Doktor balıklara özel korucu timi

Güncelleme Tarihi:

Doktor balıklara özel korucu timi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2002 01:57

Sıvas'ın Kangal İlçesi'nde bulunan ve dünyada sedef hastalığını tedavi eden tek merkez olan Balıklı Kaplıca'da, balık hırsızlığına karşı silahlı ekip kuruldu.

Kangal'da ‘‘Doktor Balıklar’’ olarak bilinen ve sedef hastalığını tedavi eden balıkların çalınarak yurtdışına kaçırılması üzerine, dünyaca ünlü tedavi merkezinde balıklara özel korucu timi kuruldu. İşletmeci Fikret Ünsal, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca koruma altına alınan balıkları artık balık çalmanın mümkün olmayacağını belirtti. Ünsal, şunları söyledi:

‘‘Kaplıcamızın sedef hastalığını yüzde 100 başarı ile tedavi eden tek merkez olduğu dünyada bilim adamlarınca kanıtlandı. Bazı hırsızlar kaplıcanın içinden geçen dereden balık çalarak, bu balıklarla yurtdışında sözde tedavi merkezleri açıyor. Bakanlık, buradan balık alınmasını yasakladı. 15 kişiden oluşan silahlı ekip kurduk. Bu ekip, 24 saat derede balıkların yaşadığın 300 metrelik alanda ve kaplıcadaki havuzlarda nöbet tutuyor. Ayrıca havuzlarda gizli kamera ile güvenliği sağlıyoruz.’’

CITES kapsamında

Dünyada ‘‘Doktor Balıklar’’ olarak bilinen ve sedef hastalığını iyileştiren balıklarla tedavi süresi 21 gün. Delici, emici ve pansumancı olarak 3 çeşit balığın bulunduğu havuzlarda, 1 litrede 1 miligram selenyum maddesi bulunuyor. Doktor balıklar, geçen yılın sonunda Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren ‘‘Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme’’ (CITES) kapsamına giriyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!