Elleriyle keşfettiler

Güncelleme Tarihi:

Elleriyle keşfettiler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2011 12:49

İstanbul Türkan Sabancı Görme Engelliler İlköğretim Okulu öğrencileri, dünyaca ünlü “Body Worlds Orijinal Vücut Dünyası-Yaşam Döngüsü” sergisinde, kalp, platin takılmış kalça kemiği ve bütün beden plastinatına elleriyle dokunarak, insan vücudunun özelliklerini keşfetti.

Haberin Devamı

İstanbul Türkan Sabancı Görme Engelliler İlköğretim Okulundan 40 öğrenci, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında, temsilciliğini Thepartners firmasının üstlendiği, tıbbi ve bilimsel danışmanlığını ise İstanbul Üniversitesinin yaptığı Antrepo-3'teki sergiye öğretmenleriyle birlikte geldi.
Öğrenciler, ilk önce sergi alanındaki camekandan kendileri için özel olarak çıkarılan kalp ve platin takılmış kalça kemiğine dokundu. Sergi yetkilileri de öğrencilere, dokundukları kalp ve platin takılmış kemikle ilgili bilgi verdi.
Daha sonra sergide “halka jimnastikçisi” adıyla yer alan bütün beden plastinatını elleriyle dokunarak keşfetti.
Öğrenciler, sergi objelerine dokunduklarında büyük bir heyecan ve şaşkınlık yaşadı.
Sergiyi gezen görme engelli öğrenci Yeter Sel, sergiye gelmeden önce korktuğunu ve ilginç bir sergi olduğunu düşündüğünü belirterek, “Sergide, kalbe, platin takılmış kalça kemiğine ve bütün beden plastinatına dokunurken biraz korkar gibi oldum, ama dokununca hiç de korkulacak bir şey olmadığını hissettim” dedi.
Kübra Yaman da Body Worlds sergisini daha önce duyduğunu ve kendisine çok ilginç geldiğini ifade ederek, objelere dokununca korkusunun kalmadığını anlattı.

Haberin Devamı

Elleriyle keşfettiler

Berat Özekli de sergiyi daha önce duymadığını, özellikle kalbe ve bütün bedene dokununca çok heyecanlandığını dile getirerek, “Objeleri elleyince, sanki kendi içimi gördüm. Kemiklere dokundum sonra heyecanım geçti” diye konuştu.
Osman Emre Tuğra da sergiyi gezerken çok heyecanlandığını ve meraklandığını ifade ederek, en çok kalbe ve ayak kaslarına dokunmanın hoşuna gittiğini, kalbin şeklini de hep merak ettiğini ve sergi vesilesiyle bunu da öğrenmiş olduğunu kaydetti.

BODY WORLDS

İnsan vücudunun zarif formunu keşfedip, stres altında, hastalık zamanında nasıl kırılganlaştığı ve sağlıklıyken de nasıl müthiş bir güce ulaştığını gösteren Body Worlds sergisi, ziyaretçilerin insan bedeninin iç ve dış alanlarını keşfetmesini sağlıyor.
Alman bilim adamı ve anatomist Dr. Gunther von Hagens tarafından “plastinasyon” denilen bir yöntemle çürümez hale getirilen 200'den fazla beden ve parçasının sergilendiği Body Wordls'ta kaslar, damarlar ve organlar, yaşayan vücudun içinde olduğu gibi bozulmamış haliyle sunuluyor.
Yoğun talep üzerine, 27 Mart tarihine kadar uzatılan sergide, ayrıca aynı yöntemle hazırlanmış 5.10 metre uzunluğunda zürafa ve bir atın yanı sıra alzehimerli bir beyin, kriz geçirmiş kalp, kanama geçirmiş ve ödem yapmış bir beyin, kanserli akciğer ve meme, sirozlu karaciğer gibi hastalıkların zarar verdiği pek çok hasarlı organı görmek mümkün.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!