Eleştirmenler onu seçti Abbey Lincoln

Güncelleme Tarihi:

Eleştirmenler onu seçti Abbey Lincoln
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2011 18:55

Ünlü bir cazcı olmasına rağmen, adı belki de müzikten çok, özellikle de 60’larda ırkçılığa karşı verdiği mücadeleyle anıldı. Ve yine belki de bu yolda verdiği savaş yüzünden caz dünyasında hak ettiği konuma kavuşmakta çok gecikti.

Haberin Devamı

Neyse ki son yıllarda adı, Betty Carter ile birlikte yaşayan iki caz divasından biri olarak anılmaya başlamıştı. Ama bunun tadını pek de uzun süre çıkaramadı.
Tam bir yıl önce, 14 Ağustos 2010’da, 80 yaşındayken hayata veda etti.
Cazın efsanevi isimlerinden Abbey Lincoln’dan bahsediyorum.
DÖRT İSİM BİRDEN
Billie Holiday ve Coleman Hawkins’i dinleyerek caz müziğiyle tanışan Lincoln, 19 yaşında bir amatör şarkı yarışmasını kazanmıştı. 1951’de Anna Marie adıyla profesyonel anlamda şarkı söylemeye başladı. Kendisinin gerçek adı Anna Marie Wooldridge’ydi. Sadece bununla yetinmedi. Fotomodellik, oyunculuk, şarkıcılık, politika ve kültür elçiliği gibi birçok değişik alanda çalıştı. 1957’de Ebony dergisine “The Girl Can’t Help It” adlı filmdeki rolünde giydiği Marilyn Monroe elbiseleriyle kapak olan Lincoln, ismini bu sefer de Gaby Lee olarak değiştirerek New York kulüplerinde şarkı söylemeye başladı. Bakın müzik yazarı Murat Beşer, bu farklı isimlerle ilgili ne diyor: “11 çocuklu bir ailede yetişti. Gerçek adı Anna Marie Wooldridge. Hiçbirini kendinin bulmadığı, üç takma isim, belli dönemlerini temsil ediyordu. Aminata Moseka, ona Afrika’da Gine başbakanı tarafından verilmiş. Gaby, Los Angeles’daki Fransız revüsü Moulin Rouge’da iş bulduğunda ona takılan isimdi. Ve son olarak Abbey Lincoln, menajerliğini yapan söz yazarı bir kadının buluşu.”
1957’de davulcu Max Roach ile anlaşan Abbey Lincoln, aynı yıl Sonny Rollins, Wyııton Kelly, Paul Chambers ve Kenny Dorham ile birlikte “That’s Him” adlı ilk plak çalışmasını yaptı. 1960 yılında Max Roach ile “We Insist, Freedom Now Suite,” 1961 yılında da Eric Dolphy ve Coleman Hawkins’le birlikte “Straight Ahead” gibi caz tarihinin iki önemli yapıtına imzasını attı. 1962’de Max Roach ile evlendi. 1992’de çıkardığı ve içinde Stan Getz’in de olduğu “You Gotta Pay the Band” çalışması ile Billboard caz listelerinde bir numaraya kadar yükseldi. Kendi bestelerini yaptığı için cazcıların arasında ayrıcalıklı bir konumu olan Abbey Lincoln, şarkılarında adeta hikâyeler anlattı.
14 Ağustos’ta kaybettiğimiz Abbey Lincoln, ölümünün ardından da onurlandırılmaya devam ediyor. ABD’de yayınlanan en saygın caz dergilerinden Downbeat’in 59’uncu Eleştirmenler Anketi’nde ABD ve Avrupalı eleştirmenler tarafından en iyi seçildi, Şöhretler Galerisi’ne alındı.
Biz de bu vesileyle kendisini bir kez daha anmış olalım.

Haberin Devamı

MAZİDEN BİR HİKÂYE

Haberin Devamı

Ödüllü yazar Yaşar Çağbayır’ın hikâye kitabı Yanık Çaydanlık, Ötüken’den çıktı. “Yanan evimizle ilgili benim tek hatıram, yanık bir çaydanlıktır. Enkazdan çıkarmışlar o çaydanlığı. Bu benim en sevdiğim oyuncağım idi. O benim devemdi. Sapına bağladığım bir iple onu deve yapmıştım” diyor kitabını anlatırken.

HİSLERİNİ ALBÜME DÖKTÜ

Peri masallarından çıkmış bir hikâyeye sahip olan Selah Sue, kaderini kabullenmeyip kaygılarını gitarı ve sesiyle tüm dünyayla paylaşan genç bir yetenek. Tereddütlerini soul, funk ve reggae müziğe döken, bu melodilere duygularıyla hayat veren sanatçı, ilk ve hırs dolu bu albümü ile elektrik rock, organik hip-hop ve soul-funk’ı bir araya getirmiş. Bu 11 şarkıyı mutlaka dinleyin.

Haberin Devamı

ANİMASYONCULAR BURAYA

Bu sene yedincisi gerçekleştirilecek olan İstanbul Animasyon Festivali’ne başvurular devam ediyor. Yarışmaya katılmak isteyenlerin 9 Eylül Cuma gününe kadar vakti var. Başvurular, filmini 1 Ocak 2009’dan sonra tamamlamış herkese açık ve ücretsiz. Eserler IAF Büyük Ödülü, Uzun Metraj, Türk Kısa Filmi, Öğrenci Filmi, İlk Film ve Müzik Klibi dallarında yarışacak. www.iafistanbul.com

KOLOMBİYA’DAN TOPRAK SORUNSALI

Temmuz ayında Santralistanbul Galeri 1’de açılan “Arazi Üzerine: Kolombiya’da Çağdaş Sanat” sergisi, yoğun istek üzerine 2 Ekim’e kadar uzatıldı. Kolombiya Dışişleri Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen sergide üç kuşağı temsil eden 19 Kolombiyalı sanatçının fotoğraf, resim, heykel, enstalasyon ve video çalışmalarından oluşan 33 eser var. Her biri toprak kavramına alışılmışın dışında yorumlar getirerek kültürel farklılıkların sosyal hayatı zenginleştiren özelliğine dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

İNDİRİMİ KAÇIRMAYIN

“Disney On Ice Prensesler ve Kahramanlar” Avrupa turnesine ERGO ana sponsorluğunda 7-16 Ekim tarihleri arasında İstanbul’dan başlayacak. Daha çok varmış, demeyin. Çünkü biletini 19 Ağustos’a kadar alanlar yüzde 25’e varan indirimden faydalanabilecek. Üstelik Disney One Ice karakterlerinin imzalı fotoğrafına da sahip olacak. Gösteriler, İstanbul’un yeni mekanlarından ORA Arena’da gerçekleştirilecek. Biletler Biletix’te.

HAFTANIN SİTESİ www.sutkutusu.com

Bu siteyi ayda 30 bin üzerinde kişi ziyaret ediyor. Çünkü bu süt kutusunun içi yenilikler, son trendlerle dolu. Mesela kendisi, henüz Türkiye’de kimse duymamışken Zaz’ın dinlenmesi gerektiğini önerenlerden. Siteyi şimdi açarsanız, Piksel Piksel Moda başlığıyla karşılaşacaksınız ki, bence çok ilginç. Süt Kutusu’nun yaratıcısı aslında bir reklamcı olan Eser Peker (29). Kendisini saygıyla takip ediyor, herkese öneriyoruz!

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!