Dünyanın yaşayan en pahalı 10 sanatçısı

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın yaşayan en pahalı 10 sanatçısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2004 00:28

20. ve 21. yüzyılın pahalı sanatı, sadece saray resimlerinden ibaret değil. Halen hayatta olan isimlerin işleri onlarca milyon dolara alıcı buluyor, dünyanın en önemli koleksiyonerleri onların eserlerine sahip olmak için yarışıyor.

Visa kredi kartının yeni dergisi ‘Hayallere Visa’ ilk sayısında dünyanın yaşayan en pahalı 10 sanatçısına yer verdi. Görülen o ki, pahalı sanatçı olmak hiç kolay değil, özellikle sanatta.

Yaşayan en pahalı 10 sanatçı kimdir? Bu soruya cevap vermek bayağı zor. Bu kişilerin yaşamları mıdır pahalı olan? Yediklerine ve içtiklerine çok para harcayan, yaşam standartlarını asla düşürmeyen insanlar mıdır bunlar, yoksa gerçekten pahalı olan işlerinde kullandıkları malzemeler midir onları pahalı yapan?

Söz konusu olan 10 sanatçının arasındaki Jasper Johns işleri en pahalı fiyatlara satılan olarak listenin başını tutuyor. Eserlerinden Gri Numaralar 40, Hatalı Başlangıç 17 milyon dolara alıcı buldu. Onu 12 milyon dolarla Rauschenberg, 9 milyon dolarla Nauman ve 5.6 milyon dolarla Twombly takip ediyor.

Milyon dolarlık işlerin alıcıları ise dünyanın en büyük koleksiyonlarına sahip, sanattan ve sanatçıdan anlayan, eksper niteliğindeki kişiler ve müzeler. MoMA, Whitney Müzesi, Sotheby ve Christie Koleksiyonu ve Tate dünyanın en ünlü alıcıları. Bu kurumların ve dealer’ların ilgi gösterdiği eserler, hiçbir zaman ‘koltuk takımına iyi gidiyor’ diye alınabilecek işler değil. Üstelik maliyetleri ve satış fiyatları arasında pek bir denge de yok. Eserlerde kimi zaman çerçöp ya da bir kağıt parçası, kimi zaman da kocaman demir enstalasyonlar kullanılıyor. Ama malzeme ne olursa olsun, işlerin önemini ve fiyatını artıran tek etken fikir.

Bu arada, resimlere bakıp da, ‘Ben bunları evde kendim de yaparım, ne var ki!’ deyip denemeler yapmayın sakın. Hele bu işlerden anlayan birilerinin yanındaysanız, sakın eleştirmeyin. Pahalı olmak hiç kolay değil, özellikle sanatta!

Zaten ‘Sanatın değeri nedir?’ gibi bir sorunun karşılığı olabilir mi ki?

Dünyanın yaşayan en pahalı 10 sanatçısı

Lucian Freud, Jasper Johns, Jeff Koons, Brice Marden, Bruce Nauman, Robert Rauschenberg, Gerhard Richter, Richard Serra, Frank Stella ve Cy Twombly.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!