En iyi 10 alışveriş merkezi

Güncelleme Tarihi:

En iyi 10 alışveriş merkezi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2007 00:00

Türkiye, büyük bir alışveriş merkezi patlaması yaşıyor. İrili ufaklı, farklı kategorilerde, kimi yarı açık kimi kapalı AVM’ler hem kışın hem yazın insanları hava şartlarından koruduğu, çalışan nüfusun alışveriş, spor, eğlence ihtiyacını kolaylıkla çözümlediği için yaşam tarzımızı da değiştirdi. Bu hafta jürimize en iyi alışveriş merkezlerini sorarken, tek kriter merkezin büyüklüğü değildi.

Ziyaretçilerine tanıdığı kolaylıklar, alışveriş dışında sunduğu eğlence, spor ve zaman geçirme olanakları, mimari yapısı ve içinde bulunduğu şehre katkısı da göz önünde bulunduruldu.

EN İYİ 10

1. İstinye Park - İSTANBUL

2. Kanyon - İSTANBUL

3. Akmerkez - İSTANBUL

4. Forum Bornova - İZMİR

5. Capitol - İSTANBUL

6. Forum Mersin - MERSİN

7. Metrocity- İSTANBUL

8. CEPA- ANKARA

9. Armada- ANKARA

10. Ege Park - İZMİR



İSTİNYE PARK

Nostaljik pazarı seviliyor
/images/100/0x0/55eb17aef018fbb8f8aa8ad0


Yeni açılan İstinye Park, henüz yol inşaatı bitmemesine rağmen hafta içi günde 30 bin, haftasonu 50 bin kişiyi çekiyor. 270 bin metrekarede 291 mağazalı AVM’de meydan, nostaljik pazar, alışveriş caddesi ve bulvar gibi birçok bölüm var. Geleneksel ürünlerin satıldığı pazar yeri, sıcak bir ortama sahip. Açık alandaki Park bölümünde ve kapalı bölümde dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen markalarının satıldığı onlarca mağaza yer alıyor. İstinye Park her yanına serpiştirilmiş cafe ve restoranlarıyla alışveriş ve yeme-içme mekanlarını birbirinden ayırmıyor. House Cafe, Pep Tapas, Mezzaluna, Go Mongo, Osmani, Günaydın, Balıkev, Armani Cafe, Masa, yağmur ormanları dekorasyonlu Rain Forest Cafe müdavimler ediniyor. Burada Hillside City Club ve 12 salonlu AFM sinemaları da var. Günde 200 YTL alışveriş yapanlar ocakta yapılacak çekilişle Maldivler tatili kazanabilir.

KANYON

Restoranlarıyla buluşma noktası

İstanbul Levent’teki Kanyon, 1,5 yıl önce açıldı. En çarpıcı yönü, doğal bir kanyona benzer şekilde tasarlanmış olan mimarisi. 160 mağazası, Kitchenette, Konyalı, Wagamama, Sushico ile birlikte 25 restoranı var. Kanyon’a ayda 750 bin ziyaretçi geliyor. Cinemars’ın 9 sinema salonundan birinde Real D film teknolojisi ile 3 boyutlu film izlenebiliyor. 4 bin metrekarelik MAC spor salonu da Kanyon’da. Kanyon özellikle restoranlarıyla bir buluşma noktası. Yılbaşına mavi ve beyaz ışıklandırma, atlı karınca ve yapay kar yağışı, sokak müzisyenleri, sıcak ikramlar ve mağaza promosyonlarıyla hazırlanıyor. Aralık ayının son haftası Kanyon 5 gün boyunca gece 24.00’e kadar açık olacak.

AKMERKEZ

Popülerliğini kaybetmedi

Uzun süre İstanbul’un en popüler alışveriş merkezi olan Etiler’deki Akmerkez, 14 yıllık popülaritesini hálá kaybetmedi. 246 mağazalı Akmerkez, dört kat ve 180 bin metrekare üzerine kurulu. Yerli ve yabancı birçok markanın bulunduğu Akmerkez’in en üst katında restoranlar ve sinema salonları yer alıyor. 10 Aralık’ta başlayan ve 10 Şubat’ta sona erecek bir kampanya ile Akmerkez mağazalarından toplam 150 YTL ve katları tutarında alışveriş yapan herkes, fatura veya fiş karşılığında Akmerkez içinde bulunan kampanya masalarından temin edebilecekleri şans kuponlarıyla 2008 model CCX S Type 2.7 Diesel, V6 tipi Jaguar araç çekilişine katılabilicek.

FORUM BORNOVA

İzmir’in yeni mahallesi

Multi Turkmall’un ilk Forum projesi olan merkez, Ekim 2006’da hizmete girdi. 200 dönüm üzerine kurulu. Tipik bir Akdeniz kasabası şeklinde tasarlandı. Çeşmeler, göletler, tenteler, palmiyeler, cadde, sokak ve meydanlar, çatı ve teras alanları var. İzmir’in simgelerinden Asansör’ün bir benzerini de bünyesinde barındırıyor. Cumbalı evleri, pergolalarıyla bölgenin mimari özelliklerini taşıyor. 121 mağazasında en tanınmış yerli ve yabancı markaları bulmak mümkün. Tike ve Kitchenette’in şehirdeki tek şubeleri burada. Dev Kipa Hipermarket, D&R ve İnkılap kitabevleri, 512 metrekare buz pisti, go kart pisti, şişme oyun parkı, 7 salonlu AFM sinemaları bulunuyor. İzmirliler burada sokaklarda dolaşmayı, kafelerde mola vermeyi, alışveriş yapmayı, eğlencelere katılmayı seviyor.

CAPITOL

Kendi sinemasını işletiyor

İstanbul Altunizade’deki Capitol 14 yıllık. 67 bin metrekare üzerine kurulu. 157 mağazası, Spectrum 14 adlı 14 salonlu, uzay üssüne benzeyen sinema kompleksi, çok seçenekli restoranları bulunuyor. Engellilerin sinemaya girişlerini kolaylaştırmak için özel otopark ve asansör hizmeti var. Tanınmış markaları satan mağazaların bulunduğu Capitol’de bebek altı değiştirmek ve emzirmek için tasarlanan EVY Baby bebek odası da bulunuyor. Gün içinde yemek katında Trio Grubu müzik yapıyor. Capitol yeni yıla Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin hazırladığı kış masalları konseptli süslemelerle girecek.

FORUMMERSİN

Kalıcı heykel sergisi var

Yeni açılan Forum Mersin, sokak ve meydanlardan oluşan bir kasaba şeklinde. Eczaneden kuaföre, petshop’tan anahtarcıya 200 mağazası var. Önde gelen markaların satıldığı mağazaların yanısıra Robert’s Coffee, Kitchenette, Cafe Crown gibi dinlenme ve buluşma mekanları da bulunuyor. Cinemars’ın sinema salonları yakında hizmete girecek. Açık bölümün yanısıra tipik bir kapalı alışveriş merkezi bölümü de var. Forum Mersin’in içinde kalıcı bir heykel sergisi bulunuyor. Ressam Hanefi Yeter’in 26 heykeli, katlara, koridorlara, avlulara serpiştirilmiş. En popüler heykel 2 metre 40 santimetre boyundaki şemsiyeli kadın.

METROCITY

Bebek odalı merkez

İstanbul Levent’teki Metrocity 2003’te açıldı. 60 bin metrekarelik merkezde 150 mağaza, 33 restoran, 2 bin 500 araçlık otopark var. Fast food holü dışında her katında Gloria Jeans ve Starbucks gibi kafeler, tanınmış markaların mağazaları bulunuyor. Levent metro durağına bağlantısı olan Metrocity’de Esporto spor merkezi ve bebek odası da var. Danışmadan alınan ve 15 YTL’den başlayan hediye kartları bütün mağazalarda kullanılıyor. 30 Aralık’a kadar her haftasonu meyve ve krakerle sunulan çikolata şelalesi herkese açık olacak. 15-31 Aralık arası, 12.00-20.00 saatlerinde şapkalı ve kırmızı kıyafetli 10 bellboy alışveriş yapanların çantalarını taşıyacak. Bu dönemde vestiyer hizmeti de verilecek.

CEPA

Kafeler sokağı tuttu

Birkaç ay önce başkentte açılan CEPA Alışveriş Merkezi, Eskişehir Yolu’nda 7’nci kilometrede. Merkezin kurucusu Üstünçelik AŞ-Celebcioğlu Şirketler Grubu. 172 bin 107 metrekarelik kapalı, 95 bin 398 metrekarelik de kiralanabilinir alanı bulunuyor. Geniş koridorları, gün ışığı alan galerileri, led aydınlatmalı renkli cam giydirme cephesi, iki katlı kafelerin yer aldığı kafeler sokağıyla başkentlilerin gözüne girdi. Ahşap sabit oturma gruplarıyla dolu food court ve terası 2 bin 200 kişilik. CEPA’nın bir duvarını, ressam İsmail Acar’ın yaptığı devasa bir resim süslüyor. Burada 175 mağaza var. Toni&Guy, Filicorizecchini ve Aerosoles’in Türkiye’deki ilk mağazaları burada açıldı. Türkiye’nin ilk iki katlı Carrefour’u da burada. CEPA’da ayrıca Bauhaus yapı marketi ve 10 salonlu bir AFM sineması bulunuyor.

ARMADA

Sanat etkinlikleri yapılıyor

Uluslararası Alışveriş Merkezleri Derneği 2004 yılında Yılın Alışveriş Merkezi olarak Ankara’daki Armada’yı seçti. Söğüözü İnşaat ve İşletme AŞ’nin 28 Eylül 2002’de açtığı bu AVM’nin mimari tasarımı A Tasarım Mimarlık’tan Genel Müdür Yüksek Mimar Ali Osman Öztürk ve ekibine ait. İngiliz GMW şirketi ve iç mimar Vecihi Yıldız da iç tasarımı hazırladı. Yaklaşık 30 bin metrekarelik bir arsa üzerinde olan Armada’nın inşaat alanı 125 bin metrekare. 21 katlı bir iş kulesi ve beş katlı alışveriş blokundan oluşuyor. 3 bin 100 araçlık otoparka sahip. Armada’da 155 mağaza ve dört boyutlu bir sinema salonu var. Food Court bölümündeki 17 lokantada, Amerikan, Çin, İtalyan ve Türk mutfağından yemekler yenilebiliyor. Armada konser, resim, heykel ve fotoğraf sergileri, dans gösterileri, şiir dinletileri gibi etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.

EGEPARK

Sporda iddialı

İnşaat alanı 38 bin metrekare, kiralanabilir alanı 22 bin metrekare olan Ege Varlık Yönetim AŞ’nin kurup işlettiği alışveriş merkezinde 120 mağaza var. 1999’dan beri hizmet veren Ege Park’ta Migros’un bir süpermarketi, bir D&R kitabevi, aralarında Ristorante Mario Plaza ve Starbucks gibilerinin de bulunduğu 24 kafe ve restoran var. Ege Park, spor ve sinemadan hoşlananlara da sesleniyor. Merkezde AFM Sinemaları, Planet Bowling, Sport’s Life gibi markalar da var. Çocuklar için ise Enjoy Çocuk Alanı düşünülmüş. Ege Park, sadece bir alışveriş merkezi değil aynı zamanda bir yaşam merkezi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!