Erdemli politikacı var mı?

Güncelleme Tarihi:

Erdemli politikacı var mı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2011 22:36

Amerikan sinemasının politikaya yakın isimlerinden George Clooney, hem yönetmenliğini yaptığı hem de başrolü oynadığı politik bir dramayla karşımızda. Zirveye Giden Yol, sağlam dramatik yapısıyla haftanın en iyilerinden. İnsanoğlunun zaaflarını ve bu zaaflardan doğan problemlerin prensipleri nasıl da yerle bir ettiğini etkileyici ve Amerikan politik tarihine göndermeler de yapan bir hikâyeyle anlatıyor.

Haberin Devamı

Politikacılar kadar onların arkasındaki ekibin de önemli olduğunu, hatta konuşmaları ve hitaplarının çoğunu profesyonel bir ekibin yazdığını biliyoruz.
Zirveye Giden Yol’un ana ekseninde de seçim kampanyasındaki bir başkan adayı ve onun baş danışmanının hikayesi var.

RAKİPTEN TEKLİF GELİNCE ORTALIK KARIŞIYOR

Stephen, Vali Mike’ın seçim kampanyasında çalışırken Ohio’da tam bir siyasi mücadele yaşanmakta.
Stephen, Mike’ın sağ kolu, kendisini ona adamış bir danışman. Deyim yerindeyse cin gibi bir adam. Rakibin korkulu rüyası.
Onun bu farklılığını ve yarattığı tehlikeyi fark eden rakip adayın kampanya başkanı altından girip üstünden çıkıyor ve bir buluşma ayarlayıp, Stephen’a onların ekibine katılmasını teklif ediyor.
Stephen teklifi kabul etmese de, patronunu bu tekliften haberdar etme gafletinde bulununca ortalık karışıyor.
Arada bir de kampanyadaki stajyer kızla gönül ilişkisi var ki düğümün çözümü niteliğinde.
Zirveye Giden Yol, Demokrat partinin en ünlü destekçilerinden biri olan George Clooney’nin cesur bir çalışması.
Politika dünyasında tahmin ettiğimiz ama detaylandıramadığımız pek çok alavare dalavere bu filmde çekici bir hikayeyle karşımızda.
Clooney’nin canlandırdığı idealist demokrat başkan adayı Mike Morris’in çıkarları ve koltuğu söz konusu olunca aldığı tavır politika hakkında kara bir tablo çiziyor. Clooney’nin politik bir hikâye üzerinden vermek istediği mesaj şu olsa gerek “masum değiliz hiç birimiz”...
Zirveye Giden Yol, insanoğlunun ahlak haritasını çıkaran, seçim kampanyalarının arka yüzünü de gösteren zeki, sürprizli bir politik drama.
Haftanın en iyilerinden.

Haberin Devamı


THE IDES OF MARCH
ZİRVEYE GİDEN YOL
Yön: George Clooney
Oyn: Ryan Gosling, George Clooney, Philip Seymour Hoffman, Paul Giamatti
Tür: Dram


HAFTANIN DiĞER FiLMLERİ

DEDEMİN İNSANLARI
Yön: Çağan Irmak
Oyn: Çetin Tekindor, Hümeyra, Zafer Algöz, Yiğit Özşener
Tür: Dram


Çağan Irmak’ın kendi hayatından ve ailesinden yola çıkarak çektiği Dedemin İnsanları Türkiye’de göçmenlik halini anlatıyor. 1923 mübadelesinden sonra Türkiye’ye gelen bir ailenin geçmişinin izlerini sürmesini, çoğunluğa ait olamamaktan kaynaklanan sorunları ama bir o kadar da yaşanmışlıklardan beslenen erdemleri perdeye getiriyor. Kalabalık ve sıcak Ege insanlarının hikayesini izlerken, mübadeleye, göçmenliğe, öteki olmaya, ait olamamaya, dışlanmaya ve filmin ikinci yarısında da 12 Eylül darbesine farklı bir yerden bakıyoruz. Çağan Irmak kendisinin ve dedesinin hayatından yola çıkarak çektiği, şekil itibarıyla kişisel ama bir o kadar da genele hitap eden filmi Dedemin İnsanları ile karşımızda. Türkiye’nin bir göç ülkesi olduğunu düşünürsek Dedemin İnsanları’nın neden genele hitap ettiğini anlamamız zor olmaz aslında. Çağan Irmak, ailesinin yaşadığı o zor günlere, Egeli edasıyla gülümseyerek bakan bir filme imza atmış. Film yeri geldiğinde ağlatıyor da, ama Irmak, kanırtıp, duygu sömürüsü de yapabileceği pek çok yerde geri durmayı, frene basmayı tercih etmiş. Bu yönden gayet ahlaklı bir filmle karşı karşıya olduğumuzu da söylemeliyim. Çağan Irmak ne zaman ki insan hikayelerine dönüyor, özellikle de bildiği Ege insanının hikayesini perdeye tüm detaylarıyla taşıyor, işte o zaman izleyiciyi avucuna almayı başarıyor. Irmak, üç neslin hikayesini anlattığı filmini “deneme yapmadığı, anaakım sinema örneği bir çalışma” olarak tanımlamış. Hikayesi sağlam, her oyuncusunun mükemmel oynadığı, iyi çekilmiş, kurgusu dinamik, sıcak, samimi ve gülümseten bir film Dedemin İnsanları.

 

Haberin Devamı

Masumiyetten buruk yetişkinliğe

THE TREE OF LIFE
HAYAT AĞACI
Yön: Terrence Malick
Oyn: Brad Pitt, Sean Penn, Jessica Chastain
Tür: Dram
Süre: 139 dk.


1950’li yıllarda, Orta Batılı bir aileyi merkezine alan Hayat Ağacı, ortalama bir Amerikan ailesinden yola çıkarak, aile içi ilişkiler, otorite, inanç, aşk gibi kavramlar başta olmak üzere insana dair her şeyi sorguluyor. Hikaye, söz konusu ailenin en büyük oğlu Jack’in, çocukluk masumiyetinin kaybolmasından başlayarak buruk bir yetişkinlik evresine geçişini konu alıyor. Bu geçiş sürecinde de babası (Brad Pitt) ile yaşadığı çalkantılı baba-oğul ilişkisi, öykünün merkezine oturuyor. Jack, modern dünyada kaybolmuş bir kişilik ve kaderin varlığını araştırırken bir yandan da hayatın kökenlerine ve anlamına dair bir sorgulamaya da giriyor. Terrence Malick’in 2011 Cannes Film Festivali’nde eleştirmenleri ikiye bölen bu son filminin başrollerinde Brad Pitt, Sean Penn ve Jessica Chastain var.

Haberin Devamı


Norveç’te hayali bir kasabada

HOME FOR CHRISTMAS
YENİ YIL
Yön: Bent Hamer
Oyn: Arianit Berisha, Sany Lesmeister, Nadja Soukup, Cecile Mosli
Tür: Dram
Süre: 85 dk.


Yeni yıla biraz daha var ama filmi şimdiden geldi. Norveç sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Bent Hamer, yeni filminde Skogli adlı hayali kasabada Noel arifesinde iç içe geçen farklı yaşamların izini sürüyor. Küçük bir Norveç kasabasındayız, renkli kuzey ışıklarının altında karların arasından eve dönmek için çabalayan insanları görürüyoruz. Herkesin başka bir Noel hassasiyetiyle meşgul olduğu kasaba halkından çeşitli insanların yolları mizah ve trajedi, şefkat ve çaresizlik, doğum ve ölümle dolu öykülerde kesişiyor.

 

Haberin Devamı

Freud ve Jung’un arası açılınca

A DANGEROUS METHOD
TEHLİKELİ İLİŞKİ
Yön: David Cronenberg
Oyn: Viggo Mortensen, Michael Fassbender
Tür: Dram
Süre: 99 dk.

Vedenik Film Festivali’nde Altın Ayı için yarıştıktan sonra ülkemizde Filmekimi ve Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde gösterilen Tehlikeli İlişki, Sigmund Freud ve Carl Gustav Jung arasındaki dostluğa dayanıyor. Tüm hayatı boyunca psikanalize ilgi duyduğunu söyleyen ünlü yönetmen David Cronenberg bol diyaloglu bir filme imza atmış. Keira Knightley’in bu filmdeki oyunculuğu da tartışmalı. Onu çok teatral bulup filme zarar verdiğini söyleyenlerin karşısında Knightley’ninkinin Oscar’lık bir performans olduğunu düşünenler var. Tehlikeli İlişki bizi 20. Yüzyılın başlarına Carl Gustav Jung’un psikiyatrist olarak hizmet verdiği bir Zürih kasabasına götürüyor. 1904 yılında, akli dengesi bozuk olan Sabina, tedavi olması için Carl Jung’a teslim ediliyor. O sırada evli olan ve baba olmaya hazırlanan Jung, Sabina üzerinde Freud’un yönteminlerini uygularken, tedavi ilerledikçe bu hastasıyla yakınlaşmaya başlıyor. Üçü arasındaki ilişki gerilimli bir hal alırken zamanla Freud ile yükselmekte olan genç psikanalist Jung’un arası açılmaya başlıyor.

 


3 boyut ödüllü gerilim

Haberin Devamı

THE HOLE
MAHZEN
Yön: Joe Dante
Oyn: Chris Massoglia, Halley Bennet, Nathan Gamble, Teri Polo
Tür: Fantastik
Süre: 98 dk.

Susan, küçük ve sakin Bensonville kasabasından iki erkek çocuğu ile New York’a taşınan bekar bir anne. Taşındıkları bu yeni çevrede komşuları Julie ile iyi anlaşan erkek kardeşler evlerinin bodrum katında büyük bir delik keşfediyorlar ve hep beraber bu deliğin ne kadar derin olduğunu ve arkasındaki gerçeği araştırmaya başlıyorlar. Fakat ardı ardına gelen ani olaylar, karanlıkta derinde onları büyük bir tehlikenin beklediğine işaret ediyor. En derinde ne olduğunu anlamaya çalışırlarken kendi korkularıyla da yüzleşiyorlar. Gremlinler ve orijinal Piranha ile tanınan Joe Dante imzalı Mahzen, 3 boyutlu olarak beyazperdeye aktarılmış ve bu özelliği ile 2009 Venedik Film Festivali’nde 3D Ödülü’ne layık görülmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!