Devlet beni baştan yarat

Güncelleme Tarihi:

Devlet beni baştan yarat
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2013 01:34

Ergenekon Davası’nda sanıkken tanık ve gizli tanık olan Osman Yıldırım’ın beraati çok tartışılacak.

Haberin Devamı

Yıldırım, Tanık Koruma Yasası’ndan yararlandı. Kim bilir bu yasadan yararlanan kaçıncı kişi olacak; hangi kimlik, meslek ve görünüşle yaşayacak? Cevabı devlet bilir ancak!

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de pişmanlık gösteren sanık hep az ceza aldı. Sol hareketin ‘78 kuşağından ilk ünlü itirafçısı THKP/C yöneticilerinden Tevfik Safran’dı. İkincisi de MLSPB yöneticisi Şemsi Özkan’dı. Sanık Özkan, itiraflarıyla örgütü çökertti. Örgüt arkadaşlarının idam edilmelerine sebep oldu. Devlet Özkan’ı korumaya aldı, kimliğini değiştirdi. Sağ cenahtan ülkücü Abdullah Çatlı da 12 Mart itirafçılarından...
1985’te yürürlüğe giren ve iki kez değiştirilen Pişmanlık Yasası da terörle mücadelede devletin başvurduğu yöntemlerden biriydi. Bu yasayla yüzlerce PKK itirafçısı serbest kaldı. Batı’dan 20 yıl geç de olsa 2007’deyse nihayet bir tanık koruma yasamız oldu. Bu sayede birçok suç örgütü çökertildiği gibi tanıklar da yepyeni bir hayat ve hatta görünüşe kavuştu.
Hukukçuların her iki yasaya da itirazı yok. İtirazları, itirafçı sanık Osman Yıldırım için Pişmanlık Yasası yerine Tanık Koruma Yasası’nın uygulanmasına. Ergenekon sanık avukatlarından Ali Rıza Dizdar, “Tanık Koruma Yasası da Pişmanlık Yasası da doğrudur. Ama tanıkla sanığı birbirinden ayırmadan, sanığı gizli tanıklıktan yararlandırmak çarpıklık. Osman Yıldırım tanık mı, sanık mı? Sanık. Osman Yıldırım bir hukuk garabeti ve Türk adaletinin utancı olacak. PKK itirafçılarından başlayan itirafçılıkla birlikte tecavüzcü, katil, hırsız ve yankesiciler tanık ifadeleri vermeye başladı. Amaçları, cezaevinde hayatlarını rahat geçirebilmekti. Sistem de misinadaki bu yemi yuttu” diyor.
Avukat Ergin Cinmen ise, “Ayrıca itirafçıların cezadan kurtulmak için birtakım insanlara suç yüklediği konusunda ciddi şüpheler var. ‘Osman Yıldırım bir şey söylediyse mutlaka doğrudur’diye bir şey yok. Bütün dünya hukukunda bu böyle” diyor.
Emniyet kökenli eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan da yasanın çok yerinde olduğundan kuşku duymuyor. Ama bir eksikliğe dikkat çekiyor: “Tanık Koruma Yasası çıktıktan sonra Batı’daki gibi dört yıllık uygulama ve eğitim süreci bizde atlandı. Üç-beş günlük kurstan sonra uygulamaya geçildi. Avukat, savcı ve hâkimler hazırlıksızdı. Özel Yetkili Mahkemeler’e deneyimsiz genç hâkim ve savcılar atandı. Tutukluluk süresi uzadı, delillerin tümü toplanmadan yargılamalar başladı.”
Avukat Ali Rıza Dizdar da kurnaz sanıklara dikkat çekiyor: “Karagümrük çetesinin öldürdüğü Mustafa Duyar’la aynı cezaevinde yattığını söyleyen DHKP/C itirafçısı, tanık olarak dinlendiğinde ‘Nerede yattın?’ sorusuna ‘İstanbul’da’ cevabını verdi. Oysa Duyar, İstanbul’da değil, Uşak’ta yatmıştı.”

Haberin Devamı

Bakışı dışında her şeyini değiştiririz

Haberin Devamı

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Topalan
Plastik cerrahlar olarak bir insanın kemik ve yumuşak doku üzerinde değişiklikler yapabiliriz. O insanı eski halinden bambaşka bir hale dönüştürebiliriz. Çenesini öne alabiliriz, kemik ilaveleri yapabiliriz, yüzündeki kemik çıkıntılarını artırabiliriz. Burnun çatısını değiştirebiliriz. Birtakım dolgularla yumuşak doku kütlesini artırabiliriz. Gözü çekikleştirebilir ya da dolgunlaştırabiliriz. Sesiyle bile oynayabiliriz. Sesini inceltip kalınlaştırma şansımız da var. Ama yapamayacaklarımız da var: Gözündeki pırıltıyı, bakışı değiştiremeyiz.

500 PKK itirafçısı faydalandı

Orhan Miroğlu/Yazar
Pişmanlık Yasası’ndan yararlanan 500 civarında PKK’lı itirafçı olduğunu tahmin ediyorum. Ali Ozansoy, geçen haftalarda Musa Anter cinayeti duruşmasına geldi. Başka bir adı, soyadı vardı. Abdülkadir Aygan’ın da üç kimliği var. İtirafçılara yeni kimlikler verildiğini biliyorum ama estetik ameliyatlar hakkında bilgim yok. Ama yüzlerini neden gizlesinler ki? Toplum katillerini arıyor mu?

Haberin Devamı

Şiddet mağduru kadına da yeni kimlik

Avukat Vildan Yirmibeşoğlu
Eşinden şiddet gören kadına, Tanık Koruma Kanunu ile yeni kimlik veriliyor. Bir yıl bekletip “Sizin yeni isminiz budur” diye Nüfus Müdürlüğü’nden haber geliyor. Ama yeni kimlikle yeni bir hayat hikâyesi de verilmiyor. Kadın ne yapacak, nerede yaşayacak, nerede çalışacak? 6284 Sayılı Yasa’da kadın ve aile bireylerine yönelik şiddete karşı tedbir olarak “Tanık Koruma Kanunu’na uygun bir biçimde kimliği değiştirilir” diyor. Ama bu ‘tedbir’ kadının sorununu halletmiyor. Sorun çıkar diye yeni kimlik altı aylığına veriliyor. Altı ay sonra ne yapacak kadın?

Tanık Koruma Yasası: Yeni yüz yeni hayat

Haberin Devamı

Tanık Koruma Yasası’nın amacı, “Tanıklık görevi sebebiyle, kendilerinin veya bu kanunda belirtilen yakınlarının hayatı, beden bütünlüğü veya mal varlığı ağır ve ciddi tehlike içinde bulunan ve korunmaları zorunlu olan kişilerin korunması amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin esas ve usulleri düzenlemek.” Yasanın 5’inci maddesiyse tanığı koruma yöntemlerini düzenliyor: Kimlik ve diğer belgelerin değiştirilmesi, yurtiçi ya da yurtdışında yaşamasının sağlanması, dış görünüşünün değiştirilmesi...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!