindeki yerini ve önemini anlatan, uzun yıllar nasıl beraber müzik yaptıklarını ve ortak anılarını dile getiren, saatler süren bir konuşma yapmadı kimse. Gecenin başlangıcında sahneye Atatürk Kültür Merkezi Müdürü çağırıldığında, eyvah işte uzun konuşmaların yapılacağı bir gece daha diye gözlerimi kapattım. Açtığımda adamı sahneden inerken gördüm. Sadece bir teşekkür plaketi verilmişti kendisine.

Erol Pekcan'ının kızı Sebla Pekcan da yalnız Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın mesajını okudu. Arkasından hemen programa geçildi.

Türkiye'de caz müziğiyle iştigal eden sanatçıların neredeyse yüzde sekseni Erol Pekcan için çalmaya söz vermişlerdi.

Programın ilk bölümünde toplam 11 grup art arda sahne alacaktı. Ama söz konusu bir caz konseriydi. Önceden belirlenmiş bir program ne kadar gerçekleştirilebilirdi ki?

Grup olarak müzik yapan sanatçılar programda sırayla yerlerini aldılar. Gecenin açılışını İmer Demirer beşlisi yaptı. Ardından Selim Benba Dörtlüsü ve Nilüfer Verdi-Nükhet Ruacan Dörtlüsü sahneye çıktı ve program bu şekilde devam etti.

Geceye davet edilen bütün müzisyenler çalmayı kabul etmişlerdi. Kim kiminle çalabilir diye hemen dörtlü, beşli gruplar oluşturuldu. Örneğin bunlardan biri Philippe Compella idi. Programda belirtildiği gibi bir dörtlüyle sahneye çıkmadı, Önder Focan grubuna katılıp onlarla çaldı. Kısaca gecenin programı caz müziğinin çıkış noktası gibi doğaçlama olarak gerçekleşti.

Bir usta müzikçi için gerçekleştirilen anma gecesi, olması gerektiği gibiydi. Ne bir eksik, ne bir fazla.

KİMLER ÇALDI

Ayşe Gencer-İmer Demirer Beşlisi

Selim Benba Dörtlüsü

Nifüler Verdi- Nükhet Ruacan Dörtlüsü

Focan Hammond Trio-Philipp Compella

Sibel Köse Group

Aydın Esen

Baki Duyarlar Dörtlüsü

Fatih Erkoç Band

Pepe Cursi Dörtlüsü

Ayşegül Yeşilnil Altılısı

Okay Temiz-Murat Özbey-Yahya Dayı-Murat Özbey-Turgut Bekoğlu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!