Dilinizi de fırçalayın

Güncelleme Tarihi:

Dilinizi de fırçalayın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ağız kokularını engellemenin ve diş sağlığını korumanın yollarından biri de dili, dişler gibi fırçalamaktan geçiyor.

Gerek kişiye gerekse etrafına rahatsızlık veren, ‘ağız kokusu’yla, nedenlerini bilerek ve basit önlemler alarak başetmek mümkün. Dişhekimleri, ağız kokusunun giderilmesi için iyi bir ağız hijyeni sağlamanın ilk ve en önemli adım olduğunu belirtiyorlar. Ağız hijyeninin sadece dişlerin fırçalanmasıyla bitmediğini hatırlatan uzmanlar, üzerindeki birikintilerin giderilmesi için ‘dilin de fırçalanması’nı öneriyorlar.

İstanbul Dişhekimleri Odası, Ulusal Dişhekimliği Haftası etkinlikleri kapsamında, ‘‘Ağız kokusunu kapayarak önleyemezsiniz. Dişhekimine gidin’ sloganıyla soruna dikkati çekiyor. Ağız kokusunun yüzde 90'ının ağıziçi etkenlerden kaynaklandığını belirten İstanbul Dişhekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, ‘‘Ağız kokusunda, besin atıklarının bakteriyel parçalanması, temizlenmemiş veya çürük dişler, dişeti ve mukoza iltihapları, dil üzerindeki birikintiler başta gelen nedenler’’ dedi. Mikroorganizmalar, besin ve epitel artıkların, dilin üzerinde birikerek kokuya yol açabildiklerini söyleyen Prof. Dr. Yücel, ‘‘Diş fırçalarken, dilin üzerine de fırça sürülmeli’’ dedi.

Çürük dişler ve dişeti sorunlarının tedavi edilmesinin de ağız kokusunu önlemek için önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yücel, ayrıca şu önerilerde bulundu:

Kokulu yiyeceklerden kaçının,

Gece yatmadan önce yemek yemeyin (En son yatmadan 2-3 saat önce yemek yenmeli). Yine yatmadan dişlerinizi fırçalayın.

Sabah kalkıldığında ağızda oluşan kötü kokunun giderilmesi için aç karnına meyve (yarım) yiyin ya da meyve suyu için. Ardından dişlerinizi fırçalayın.

Ağız spreylerinden yararlanabilirsiniz.

AĞIZDA HER KOKUNUN BİR ANLAMI VAR

Ağız içi etkenler dışında, ağız kokusuna neden olabilecek faktörler şunlar:

Kronik anjinler

Uzun süreli açlık

Soğan, sarımsak türü kokulu yiyecekler

Genel sağlık sorunları (örneğin, ağır karaciğer hastalıklarında nefes taze ciğer, böbrek yetersizliğinde nefes ve deri irin, şeker hastalığında ise ağız aseton kokabilir).

DİŞİ GÜZELLİK İÇİN ÖNEMSİYORUZ

Türkiye Dişhekimleri Odası'nın yaptırdığı araştırmaya göre, ağız kokusu istemenmeyen sorunların başında geliyor. ‘‘Sağlıklı dişlere sahip olmamanın en önemli 3 sakıncası nedir?’’ sorusuna şu yanıtlar verildi:

Görüntü kötüleşir: Yüzde 20.6

Kötü koku: Yüzde 16.4

Sağlık sorunları: Yüzde 15.1

‘‘Sağlıklı dişlere sahip olmanın yararları nedir?’’ sorusuna ise şu yanıtlar verildi:

Güzel görünmek: Yüzde 25.6

Sağlıklı olmak: Yüzde 20.5,

Kötü koku almak: Yüzde 9.3.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!