Dünyanın tüm kadınları Beyoğlu’nda

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın tüm kadınları Beyoğlu’nda
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2007 00:00

Coğrafya ve keşif dergisi Atlas, 15. yılına girerken arşivinden seçtiği 160 kadın fotoğrafını Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde sergilemeye başladı. Altaylar, Kenya, Brezilya, Japonya gibi farklı coğrafya ve kültürlerde yaşayan kadınların yer aldığı "Kadın: İmaj veGerçek" başlıklı sergi, dünyanın çeşitli yerlerinden 30 fotoğrafçının çalışmalarından oluşuyor.

Çoğunlukla galeri ya da sergi salonlarında gezmeye alışık olduğumuz sergilere, Atlas Dergisi farklı bir bakış açısı getiriyor. Derginin 15 yıllık arşivinden seçilen ve 2x3 metre boyutunda hazırlanan 160 kadın fotoğrafı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de desteğiyle Taksim girişinden Tünel Meydanı’na kadar devam eden bir buçuk kilometrelik İstiklal Caddesi’nde bir açık hava galerisi olarak karşımıza çıkıyor.

Kadın: İmaj ve Gerçek başlıklı sergiyle dünya kadınlarını İstanbullularla tanıştırmayı hedefleyen Atlas Dergisi Yayın Yönetmeni Özcan Yüksek, çeşitliliğin her zaman daha güzel olduğunu, bu yüzden farklı kültürlerden kadınları tercih ettiklerini söylüyor:

"Bakışlar güzeldir, gözler değil. Atlas’ın gözlerinin değil bakışlarının güzelliğinden söz edebiliriz. 15. yılına giren dergi, dünyanın bütün coğrafyalarına işte bu gözle baktı. Her kültüre, her farklılığa güzellik ve iyilik olarak baktı.

Kadınlar Günü’nde, dünyanın gözbebeği saydığımız İstiklal Caddesi’nde, belki de dünyanın en büyük fotoğraf sergisini açarken, sergilemek istediğimiz tek imaj değil sayısız imaj, tek kültür değil sayısız kültür oldu. Serginin adını bu sebeple Kadın: İmaj ve Gerçek olarak seçtik. Geleceği kurarken ya da insanlar, cinsiyetler, kültürler ve inançlar arasında eşit ilişkiler oluştururken, geçmişin derinliğinin yaşatılması gerektiğini düşünüyoruz. Düşmanlık, şiddet, baskı içermeyen geleneklerin taşıdığı kültürel çeşitliliğe modern insanın ihtiyaç duyduğunu hissediyoruz. Aksi durum, tek boyutluluk olurdu. Tek devlet, tek din, tek kültür. Ürkütücü ve ruh sıkıcı olurdu."

31 Mart’a kadar İstiklal Caddesi’nde görülebilecek 160 fotoğrafta Altaylar, Kenya, Brezilya, Japonya ve daha nice coğrafya ve kültürden kadın yer alıyor.
/images/100/0x0/55eade44f018fbb8f89bd53d


Fatih Pınar - Mersin

Toroslar’ı aşıp Anadolu’nun iç yaylalarına uzanır Sarıkeçililer. Zorlu göçe dayanamayan yavru keçiler, katarın başındaki eşeklerde yolculuk eder. Bekir Bacak’ın kızı Hatice de ayrıcalığının farkında, aşiret içinde aşiret kurmuştur sanki: Yavrukeçililer aşireti!

Özcan Yüksek - Venedik

Venedik Karnavalı’nda kedi kostümü giyen kadın, içindeki yırtıcılığı dışa vuruyor belki. Belki niyeti sadece eğlence... Toplumsal kuralları bir süreliğine de olsa ihlal etmenin getirebileceği kınanmadan korunmak için biraz da yüzündeki maske.

Ali Murat Atay - Nijer

Nijer’de Tuaregler’in yaşadığı Agadez kentinde üfürükçüye giden genç kadın, derdine çare buldu mu bilinmez. Üfürükçünün raflara dizdiği tomar tomar yazmadan feyiz alayım derken epey mürekkep yaladığı keskin.

Soner Büyükaltay - Everest

Eylemliliğinle cesur, buzda elif gibi duruşunla sağlam, zirvede maviş gülümsemenle vakur. Eylem Elif Maviş’sin ve takvim 15 Mayıs 2006’yı gösteriyor, Everest’in tepesindesin, ülkenden buraya tırmanmış ilk kadın olarak.

Tijen Burultay - Kosova

Yüze sürülen beyaz toz ve üzerinde beliren geçmişin desenleri... Alnı çevreleyen simgeler ve geçmişin altın sikkeleri... Arnavut gelinin başı binlerce yıllık kültürel katmanın birikimi.

Atlas Dergisi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla gerçekleştirilen Kadın: İmaj ve Gerçek sergisi, 31 Mart’a kadar İstiklal Caddesi’nde görülebilir. Ayrıca www.kesfetmekicinbak.com sitesinden fotoğraflarla ilgili detaylı bilgi elde edebilirsiniz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!