En mutlu zamanlarımızı yaşıyoruz

Güncelleme Tarihi:

En mutlu zamanlarımızı yaşıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2011 12:33

Yirmi iki yıl önce kurulduklarında genç İngiliz çocuklardan oluşuyorlardı. 1992’de ‘İngiltere’nin En İyi Grubu’ diye lanse edildiler. Ülkelerinde gitar rock’a hayat verdiler, dünyadaysa Brit-pop’u coşturdular. 2003’te dağılıp 2010’da bir araya geldiler. Geçen yıllarda yaşlandılarsa da hâlâ gayet dinamikler. 2-3 Temmuz’da İstanbul’da olacak grubu Bükreş’teki konserleri öncesi otel odalarında sorguya çektim

Haberin Devamı

Suede, albüm yayınladığında, konsere çıktığında, dağıldığında veya toplandığında kitleleri heyecanlandırabilen veya üzüntüye sürükleyebilen bir grup. 2002’de dağılmadan önce şanslı Türk hayranlarına bir konser vermişti. H2000 Festivali’nden sonra dağıldılar. Fakat aradan yedi yıl geçtikten sonra hayır amaçlı toplandılar. Karizmalarını, seyirciyi etki altına alabilen enerjilerini bilen biliyor. Bükreş’te verdikleri konser öncesi, basçı Mat Osman ve solist Brett Anderson ile buluştuk. Osman, hiç beklemediğim kadar sıcakkanlı Anderson’sa beklediğimden daha soğuktu. 2002 İstanbul konserlerini hatırlatıp, hayranların onları tekrar beklediğini söylediğimde Osman’ın İstanbul’a bilgisi şaşırttı: “Normalde turnedeyken ülkelerde az vakit geçiririz fakat İstanbul’da iki gün kalmıştık. Çok sıcak ve heyecanlandığımız bir konser olmuştu. Bükreş gibi Doğu Avrupa şehirlerinde heyecanlansak da İstanbul bizi ayrı etkilemişti. Çok dolaştım fakat şehir bitmemişti, bir türlü. İstanbul’u gördükten sonra Londra’da her yer adım hesabıyla ulaşılabilir gibi gelmişti. Yemeklerini ve insanlarını da ayrıca çok sevmiştim.”

Haberin Devamı

   

SOLİSTİ EROİNMAN OLDU      

Suede, listeleri altüst eden albümler yayınladı. ‘Coming Up’ İngiltere listesinde bir numaraya oturdu, beş bomba single patlattı, sonunda da en çok satan albümleri oldu. Dog Man Star, Head Music ve Coming Up gibi başarılı albümlere imza atan grubun solisti Anderson, eroin bağımlısı oldu. Kötü bir dönemden geçtikleri belliydi. ‘A New Morning albümleri’ ticari açıdan pek başarı kazanamadı. 2003’te dağıldılar. 


Aradan yedi yıl geçince toplanan grubun bas gitaristi Osman: “Roger Daltrey (The Who) ‘Teenage Cancer Trust’ yardım konseri serisi için toplanabilir misiniz, diye sordu. Düşünmemiz lazım, dedik. Tek konser olacaktı. ‘Yapalım, ses iyiyse tekrar birlikte olmaktan mutluysak, devam ederiz’ demiştik. Sahneye çıktığımızın 15. saniyesinde devam etme kararını gözlerimizle almıştık zaten” diyor. 

Haberin Devamı


Anderson ise: “Yüzde elli heyecan yüzde elli korku vardı içimde. Korkunun nedeni beklentinin yüksekliğiydi. Nasıl bir tepki geleceğini bilemiyorduk. Şarkılar ve şov ne kadar iyi olsa da; orta yaşlı ve nostaljik şarkılar çalan bir grup olarak görünmek istemezdik. Öyle de olmadı. Lisedeyken bizi dinleyen adam şimdi konsere çocuğuyla geliyor. En büyük sıkıntı kendi kendinin parodisi olmaktır. Biz öyle hissetmedik” diyor.

 

ALBÜM DÜŞÜNMÜYORUZ

Grup ilk konserinden sonra hummalı bir çalışmayla eski abümlerini tekrar bastı. Demo kayıtlarını bile inceleyerek yeni baskı albümlere eklediler. “Açıkçası bizim bile hatırlamadığımız şarkılarla karşılaştık. Ve ne kadar iyi olduğumuzu gördük. Başka gruplar da eski albümlerini tekrar basıyor, bir konser kaydı koyup bitiriyor işi. Biz daha iyi ve kapsamlı bir şey yapmak istedik” diyor Osman. Ama tekrar albümler ilgi görüp, sürekli de konser olunca yeni albümü pek gündeme gelmiyor. Anderson; “Koşturmacayla geçiyor hayatımız. Bir de toplanalı daha bir yıl oldu. Kafamızda yeni albüm için pek çok şey gelip gidiyor. Ufak ufak çalışıyoruz arada” diyor. Grubu 2-3 Temmuz’daki Efes Pilsen One Love Festivali’nde ana sahnede izleyebilirsiniz. Suede konserlerinin nasıl geçtiğini 2002’de H2000 
festivaline gidenler bilir. Yeni hallerine de izlediğim Bükreş konserinden sonra rahatlıkla kefil olurum. Festivalin öğrenci biletleri 55, tam biletleriyse 
79 lira. www.biletix.com

Haberin Devamı


MODAYI TAKİP EDEN ALTI AY GERİDE KALIR

“İnternetle çok büyük değişimler oldu. Her şeye iyi diyemem, bazı değerler yükselirken bazıları da düşüyor. Eskiden çekme kasetler dinlerdik. Yeni bir şeyler istediğimizde üstüne kaydetmemiz gerekirdi. Zorluklarla kaydedebiliyorduk. Fakat zamanla değişti her şey. Şimdiki gruplar spot ışıklarının altına buluveriyor kendilerini. Yalnız kolay tanınsan da iyi olmak zorundasın. Her boktan grup internete şarkı yükleyip milyon tık alabilir fakat bu onun boktan olduğu gerçeğini değiştirmez. İnternet sadece gidilecek yolları kısalttı ama hâlâ çok çalışmak zorundasın. Youtube sağolsun, milyonlarca şey dinliyorum. Foals, These New Puritans, Chapel Club, The Villagers ve Fleet Foxes gibi çok iyi yeni gruplar var. Ana akım değiller ama rock’ın en mutlu zamanları şimdi yaşanıyor. Ayrıca rock’ı gayet eklektik bir biçimde icra eden Fever Ray ve Bat For Lashes gibi gruplar var. Hepsi internet sayesinde iyice tanındılar fakat sabun köpüğü değiller. Brit-rock diyerek müziği indirgemek istemem genel anlamda rock artık çok zengin ve kaliteli. Rock gruplarına tavsiyem taklit etmesinler, modayı takip eden yeni gruplar altı ay geride kalacak. Kendileri olsunlar, bak Fleet Foxes 1970’lerde gibi ama muhteşem ve ilham verici” diyor Brett Anderson.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!