Demiriş’in iki eseri birden sahnede

Güncelleme Tarihi:

Demiriş’in iki eseri birden sahnede
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2012 00:00

Türk operasının 2010’da kaybettiği besteci Okan Demiriş’in iki farklı eseri bu akşam hem İstanbul hem de Ankara’da sahnelenecek. Ankara Opera Sahnesi’nde ‘Karyağdı Hatun’, Süreyya Operası’nda ise ‘Yusuf ile Züleyha’ var.

Haberin Devamı

Bir kadın eren hikâyesi
15’inci yüzyıl ortalarında, bir Ankara efesi Canali ile âşık olduğu Yazgülü’nün hikâyesini konu alan Demiriş’in ‘Karyağdı Hatun’ operası, 27 yıl sonra ilk kez bu akşam saat 20.00’de Opera Sahnesi’nde. Bu defa Ankara Devlet Opera ve Balesi prodüksiyonuyla sahneye gelen eser, Ankaralıların yabancı olmadığı bir ‘kadın eren’ hikâyesini anlatıyor. Eseri, Demiriş’in diğer eserlerini de sahneye koyan yönetmen Aytaç Manizade üstlenirken, orkestra şefiyse Sunay Muratov. Yazgülü karakterini Tuğba Mankal, Canali karakterini Arda Doğan canlandırıyor. ‘Karyağdı Hatun’ operasının dekor tasarımı Çağda Çitkaya’ya, kostüm tasarımı ise Ayşegül Alev’e ait. Emre Onuk’un koreografisini üstlendigi eserde Demiriş’in ‘Rüyalar’ balesiyle Ankara’ya özgü ‘Misket ve Seymen’ baleleri de seyircilerin beğenisini toplayacak. Eserin bir sonraki sahnelenme tarihi 19 Aralık Çarşamba olarak belirlendi. (312) 324 68 01

Haberin Devamı

22 yıl sonra yeniden Â
En son 22 yıl önce Atatürk Kültür Merkezi’nde Cüneyt Gökçer tarafından sahnelenen ‘Yusuf ile Züleyha’ operası bu kez Kadıköy Süreyya Operası Sahnesi’nde. Müzikleri Okan Demiriş’e, librettosu Nezihe Araz’a ait eseri Aytaç Manizade sahneye koyuyor. Orkestra şefi Serdar Yalçın olan eserin koro şefliğini Kevork Tavityan, koreografisini Çiğdem Öztürk üstleniyor. Dekor tasarımı Çağda Çitkaya’ya ait eserin kostümleri Çimen Somuncuoğlu, ışık tasarımıysa Bülent Darcan imzasını taşıyor.
Tarih boyunca yazılmış en güzel hikâyelerden biri olarak tanımlanan ‘Yusuf ile Züleyha’, geçen sezon yine Aytaç Manizade rejisiyle Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde sahnelenmişti. Eserde; Aykut Çınar, Ali Murat Erengül, Yoel Keşap, Burçin Çilingir, Hande Soner, Kenan Dağaşan, Aylin Ateş, Gökhan Ürben ve Caner Akgün rol alıyorlar.
Eser; Yakup Peygamber’in oğullarından, kardeşleri tarafından kuyuya atıldıktan sonra kurtarılıp Mısır azizine köle olarak satılan Yusuf’un, azizin karısı Züleyha ile aşkını anlatıyor. ‘Yusuf ile Züleyha’ operası bu sezon için son kez bu akşam saat 16.00’da sahnelenecek. Kadıköy Süreyya Opera Sahnesi’nde izlenebilir. (216) 346 15 31/ 120

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!