Diş hekimi fobisine karşı ne yapmalı

Güncelleme Tarihi:

Diş hekimi fobisine karşı ne yapmalı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2008 00:00

Diş hekimi, daha doğrusu diş hekimliği uygulamaları, aslında sadece çocukların değil, büyüklerin de kábusu olabiliyor. Ancak bu korkunun temeli, genellikle çocuk yaşta yaşanan kötü deneyimlerde, bazen de ailenin yanlış telkinlerinde yatıyor.

Uzmanlar çocukların diş hekimleriyle 2-2.5 yaşından itibaren tanışmaları gerektiğini söylüyor. Beşonbeş Çocuk Diş Sağlığı Merkezi’nden Dr. Yasemin Yasin, çocuklarda diş hekimi fobisinin oluşmasını önlemek için önerilerde bulunuyor:

DİŞ HEKİMİYLE KORKUTMAYIN

Aileler genellikle çocuklarını korkutarak eğitmeye çalışıyor. Dişçi de eski zamanlardan beri çocukları korkutmanın bir yolu. "Yaramazlık yapma iğne yaparlar" ya da "Dişçiye götürürüm" deniyor. Bunları sürekli duyan çocukların özellikle ağız ve diş sağlığı hekimleriyle ilişkilerini normale döndürmek zor oluyor ve uzun sürüyor. Bunun yanı sıra bazı diş hekimlerinin müdahaleleri, çocuğu korkutan koşullarda ve önceden bilgi vermeden müdahalede bulunması, çocuğun anlayabileceği bir şekilde açıklama yapmaması korkunun yerleşmesine yol açıyor.

GİTMEK İÇİN ÇÜRÜK BEKLEMEYİN

Diş çürükleri oluştuktan sonra değil, ağızda hiçbir çürük yok iken, kontrol amaçlı doktor ile tanışmaları çocukları rahatlatır. Çocukların 3 yaşından itibaren düzenli olarak dişhekimine götürülmesi gerekiyor. Özellikle 6 yaşında çıkan daimi birinci büyük azıların çürüklerine sık rastlıyoruz. Hayat boyu ağızda kalacak bu dişlerin değişmeyeceği göz önüne alınarak, çıkar çıkmaz mutlaka koruyucu uygulanmasında büyük yarar var. Çürüklerin temizlenmesi sırasında kullanılan cihazların çıkarmış olduğu sesler ve diş çekimleri, çocukların en tedirgin olduğu uygulamalar. Teknolojinin gelişmesiyle bu korkuyu azaltacak daha ağrısız uygulamalar yaygınlaşıyor.

DİŞLERİNİ FIRÇALAMAYI ÖĞRETİN

Süt dişlerinin çıkmasıyla diş temizliğine başlanmalı. İlk etapta ebeveynler ıslak tülbentle dişleri silerek temizlemeli. Dişler tamamlandıktan sonra (2-2,5 yaş) diş fırçalamaya geçilmeli. Ebeveynlerin yardımıyla diş fırçalama oyun haline getirilerek öğretilmeli. Gece yatmadan dişler fırçalanmalı, ardandan hiçbir şey yenmemeli. Ailelerin yaptığı en büyük yanlışlardan biri, gece biberonla süt vermek. Uyku sırasında veya uyumadan önce verilen süt, çocuklarda "biberon çürüğü" denilen, tedaviyi zorlaştıran sorunlara, vaktinden önce diş çekimlerine yol açıyor. Erken çekilen bu dişler yüzünden çene gelişimini tam tamamlayamıyor. İleride büyük problemler yaşanabiliyor. Çocuklarımızın diş hekimleriyle tanışmaları en geç 4 yaşında olmalı. 4-16 yaş arası diş sağlığında çok önemli yıllar.

MUAYENEHANELER ÇOCUKLARA DA YÖNELİK OLMALI

Ailelerin doğru bilgiler vererek diş hekimlerine karşı gelişen korkuyu yok etmeye çalışmaları gerekiyor. Korkuyu yenmenin bir diğer yoluysa sevgi ve sabırla, istekli diş hekimleri ve personeli ile çocuk psikolojisine uygun şartlara sahip merkezlerde tedavilerin gerçekleştirilmesi. Mekán çocuk psikolojisinde son derece önemli. Personel ve diş hekimlerinin kostümleri, dekorasyon, müzik ve çocuklara ayrılan oyun alanları tedavi öncesi çocuğu rahatlatacak unsurlardır. Bu tarz ortamlarda tedavi de oyunun bir parçası olabiliyor.

Diş çürüklerinin önlenmesi anne karnında başlar

Çocuklarda sağlam dişlerin temeli anne karnında atılıyor. Hamilelik döneminde alınan kalsiyum ağırlıklı besinler, bebeğin diş yapısının anne karnındayken güçlenmesini sağlıyor.

Bebeğin doğumunun ardından da kalsiyum ağırlıklı bir beslenme düzeni olmasına dikkat edilmeli.

Emzik alışkanlığı, diş yapısını bozan bir diğer olumsuz faktör. Emzik, olabilecek en kısa zamanda çocuğun hayatından çıkarılmalı. Bu alışkanlıktan vazgeçemeyen çocuklarda ileriki yıllarda ortodontik problemler kaçınılmaz oluyor.

Çocuğun kendi başına diş sağlığı ve bakımının önemini anlayacağı 15 yaşına kadar ebeveynlerin gözü üzerlerinde olmalı.

Diş sağlığına özen gösterilmesi gereken en önemli yaş, 3 ile 6 yaşları arasıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!