Dikkat! Başarısız estetik uygulamalar hızla artıyor

Güncelleme Tarihi:

Dikkat Başarısız estetik uygulamalar hızla artıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2006 00:00

AVES’in (Avrupa Estetik Cerrahi Merkezi) sahibi Op.Dr. Ahmet Torkut, estetik cerrahide Türkiye’nin geldiği noktayı Kelebek’e anlattı. Hekim ile hasta arasındaki etik olmayan noktaları da gözler önüne seren Torkut, hemen hemen her köşebaşında uygulanmaya başlanan botoks için "Botoksun bugünkü kullanımı çok tehlikeli" dedi.

- Önce kendinizi tanıtıp, sonra bu klinikte neler yapıldığını anlatır mısınız?

Ben Hacettepe mezunuyum. İstanbul’a 1997 yılında geldim ve gelir gelmez de bu kliniği açtım. AVES, her türlü estetik ameliyatı uygulayan bir klinik. Tabii ki büyük ameliyatları buranın bünyesinde yapmıyoruz. Lokalle yapacağımız ufak tefek işleri bu klinikte hastaya uygulayabiliyoruz. Bunun dışında saç ekiminden tutun da göğüs şekillendirmeye kadar her türlü operasyonu yapıyoruz.

- Göğüs şekillendirme derken, karın dokusuyla yaptığınız göğüsten bahsediyorsunuz değil mi?

Evet... Meme kanseri, bir kadın için en büyük problemdir. Meme kanseri olmuş kadınlarda hem psikolojik hem de fiziksel problemler ortaya çıkar. Bir memesi tamamen alınan kadının ruhsal problemlerini zaten tartışmaya gerek yok. Bununla birlikte cinsel problemler de ortaya çıkar. Ancak her şeyden önemlisi, sağlık açısından vücudun dengesinin bozulmasıdır. Vücutta eğrilikler meydana gelir. Bütün bunların önlenmesi gerekir. Önlenmesi için de hastanın kaybettiğini yerine koymak gerekir. Meme yapamayız. Çünkü meme dokusu çok ayrı, çok özellikli bir doku. Biz sadece memeye benzeyen bir doku yapmaya çalışıyoruz. Meme yapımında en tercih edilen ise karın dokusudur.

- Bir memenin yapımı ne kadar sürüyor?

Bir seans. Yani meme başı olmadan bir seans sürüyor. Meme başı olursa biraz daha uzayabiliyor.

- Bunun hastaya maliyeti nedir peki?

Yapılan işleme, kullanılan hastaneye göre değişebilir. Ama bir fiyat söyleyecek olursak, 3,5 ile 7 bin YTL arasında değişiyor.

BOTOKSUN KULLANIMI ÇOK YANLIŞ

- Plastik cerrahide etik olmayan bir durum söz konusu mu? Yani bazı hekimler sağlık, güzellik, kazanç sıralamasını değiştirdi gibi...


Hekim olarak bizim amacımız, önce hastanın sağlığını, fonksiyonlarını korumak, sonra estetik güzelliği yaratmaktır. Bir hekimin bunu yapması gerekir. Etik açıdan diğeri çok yanlıştır. Mesela burun ameliyatı yapıyorsunuz, estetik olarak çok güzel bir burun elde ediyorsunuz ama hasta nefes alamıyor. Bu son derece başarısız bir ameliyattır. Benzer şekildeki estetik uygulamalar son zamanlarda çok yayıldı. Çığ gibi büyüdü hatta.

- Mesela botoks...

Botoks, belli durumlarda gerçekten çok faydalı bir ilaç. Ama botoksun bugünkü kullanımı çok yanlış. Kırışıklıklar yok olsun diye bütün mimikler yok ediliyor. Mimiği ortadan kaldırmak, oradaki kasları felç etmek, insanın kişiliğini ortadan kaldırmak demektir. Bu son derece sakıncalı ve yanlış. İnsanlarımızın istekleri hep kırışıklık olmasın, daha genç görünelim... Sonra ne oluyor, kötü görünen, sanki klonlanmış gibi bir sürü yüz ortaya çıkıyor.

- İstekler hep estetik kaygı üzerine ama bunu bilinçsizce uygulayan doktorun hiç mi kabahati yok?

Var, olmaz mı! Hekim olarak hastayı bilgilendirmemiz gerekir. Türkiye’deki eksik nokta da bu zaten; hastalara yeterince bilgi verilmiyor. Ticari kaygılar nedeniyle bazı meslektaşlarımız hastaları bilgilendirmiyor. Bizim uyguladığımız işlemler, tamamen mükemmel, tamamen zararsız işlemler değildir. Her işlemin kendine göre birtakım tehlikeleri vardır. Bunların hepsinin hasta tarafından bilinmesi gerekir. Ama etik olmayan bir tutum içinde olan meslektaşlarımızın bir kısmı, bu tehlikeleri hastalara yansıtmıyor.

ESTETİK HARAM DEĞİLDİR

- Estetik ya da plastik cerrahi o kadar ilerledi ki, bir insan yeni baştan yaratılabiliyor. Bu durumun inancınızla çeliştiği oluyor mu?

Öncelikle sağlık nedir, estetik nedir, bu soruların cevabını vermemiz gerekir. Estetik nedir sorusunun cevabını herkes değişken olarak verebilir. Ama sağlık nedir sorusunun cevabı tektir. Sağlık; insanın fiziksel, sosyal tam iyilik halidir. Yani hem fiziksel hem ruhsal hem de sosyal olarak iyi olacaksanız. Bunlardan birinde problem varsa, sağlığınız yerinde değil demektir. Sağlığı yerinde olmayan insan da hasta demek. Dolayısıyla bu pencereden bakınca insanların bize gelmeleri, onların hasta olduğunu gösterir. Başka bir pencere daha var ki o da şudur; insanlar uygarlaşmaya başladıkları zaman, giderek değişmişler. Önce kılık, kıyafetlerini, saçlarını, sakallarını değiştirmişler. Bugün bir kadıının makyaj yapması, bir erkeğin saçını taraması, tıraş olması ne ise, estetik de odur. Burnunu beğenmeyen bir insanın estetik yaptırması, tıraş olmasından farklı algılanamaz. Mesela bir bayan niye makyaj yapıyor, niye kıyafetine dikkat ediyor? Karşılıklı iletişim sırasında iyi mesaj vermek için. Aynı mesajı ameliyatla vermeyi de düşünebilirsiniz.

- Yani estetik haram değil.

Dini açıdan bir sakıncası yok.

- Ya dediğiniz gibi birbirinin aynısı olan yüzler...

İnsanlara, istediklerini vermek gerekli. Ama o insanların klonlanmış halde dolaşmalarına da izin verilmemeli. Yönlendirici olmalıyız. Hastanın sağlığına, hastanın görünüşündeki ayrıntılara önem verilmeli. Botoks konusunda yaptığım eleştiriyi, bütün estetik cerahi dallarında da yapabilirim.

M. JACKSON YANLIŞ UYGULAMALARIN KURBANI

- O kadar çok estetik yaptıran var ki, asıl doğal güzellik kıymetli oldu...

Bir insanın imkanı varsa, bu imkanı doğru bir şekilde kullanıyorsa ve bu doğru kullanımla eskiden sahip olmadığı güzel bir görünüme kavuşuyorsa, bu takdir edilmelidir. Bunun ayıp bir tarafı yok.

- Estetik olup çirkin görünüme de sahip olanlar var ama...

Bizim işimiz de bir sanat sonuçta. Herkes burun ameliyatı yapıyor ama nasıl yaptığı ayrıntıda.

- Bir estetik ameliyatıyla insan kaç yaş gençleşebilir?

Çok ama çok gençleşebilir. Bazen anne-kızı bile ayırt edemezsiniz.

- Michael Jackson neden korkunç bir hale geldi peki?

Yanlış tercihler, yanlış yorumlar, yanlış uygulamalar var. Yanlış tercihler Michael Jackson’a, yanlış yorum ve uygulamalar ise plastik cerrahlara aittir. Mutlaka hastanın uyarılması gerekir. Bunun ne derece uygulanıp ne derece uygulanmayacağı kendisine ifade edilmeliydi. Hastanın her istediğini yapma zorunluğu yok.

- Estetiğin de modası var mı?

Bir zamanlar lazer vardı, şimdi botoks moda oldu, sonra başka şey moda olacak. Estetik cerrahi ortaya çıktığından beri en çok tercih edilen ameliyat ise burun ameliyatı oldu. Hep de böyle olacaktır.

- Son sorum şu; bir krem insanı 10 yaş gençleştirir mi?

Bazen estetik ameliyat yaptığım halde hastayı 10 yaş gençleştiremiyorum. Bir krem nasıl 10 yaş gençleştirir ki? Bu konuda yorum yapamam.

YAŞLANMAK İSTEMİYORSANIZ

GÜNEŞTEN UZAK DURUN


Yaşlanmada en önemli etkenlerden biri güneş, diğeri de sigara. Genetik özellikler ikinci planda gelir. En çok korkmanız gereken şey güneştir. Kesinlikle güneşten kaçınmamız gerekir. Ne kadar çok güneşte durursak, o kadar çok yaşlanırsınız. Baska bir riski daha var güneşin; o da cilt kanseri.

Ozon tabakası çok incelmiş vaziyette. Ultraviyolenin de en önemli etkisi cildi yaşlandırması. O yüzden güneşten kaçmanız gerekir. Gölgede otururken aldığınız güneş yeter.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!