Eğlence imparatorluğu by Salih Saka

Güncelleme Tarihi:

Eğlence imparatorluğu by Salih Saka
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2007 00:00

İstanbul eğlence hayatının güç simsarlarından biri olan parti tasarımcısı ve DJ Salih Saka (40) bu sektöre 14 yaşında bir müzik şirketinde adım attı, gece kulübü Şamdan’da çıraklıktan başlayıp işletmeciliğe kadar yükseldi. O aynı zamanda bir işadamı. S&S markasıyla kurduğu 5 şirketiyle bugün eğlence sektörünün önemli isimlerinden biri. Müzik prodüktörlüğü de yapıyor, düğün organizatörlüğü de, kulüp işletmeciliği de. "By Salih Saka" imzalı toplama albümleri hep liste başı oluyor. İşte Salih Saka’nın yükseliş hikayesi.

Salih Saka’nın müzik hayatı 14 yaşında Karaköy Yeraltı Çarşısı’nda müzik şirketi Ronnex’te bir arkadaşı aracılığıyla işe girmesiyle başladı. Mağazada plak çalıyor, kayıt yapıyor, derleme albümler hazırlıyordu. Bu dönemde, Taksim’de şimdi Kemancı’nın olduğu Club Lutesse’de müzik işlerini yürüten Ümit’le tanıştı. Onun sayesinde geceleri Lutesse’de DJ’lik yapmaya başladı. Henüz rüştünü ispat etmediği için, polis baskınlarında kulübün patronları onu müdüriyete saklıyordu. Bir yıl sonra Türkiye’nin ilk müzik fuarının gerçekleşeceğini öğrendi. Arkadaşı Ümit’in teklifiyle fuara katıldılar. Şamdan, 29 gibi kulüplerden topladıkları kasetleri bir stantta sattılar. Ama çok güvendiği arkadaşı Ümit, bu paraları toplayıp kaçtı. "Ümit’in soyadını bile hatırlamıyorum şimdi. Ama onun dolandırıcılığı bana bambaşka kapı açtı."

Bir hafta sonra Etiler Şamdan’ın DJ’i Cüneyt Kurt, Saka’yı bulup fuarda satılan kasetlerin parasını istedi. Saka’nın Şamdan macerası da böyle başladı: "Cüneyt Kurt, bu dolandırıcılıkta benim suçum olmadığına inandı. Sonuca ulaşamadık ama paralarını bulmaları için yardım etmeye çalıştım. İyi niyetimi görüp bana Şamdan’da iş teklif ettiler. Konuşmak için gittiğim gün, koridordan Celal Çapa geçiyordu. Kim bu, diye sordu, Cüneyt yeni DJ adayımız, dedi. Tıraş olsun akşam başlasın, cevabını verdi. Zaten iki tane tüyüm vardı. Onları da kestim..."

SIRRIM GÖZ TEMASI

Saka Şamdan’daki ilk yıllarında DJ kabinini temizliyor, DJ’lerin nasıl müzik yaptığını gözlüyordu. Mekanın üç DJ’inden biri askere gitti, diğeri Club 29’a transfer oldu. Saka da bu boşlukta Cüneyt Kurt’un yanında çıraklığa başladı. Şans burada da ondan yanaydı. Çünkü Cüneyt Kurt bedelli askerlik yapmak için Libya’ya gidip beş ay orada yaşadı. Salih Saka böylece Şamdan’daki tek DJ oldu ve bu süreci çok iyi değerlendirdi.

Başarısının sırrını şovmenlik özelliğine ve iyi ilişkiler kurmayı bilmesine sağlıyor: "DJ’lerin çoğu müşteriyle göz teması kurmaz, utangaç olur. Ben aksine çok iyi göz teması kurardım. Plağı takar, pistte dans ederdim. Dostluklarıma da her zaman dikkat ettim."

1990 yazında Büyükada Şamdan’ın işletmesini üstlendi. 1992’de Cüneyt Kurt kendi restoranını kurup ayrılınca, Etiler ve Anadolu Kulübü Şamdan’ın işletmeciliği Saka’ya kaldı. Saka burada hatırı sayılır bir müdavim kitlesi oluşturdu. 1996’da Şamdan’dan istediği hisseyi alamayınca ayrıldı.

Şamdan’daki çalışmaları sırasında yeni girişimlere başlamış, bir ortak bularak akıllı ev sistemleri satan bir şirket kurmuştu. Şamdan’dan ayrılınca bu işe yoğunlaştı ama müzikten kopamadı. Dört ay sonra Club 29’un eski DJ’lerinden Suat Ateşdağlı ile ortaklık kurmaya karar verdiler. İkisinin ilk adlarından oluşan S&S markası böyle doğdu. Kurdukları şirket, mekanlara, mağazalara ve partilere profesyonel müzik hizmeti (DJ, müzik sistemleri gibi) sağlamaya başladı.

RADYO KURMAYI DA DENEDİ

Bunlarla da yetinmedi, önce Zincirlikuyu’da açılan NYX Club’ta, sonra Buddha Bar Paris ve Havana gibi kulüplerde müzik direktörlüğü yaptı. Bir taraftan da radyo işine girdi. Önce Ali Karacan’a ait 102 Energy FM’in işletmesini üstlendi, sonra bir başka arkadaşıyla Radio Play’i kurdu. 2001 krizi herkesi olduğu gibi onun da işlerini etkiledi. Radio Play’i satmak zorunda kaldılar. O yılın sonunda Saka, Metin Fadıllıoğlu’na ait Ulus 29’a ortak oldu. Kulübün iç bölümünde işe yaramayan bir alanı Club 29 olarak yeniden tasarladı. Böylece mekan, yeniden doğdu. O dönemde Salih Saka, Club 29’da çaldığı parçaları bir araya getiren toplama albümler çıkarmaya başladı. Bunlar çok tuttu ve en çok satan albümler listesinden haftalarca inmedi.

Ancak 2004’te ortağı Suat Ateşdağlı ile ilişkileri bozulmaya başladı. Ortaklıkları sona erdi: "S&S’in bütün hisselerini ben devraldım, Suat ise o güne kadar birlikte yaptığımız Reina’nın event organizasyonu işine devam etti. Tek başıma kalınca, Ulus 29’un işletmesini bıraktım, kendimi S&S’in geliştirilmesine adadım."

S&S GRUBUNU OLUŞTURAN ŞİRKETLER

S&S Müzik Maker
Davet, organizasyon, düğün ve toplantı gibi etkinliklerde DJ ve master hizmetleri veriyor. DJ’ler aynı zamanda Salih Saka’nın kár ortağı.

S&S Visual Maker Etkinliklerde film ve fotoğraf çekimi yapıyor. Kendi montaj stüdyosu ve baskı laboratuvarında ürünlere son şekli veriliyor. Şirketin büyük ortağı fotoğrafçı Muammer Doğan.

Saka Home&Professional Sytems Otel, ev ve gece kulüpleri için müzik, ışık ve görüntü sistemleri satıp danışmanlık veriliyor.

Dream Maker Anahtar teslimi parti hizmeti sunuyor. Davetli listesi bile hazırlıyor.

Saka Beauty Bu şirkette Salih Saka’nın ortağı, estetisyen ablası Kader Saka. Dördüncü Levent’teki mekanda, epilasyon, anti-aging, el-ayak vücut-cilt bakımı, masaj, diyet danışmanlığı vb. hizmetler sunuluyor.

S&S Wedding Gelin ve damatlara düğün hakkında bilgi veren bir site.

DJ EKİBİME KATILMAK İSTEYEN YAKIŞIKLI VE SAYGILI OLMALI

DJ adaylarından bir sürü başvuru geliyor. Aradığım özelliklerin başında iyi niyet, saygı, temiz görüntü var. Güzel, yakışıklı olmalılar. İşi doğru yapmayı biz zaten öğretiyoruz. Yapılan müzikten önce insanların rahatça çocuklarını bize teslim edebilmeleri, evlerinin kapılarını açabilmeleri lazım. Bugüne kadar 12 DJ yetiştirdim. Benden ayrıldıktan sonra hepsi yere çakıldı.

ALBÜM BENİM İSTANBUL’UMU ANLATIYOR

Salih Saka beş toplama albüm çıkardı. Sonuncusu İstanbul Lounge birkaç hafta önce çıktı. İki yıl önce bir sabah yürüyüşünde vapur, martı ve ezan seslerinden etkilenerek bu albümü yaptığını söylüyor: "Benim İstanbul’umu anlatan şarkıları seçtim." Fransa, Almanya, Yunanistan, İsrail, Dubai ve Beyrut’ta da satışa çıkan albümde Sezen Aksu, Mercan Dede ve Ömer Faruk Tekbilek’in parçaları da dahil 14 şarkı var.

YIPRANDIĞIM İÇİN 50 YAŞINDA GÖZÜKÜYORUM

Sosyeteden hayranlarım vardı. Çok kız arkadaşım oldu. En büyük aşkımı da, bu aşk hüsranla bittiği için en büyük hüznümü de Şamdan’da yaşadım. Şimdi bekarım ama sevgililerim de, tek gecelik ilişkilerim de oluyor. Kulüplerde aralıksız çalıştığım yıllarda günde üç paket sigara içerdim. Bir sabah kolum uyuşuk olarak uyandım ve sigarayı bıraktım. Alkole 14-15 yaşlarında viski kolayla başladım, şimdi haftada bir gece içiyorum. 40 yaşındayım ama 50 yaşındaymış gibi bir yıpranmışlık var bende.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!