Erem, Auto Show’da takvim krizi yarattı

Güncelleme Tarihi:

Erem, Auto Show’da takvim krizi yarattı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2008 00:00

2006’da uluslararası statü kazanarak, Tokyo, Paris, Cenevre ve Frankfurt Otomobil Fuarları ile aynı kategoriye giren ’İstanbul Auto Show’da takvim krizi çıktı.

Uluslararası Motorlu Taşıt Üreticileri Derneği’nin (OICA), uluslararası 2008 takviminde 9-19 Ekim’da yer almasına rağmen, Ceyda Erem’in sahibi olduğu CNR, Auto Show’un tarihini 28 Kasım-9 Aralık olarak değiştirdi. Bu değişiklik fuarın uluslararası kimliğini ve Türkiye’nin uluslararası prestjini tehlikeye soktu.

ULUSLARARASI Motorlu Taşıt Üreticileri Derneği (OICA) tarafından 2006 yılında Tokyo, Paris, Cenevre ve Frankfurt Otomobil Fuarları ile aynı kategoriye sokularak, uluslararası statü kazanan Türkiye’nin en büyük fuarı ’İstanbul Auto Show’un geleceği takvim krizi yüzünden tehlikeye girdi. 2008 yılında OICA’nın açıkladığı uluslararası fuar takviminde 9-19 Ekim’de yer alan Auto Show’un tarihi, Ceyda Erem’in sahibi olduğu CNR Fuarcılık tarafından 28 Kasım-7 Aralık tarihine çekildi. CNR, Auto Show fuarı yerine takvime Uluslararası Metal İşleme Fuarı’nı (TATEF) koydu. Auto Show fuarını düzenleyen Otomotiv Distribütörleri Derneği’nden (ODD) CNR’nin bu değişikliğiyle ilgili bilgilerinin olmadığı açıklaması yapılırken, hem OICA’ya hem de ODD üyelerine fuarın 9-19 Ekim tarihinde yapılacağının yazıyla bildirildiği kaydedildi. CNR’nin 2008 yılı fuar takviminin açıklamasıyla ortaya çıkan kriz, iki tarafın çözüm yolu bulmaması halinde fuarın uluslararası kimliğini tehlikeye sokacak.

PARİS’LE ÇAKIŞIYOR: İstanbul Fuarcılık (ITF) ile birlikte İstanbul Auto Show’u düzenleyen ODD’nin Genel Sekreteri Işık Dikmen, CNR 2008 takviminde yer alan fuar tarihindeki değişikliğin bilgileri dahilinde yapılmadığını kaydetti. Dikmen, İstanbul Auto Show fuarının tarihinin uluslararası olduğu için çok önceden belirlendiğini belirterek, "Ancak bu yıl Auto Show fuarı, iki yılda bir Frankfurt fuarıyla dönüşümlü olarak düzenlenen Paris fuarıyla çakıştı. Uluslararası Paris Otomobil fuarı, 2-19 Ekim tarihleri arasında düzenlenirken, İstanbul Auto Show’un tarihi ise 9-19 Ekim olarak gözüküyordu. Bunun üzerine OICA bizi uyararak, iki uluslararası fuarın çakıştığını bu konuda bir değişiklik yapılması talebini iletti" dedi.

52 HAFTALIK TAKVİMİ GÖSTERDİLER: Bunun üzerine CNR ile görüştüklerini kaydeden Dikmen, şunları söyledi: "CNR yetkilileri önümüze 52 haftalık fuar takvimini koydular ve ’Kesinlikle değişiklik yapamayız’ dediler. Bizde CNR’nin bu açıklamasını OICA’ya bildirdik. OICA bunun üzerine benzer durumun ilerideki yıllarda bir daha tekrarlanmaması için daha dikkatli olmamız uyarısında bulundu. Ardından biz tüm üyelerimize fuarın 9-19 Ekim tarihleri arasında düzenleneceğini bildirdik. OICA da 2008 takviminde İstanbul Auto Show’un 9-19 Ekim’de düzenleneceğini dünyaya duyurdu."

DEĞİŞİKLİKTEN HABERİMİZ YOK: Dikmen, tüm gelişmelerin ardından Auto Show’un, CNR’nin 2008 fuar takviminde 28 Kasım-9 Aralık’ta yer almasıyla ilgili olarak ise değişiklikten haberlerinin olmadığını belirtti. Dikmen, "Auto Show, uluslararası bir fuar ve duyuruları tüm dünyaya yapılıyor. CNR’nin nasıl bunu kendi kendine değiştirdiğini bilmiyoruz. Biz de takvimi görünce şaşırdık ve bu konuyu kendilerine sorduk. Onlar da böyle bir değişliği uygun bulduklarını söylediler" dedi.

İki dünya tanıtımı yapılmış, yabancı gazeteciler gelmişti

2006 yılında ilk kez uluslararası otomobil fuarı kategorisine giren Auto Show 3-12 Kasım tarihleri arasında düzenlenmişti. Auto Show’un dünya çapındaki önemli otomobil fuarları arasına dahil olması, fuarın önemini artırmıştı. Fiat Linea ve Opel Astra Sedan’ın ilk dünya prömiyeri Auto Show’da yapılırken, hemen hemen her marka bir ay önce Paris fuarında sergilediği yeni model ve konseptlerle fuarda boy göstermişti. 2006 yılında 15’e yakın konsept otomobille Auto Show tarihinin en çok konsept otomobili sergilenirken, bu rakamın ileriki yıllarda artacağı sinyali verilmişti.

CNR: OICA istediği için değiştirdik

TAKVİM kriziyle ilgili olarak CNR yetkilileri ise ODD’nin açıklamalarının tam tersine, fuar takviminin OICA’nın isteği üzerine değiştirildiğini belirtiyorlar. Yetkililer, "Paris fuarıyla çakıştığı için OICA’nın isteği üzerine biz Auto Show’un tarihini 28 Kasım-7 Aralık olarak değiştirdik. Müzakereler devam ediyor. Bizim hatamız görüşmeler bitmeden bunu takvimin içine koymak oldu" açıklamasını yapıyorlar. Bazı otomotiv sektörü yetkililer ise fuar takvimiyle ilgili yaşanan bu kriz hakkında şu yorumu yaptılar: "Auto Show hem Türkiye’nin en büyük fuarı hem de uluslararası bir statü kazandığı için ülke ve otomotiv sektörü için çok önemli. CNR, OICA’nın isteği üzerine Paris ile çakışmaması için gerekli düzenlemeyi yapmalıydı. Sonuçta OICA, Türkiye’nin lehine olacak bir değişiklik istemiş. Paris fuarıyla aynı anda fuar düzenlemesi, hem uluslararası katılımı hem de uluslararası yeni model tanıtımı açısından sıkıntı yaratır. Hiç bir firma Paris fuarında yer alacağı için Türkiye’deki fuara sergilemesi için yeni model veya konsept vermez. Üst düzey yönetici sayısı da ciddi anlamda azalır. Diğer önemli bir husus ise kimse Paris fuarının gölgesinde kalan İstanbul fuarına dikkat etmez. Yani 2006 yılında adım attığımız uluslararası ligde üst sıralara yükselebilecekken, bunu elimizin tersiyle itiyoruz. "
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!