Erken menopoza girenler için kök hücre umudu

Güncelleme Tarihi:

Erken menopoza girenler için kök hücre umudu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2006 11:20

Erken menopoza giren bir kadına dünyada ilk kez uygulanan yöntemle dondurduğu yumurtalık dokusunu naklederek menopozdan çıkmasını, kemoterapi nedeniyle üretkenliğini kaybetmiş kanser hastasının aynı teknikle anne olmasını sağlayan ABD'deki Türk bilim adamı Prof. Dr. Kutluk Oktay, ileride kadınların kendi kök hücreleri sayesinde erken menopozdan kurtulacaklarını umduklarını ve bu konudaki araştırmaların devam ettiğini bildirdi.

Amerikan Cornell Üniversitesi Kısırlık Tedavisi ve Üreme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Oktay,  insanın aşağı yukarı her organında kök hücre rezervi bulunduğunu ve ortaya çıkan bir hasar sonrası bunların devreye girerek, onarımı sağladığını söyledi.

“Bugüne kadar biz yumurtalıkta kök hücre olmadığına inanıyorduk” diyen Prof. Dr. Oktay, son zamanlarda bu konuda birtakım araştırmalar bulunduğunu ifade ederek, “Ben de diyorum ki aşağı yukarı her organda kök hücre var. Neden yumurtalıkta olmasın?” diye konuştu.

Bunu daha önce Harvardlı bir araştırmacının ortaya attığını hatırlatan Prof. Dr. Oktay, şöyle devam etti:

“Ancak bizim bulgularımız da bunu doğruluyor. Yumurtalık nakli yaptığım bir hasta var. Deri altına konan yumurtayla çocuk sahibi oldu. Biz diyoruz ki bulgular, yumurtalığın diğer organlardaki kök hücreleri çağırdığını ve onların da yumurta üretimini başlatabildiğini gösteriyor. Kemoterapi gören hastamda da o davet mekanizması bozulmuştu. Yumurtalık nakli yapınca o davet mekanizması geri geldi.”

Kutluk Oktay, bu konu üzerinde 4 yıldır teorik olarak laboratuvar çalışması yaptığını belirterek, “İlk amacımız, erken menopoza giren kadınlar için, onların tekrar yumurta üretimine başlayabilmelerini sağlamak” dedi.

“HERHANGİ BİR ORGANDAN KÖK HÜCRE GELEBİLİR”

Harvardlı araştırmacının, yumurtalığa kök hücrenin kemik iliğinden geldiğini savunduğunu kaydeden Prof. Dr. Oktay, “Ama benim düşünceme göre, bu herhangi bir organ olabilir.

Belki de her yerden çağırıyordur. Belki de yumurtaların da çağırma sistemleri vardır. Yani yumurtalık bir şekilde organlardan kök hücreyi çağırıyor, kök hücre geliyor ve onun sayesinde yumurtalar tekrar üretiliyor ve ondan sonra yumurtlama oluyor” diye konuştu.

Prof. Dr. Oktay, mekanizmanın nasıl işleyeceğine ilişkin çok teorik olasılıklar da bulunduğunu bildirerek, “İki şekilde olabilir. Değişik organlardan, örneğin deriden bir parça alarak kök hücreleri ayıklayıp kana verebilirsiniz ya da belki yumurtalığın içine yerleştirebilirsiniz. Ya da kök hücreleri uyaracak tedaviler geliştirebilirsiniz” dedi.

Her 100 kadından 2'sinin değişik sebeplerle erken menopoza girdiğine işaret eden Prof. Dr. Kutluk Oktay, “Bu gelişmeler ışığında, ileride kadınların kendi dokusundaki üretkenlik potansiyelini kullanarak, erken menopozun önüne geçeceklerini umut ediyoruz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!