Doğu’da yaşayanlar ağrı şampiyonu

Güncelleme Tarihi:

Doğu’da yaşayanlar ağrı şampiyonu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2006 00:00

Avrupa’da 16 ülkede yapılan ancak Türkiye’nin kapsam dışı tutulduğu ağrı araştırması, üç derneğin çabasıyla ülkemizde 4 bin 32 kişiyle yapıldı.

"Türkiye’nin Bilimsel Ağrı Envanteri" adlı çalışmayı, Klinik Farmakoloji Derneği, Türkiye Başağrısıyla Savaş Derneği ve Türkiye Başağrısı Derneği yaptı.

Klinik Farmakoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cankat Tulunay, araştırma sonuçlarını bir basın toplantısıyla açıkladı. Prof. Tulunay, şunları söyledi: "Doğu Anadolu’da ağrı çekme oranı yüzde 84.6, Güneydoğu’da yüzde 78, İç Anadolu’da yüzde 74, Ege’de yüzde 72.9, Akdeniz’de yüzde 72.7, Karadeniz’de yüzde 66.6 ve Marmara’da yüzde 56.2 olarak bulundu. Doğu ve Güneydoğu’da yüksek çıkması, ekonomik koşulların kötülüğünden, doktora gidememekten kaynaklanıyor."

Türkiye’de kısa süreli (akut) ağrılar yüzde 59.5 oranında, uzun süren (kronik) ağrılar ise yüzde 9.5 oranında görülüyor. Uzun süren ağrılar yüzünden hastaların yüzde 61’i yürüyemiyor, yüzde 59’u uyuyamıyor, yüzde 47’si ise cinsel ilişkiye giremiyor. n Birsel SANCAR
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!