Dünyada 40 milyon AIDS'li var

Güncelleme Tarihi:

Dünyada 40 milyon AIDSli var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2001 15:52

Hacettepe Üniversitesi HIV-AIDS Tedavive Araştırma Merkezi (HATAM) Müdürü Prof. Dr. Serhat Ünal, Dünya Sağlık Örgütü`nün (WHO) 2001 yılı rakamlarına göre, dünyada 40 milyon AIDS`li bulunduğunu ve bugüne kadar 20.2 milyon kişinin bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Ünal, 1-7 Aralık Dünya AIDS Haftası etkinlikleri kapsamında, Çankaya Çağdaş Sanatlar Gösteri Merkezi`nde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, dünyadaki ilk AIDS vakaları ile hastalığın ilerleyişi hakkında bilgi verdi.

AIDS`in, 1981 yılında tanımlandığını, 1985`de hastalığın tedavisinin gündeme gelmesiyle ilk ilacın ortaya çıktığını söyleyen Prof. Dr. Ãœnal, ilk baÅŸlarda HIV pozitif kiÅŸilein az sayıda olmaları ve homoseksüel erkek grubunda görülmeleri nedeniyle hastalığın fazla ilgi çekmediÄŸini belirtti.Â

Prof. Dr. Ünal, "Ne zaman ki, biseksüel erkekler aracılığıyla kadınlara ve infekte hamile kadınlardan da virüsün bebeklere geçmesiyle vaka sayısı giderek artmaya başlamış, dünyanın ilgisi bu hastalık üzerine yoğunlaşmıştır" dedi.

Haberin Devamı

Hastalık hakkında bugüne kadar öğrenilenlerin, bu hastalığın durdurulmasına yetmediğini belirten Prof. Dr. Ünal, WHO`nun 2001 yılı rakamlarına göre, dünyada 40 milyon AIDS`li bulunduğunu kaydetti. Bugüne kadar 20.2 milyon kişinin bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade eden Prof. Dr. Ünal, 2005 yılında dünyada, HIV ile yaşayan insan sayısının 100 milyon olacağının tahmin edildiği bilgisini verdi.

AIDS`li bir hastanın devlete yıllık maliyetinin 50 bin doları bulduÄŸuna iÅŸaret eden Prof. Dr. Ãœnal, sokaktaki vatandaÅŸa AIDS`ten nasıl korunulacağının öğretilmesi gerektiÄŸini anlattı. Prof. Dr. Ãœnal, "Bunun için para lazım, eÄŸitilmiÅŸ kiÅŸiler lazım. Bunlar olduÄŸu için artık ABD`de rakamlar artmıyor, düz çiziliyor" dedi.Â
   Â
PREZERVATÄ°F KULLANIMI YAYGINLAÅžTIRILMALI
       Â
Prof. Dr. Ünal, AIDS`in cinsel yolla, kan ve kan ürünleri yoluyla geçen bir hastalık olduğunu belirterek, cinsel ilişkide prezervatif kullanılması konusunda ABD`de milyonlarca dolar harcanmasına karşın, toplumun bunu hemen kabul edemediğini söyledi.

Prezervatif kullanımının yaygınlaştırılması için ulaşılabilirliğinin kolay ve fiyatının ucuz olması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Ünal, "Prezervatifin yalnız eczanelerde satılması yeterli değil. Bazı marketlerde var, ama hepsinde bulunması lazım. Hatta ben, sokaklara kondomatik konulmasını öneriyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Ãœnal, SaÄŸlık Bakanlığı`na, Türkiye`de 1985 yılında görülen ilk AIDS vakasından bu yana AIDS hastası ve taşıyıcılarının sayısının 1246 olarak bildirildiÄŸini kaydederek, "Bu buzdağının görünen yüzüdür" dedi.Â

Türkiye`de AIDS vakalarının çoÄŸalma sebepleri arasında, ülke nüfusunun genç ve cinsel yolla bulaÅŸan hastalıklar konusunda kısıtlı bilgiye sahip olması, turizm sektörünün giderek geliÅŸmesi, yurtdışındaçok sayıda çalışan vatandaÅŸ bulunması ve damar içi madde kullanımının giderek artmasının yer aldığını ifade etti.  Prof. Dr. Ãœnal, hastalıkla savaşımda en etkili yolun korunma olduÄŸunu, bunun da eÄŸitimle saÄŸlanacağını vurguladı.Â
 Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!