Erdoğan modacıları böldü

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan modacıları böldü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2005 02:05

Hukukçu Kezban Hatemi’nin ‘Emine Erdoğan’ın başına taktığı türban değil’ şeklindeki yorumu modacıları böldü. Bazı modacılara göre Erdoğan'ın kullandığı ne başörtüsü ne türban.

Neslihan Yargıcı ve Dilek Hanefi, Emine Hanım’ın başına taktığı örtünün başörtüsü değil kesinlikle türban olduğunu söylüyor. Cengiz Abazoğlu başörtüsü, Fevziye Çamer ve Vural Gökçaylı ise ‘İkisi de değil’ yorumunu yaptı.

Boyun kapatılmaz

Neslihan Yargıcı Emine Erdoğan’ın başında örtüyü tabii ki türban olarak algılıyorum. Başörtüsü kesinlikle değil. Başörtüsünün bağlanma şekli başın üzerinden gelir enseden aşağıya alınıp toplanır. Boyun kesinlikle kapanmaz. 1901 doğumlu anneannem de başına başörtüsü takardı. Ama böyle değildi. Ayrıca başörtüsü takanların alınlarından saçları gözükür. Anadolu’daki köylü kadınlarının bağladığı başörtüsüdür.

Fikirle bağlantılı

Dilek Hanif Ben Başbakan’ın eşinin başındakini türban olarak algılıyorum. Bu bir bağlama şeklidir. Bu bağlama şekli bana göre bir fikirle bağlantıdır. Bize ters gelebilir. Benim bildiğim türban boyundan da bağlanır, tamamen başı örter. Emine hanımın bağlaması Anadolu’da başlarını örten kadınların eşarpları gibi değil. Bu tür bağlamada eşarbın iki uçu çenenin altında birleştirilip düğüm olur ve iki uçu açıkta kalır.

Bunun adı tesettür

Fevziye Çamer Bu tessüttürdür. Boyunlarını göstermemenin adı örtünmektir. Bunun eşarp veya türban olması bir şeyi değiştirmez, neticede aşarp da olsa onun içine yarı türban gibi bir şeyler takılıp örtünülüyor. Emine Hanım türban da takabilir, bu tessüttüre bağlıdır. Ben de zaman zaman tesettürlü kişilere uygun hazırlıklar yaptığım için biliyorum. Sonuçta örtünme baştan aşağı olur ve görünüm olarak türbanla tamamlanır’.

Stilli bağlıyor

Cengiz Abazoğlu Emine Hanım’ın başındaki örtü, şu ana kadar kendi bağlama stili ile ceket ve pardösülerini kombine yapmasıyla öne çıkıyor. Türban başka bir kumaşı bağlama, monte şeklidir. Türban değildir, kendi bağlama şekli ile başörtüsüdür. Emine Hanım, özellikle kıyafetlerine ciddi mesai harcıyor. Başörtüsü çeşitli şekillerde bağlanıyor ve biliniyor. Emine Hanım’ın taktığına hiç benzemiyor.

Başka bir şey

Vural Gökçaylı Bizim Osmanlı geleneğimizde de türban yok. Bu takılan türban değil başörtüsü de değil. Bizim geleneğimizde zaten türban yoktur. Başörtüsünde önünden saç görünür ve çenenin altından bağlanır. Bu türbana benzetilen yeni bir şey. Türban’ı Hintliler takar. Emine Hanım’ın başına bağladığı türban da değil, tamamen başka bir şey. Hindistan’da taktıklarına türban deniyor. Saray döneminde takılan örtülere de benzemiyor. Modacı olarak ne olduğunu çözemedim, ikisi de değil. Sarık desek, o da değil, bunun henüz bir adı yok. Türban, Hintli bir adamın fotoğrafına bakıldığında açıkça görülür. Bunun adını ben de bilemiyorum.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!