Dostoyevski’nin kahramanları İmam Adnan’da dans edecek

Güncelleme Tarihi:

Dostoyevski’nin kahramanları İmam Adnan’da dans edecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2013 00:00

Türk Rus Kültür Vakfı’nın organize ettiği ‘Rus Kültürü Festivali’nin ilki 15-30 Nisan tarihleri arasında Beyoğlu’ndaki İmam Adnan Sokak’ta gerçekleştirilecek. Rus dansları, Rus Sineması günleri, sempozyumlar, tiyatro, opera gibi etkinliklerin olacağı festivalin en ilginç gösterisiyse Dostoyevski’nin roman kahramanlarının dönem kıyafetleriyle yapacakları defile ve dans gösterisi.

Haberin Devamı

Eğlence dünyasının önemli merkezlerinden biri olan Beyoğlu’ndaki İmam Adnan Sokak, nisan ayında 15 günlüğüne farklı bir kimliğe bürünecek. Mesela 19. yüzyıldan çıkıp gelmiş Ruslarla karşılaşırsanız sakın şaşırmayın. Eğer sıkı bir Dostoyevski okuruysanız gördüğünüz kişiler size tadınık da gelebilir. Çünkü St. Petersburg Dostoyevski Müzesi tarafından ‘Dostoyevski ve Kahramanları’ konulu teatral defile gerçekleştirilecek. Gösteride St. Petersburg’un çeşitli tiyatrolarında sahne alan 35 sanatçı Dostoyevski’nin 24 roman karakterini canlandıracak. İzleyiciler Dostoyevski’nin romanlarındaki kahramanları kendi dönemlerine ait kostümleriyle görme fırsatı bulacaklar.
Rus kültürü ve sanatını en iyi örnekleriyle Türkiye’de tanıtmak, Türk ve Rus toplumları arasındaki dostluk ilişkilerini güçlendirmek amacıyla İstanbul’da gerçekleştirilecek Rus Kültürü Festivali sadece sokak defilesiyle de sınırlı değil kuşkusuz. Dünyaca ünlü Rus Dansları Topluluğu Igor Moiseyev’in dans gösterisiyle başlayacak etkinlikler kapsamında, ünlü Rus yönetmenlerden Vladimir Menşov, Karen Şahnazarov, Govoruhin’in katılacağı Rus Sineması günleri gibi birçok etkinlik sergilenecek. Festivalin kapanışı ise operanın usta ismi Hakan Aysev, Rusya’nın pek çok ödül sahibi genç yıldızı Evgeniya Dushina, Türkiye’yi yurtdışında başarıyla temsil eden Asude Karayavuz ve Moskova Çaykovski Devlet Konservatuvarı Opera Tiyatrosu’nun başarılı sanatçısı Nikolay Efremov’un Rusça ve Türkçe seslendireceği eserlerle son bulacak.

ÜNİVERSİTELER ARASI TİYATRO YARIŞMASI

İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek etkinlikte üniversite öğrencileri Rus edebiyatının klasiklerinden birini veya bir bölümünü 30-40 dakikalık bir tiyatro oyunu şeklinde sahneleyecek. Yapılacak uyarlama genel ahlaki değerlere aykırı olmamalı, siyasi içerik taşımamalı, herhangi bir devlet veya millete yönelik aşağılayıcı ifade veya imalar taşımamalı. Değerlendirme profesyonellerden oluşan beş kişilik bir jüri tarafından yapılacak. Dereceye giren yarışmacılara çeşitli ödüller verilecek.
Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi’nde açılacak sergide, Türkiye ve Rusya arasındaki diplomatik ilişkilere dair fotoğraflar olacak. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarında SSCB tarafından yapılmış olan desteğe dikkat çekilecek.

EN ÜNLÜ RUS DANSLARI EKİBİ

Rus halk dansları gösterisi ‘İgor Moiseyev Devlet Akademik Ansamblesi’ sahne alacak ve Rus halk danslarından örnekler sunacak. Festival kapsamında İstanbul Kongre Merkezi’nde dünyanın ilk ve tek Halk Dansları Tiyatrosu Igor Moiseyev Rus Devlet Akademik Halk Dansları Topluluğu dans gösterisi yapacak. Repertuvarında yaklaşık 200 eser bulunan topluluk, 1937’den beri inanılmaz performansıyla dünyanın hemen her ülkesinde milyonlarca izleyiciye konser vermeye devam ediyor.

‘YERALTINDAN NOTLAR’ SAHNE ALIYOR

Toplumun farklı kesimlerini çeşitli yollarla Rus kültürüyle tanıştırmayı hedefleyen festival kapsamında Üsküdar Tekel Sahnesi’nde ‘Yeraltından Notlar’ oyunu sahnelenecek. Dostoyevski’nin aynı adlı romanından festival için tiyatroya uyarlanan tek kişilik oyunun aktörü Nadir Sarıbacak, yönetmeniyse Celal Mordeniz.

RUS HALK MÜZİĞİ KONSERİ

Taksim, İmam Adnan Sokak’ta gerçekleştirilecek etkinliklerden biri de Rus halk müziği enstrümanları konseri. MGUKİ Halk Enstrümanları Orkestrası’ndan 25 kişi panayır alanında sahne alacak. Rus halk müziğinden ve şarkılarından örnekler sunacaklar.

UYGULAMALI  MATRUŞKA BOYAMA

Taksim, İmam Adnan Sokak’ta gerçekleştirilecek Rus el sanatları panayırında hedef, daha geniş halk kitlesini Rus el sanatlarıyla tanıştırmak. Sokağın tamamı kapatılarak Rus motifleriyle süslenecek. 12 çadır ve bir podyumun yer alacağı sokakta matruşka boyama gibi sanatlar uygulamalı olarak gösterilecek. İlgili sanatçılar Rusya’dan gelecek. Yasnaya Polyana Müzesi ve St.Petersburg Dostoyevski Müzesi de birer çadırda sunumlar yapacak.

Haberin Devamı

Dostoyevski’nin evinden notlar
Rus Kültürü Festivali öncesinde geçen hafta Rus Türk Merkezi’nin davetlisi olarak bir grup gazeteciyle St. Petersburg’a gittik. Petersburg seyahatinin merkezinde tabii ki Dostoyevski’nin son üç yılını geçirdiği ve bugün müze olarak kullanılan evini ziyaret vardı. Evin bulunduğu sokakta üç yıldır haziran ayının ilk haftası İstanbul’da sergilenecek olan roman kahramanları gösterisi düzenleniyor. Sadece St. Petersburg’da 15’in üzerinde farklı evde yaşamış ünlü yazar var. Bunun nedeninin parasızlık olduğunu anlamak güç değil elbette. Yazarın son kullandığı eşyası orijinaline uygun olarak korunmuş.

Haberin Devamı

Tam bir çay tiryakisi
Tam bir çay tiryakisiymiş Dostoyevski. ‘Kumarbaz’ı yazarken yardımcı olarak tuttuğu, sonra da evlendiği genç Anna Grigoryevna’nın memnun olmadığı tek yanı iyi çay yapamamasıymış.

Zili çalıp girdim
Dışarıdan pek belli olmuyor binada Dostoyevski’nin de dairesinin bulunduğu. Merdivenleri inip zili çalmak gerekiyor.

‘Karamozov Kardeşler’i yazdığı masa
İşte son romanı ‘Karamozov Kardeşler’i yazdığı çalışma odası ve masası. Arkada yorulduğunda uzandığı kanepe var. Çok titizmiş Dostoyevski. Masanın üzerindeki kâğıtlarına el sürülmesi, onu çıldırtırmış adeta.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!