Cupcake’in 55 hali

Güncelleme Tarihi:

Cupcake’in 55 hali
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2014 01:24

Endüstri mühendisliği okudu, finans ve borsa sektöründe çalıştı. Aklı ‘cupcake’teydi, başardı, pastalardan bir dünya yarattı. Şirin Üzdiyen, 55 çeşit ‘cupcake’iyle size rengârenk ve tatlı bir hayat vaat ediyor

Haberin Devamı

Borsa koridorlarından çıkıp, pasta fırınlarına nasıl geldiniz?
-Endüstri mühendisliği okudum ve finans konusunda uzmanlaştım. Borsa’da uluslararası piyasalarla ilgili çalışıyordum ve aslında işimi çok seviyordum. Ama küçüklüğümden beri tatlıya tutkunum. Öyle ki, yeni tatları kovalardım. Fakat kendimi hep yöneticilik yapan bir iş kadını olarak hayal ederdim. Daha sonra bu hayalimin illa banka üzerinden olması gerekmediğini fark ettim. Markamı yaratarak da bunu gerçekleştirebilirim diye düşünmeye başladım.
Sonra?
-Her ne kadar eski işimi sevsem da orada “Şirin bunu yarattı” olmayacaktı. Bana ait, çalışmalarımın karşılığını alacağım bir iş hayalinin peşine düştüm. Pişirdiğim cupcake’ler çevremdekiler tarafından seviliyordu. Fakat cupcake bizim tatlı kültürümüzde yok. Eşim çok zor beğenen biridir, o bile “Çok lezzetli, ben bunu alırdım, yemeğe de gelirdim” deyince kesin kararımı verdim. Yurtdışında pastacılık işlerinin nasıl ilerlediğini inceledim, eğitim aldım.
Türkiye’de seviliyor mu peki cupcake, tuttu mu bu iş?
-Bizim damak zevkimiz için ağır olur diye düşünülüyordu. Ama şerbetli tatlılar da ağırdır ve sevilir; baklava dururken sıra gelmez gibi bir önyargı vardı herhalde. Şu geçtiğimiz bir senede bilmeyen kalmadı, insanlar artık bu lezzetin farkında ve tercih ediyor.
İnsanlara bu denli sevdirdiğiniz cupcake’lerinizin sırrını paylaşır mısınız?
-Normalde yurtdışındaki formülü biraz daha ağır. Orada esas olan pudra şekeri ve tereyağı. Bu formül bize ağır geldiği için değiştirdim. Kendi formülümde krem peynir de kullanıyorum. Birazcık cheesecake lezzetine yaklaştırdım. Halen ağır olduğunu düşünebilecekler için de mini cupcake’ler çıkardık. Onlara herkes bayılıyor!
Sizin favori cupcake çeşidiniz hangisi?
-Bu soru çok yöneltiliyor ve çok zorlanıyorum cevaplarken. Çünkü onların hepsi benim tatlılarım, benim için hepsi ayrı ayrı leziz. Ama muzlu ve çikolatalı olanın kalbimde ayrı bir yeri var diyelim.
Her gün yer misiniz?
-Bıraksanız her gün üç tane yerim. Ama kendimi tutmaya çalışıyorum. Ben aslında kekin üstüne koyduğumuz dolgu malzemesi olan frosting’i çok seviyorum. 10 tane cupcake’e tekabül edecek kadar frosting yiyebilirim. Açıkçası kendimi tutmaya çalışıyorum ama yeni bir lezzet varsa muhakkak denerim.
Siparişle özel günler için de cupcake’ler yapıyorsunuz, bize bunlardan bahseder misiniz?
-Düğünlere, kokteyllere, doğum günlerine yönelik de çalışıyoruz. Dev cupcake’ler hazırlıyoruz. Ayrıca arzu edenler için çok şık bir cupcake standımız var. Aynı kat kat pasta görünümündeki bu standın üstüne cupcake’lerimizi diziyoruz. Bunun şöyle bir güzelliği var: Cupcake’leri misafirlerinizin önüne tek tek koyduğumuzda çok güzel bir sunum oluyor. Tek bir çeşit pasta değil, birçok farklı lezzet sunulabiliyor. Örneğin, düğünler için çok özel bir pasta hazırlatıyorsunuz ama kesip sunduğunuzda hiçbir özelliği olmayan parçalanmış bir dilim gidiyor konuklarınıza. Artık illa pasta kesmeliyiz algısından çıkıldı. Ayrıca çok rahat ve pratik, çatala bıçağa ihtiyaç yok. Özellikle dış mekânlarda, işyerlerinde cupcake çok tercih ediliyor. Daha vitrine dizilmeden satılan yeni gözde ‘in chocolate’ları da belirtmek lazım.

Haberin Devamı

Nasıl saklamalı?

Haberin Devamı

Oda sıcaklığında ağzı kapalı kapta 48 saat ömrü olan cupcake’ler taze tüketilmeli. Buzdolabına koyduğunuzda kötü ve lezzetsiz oluyor diye bir şey yok. Ama cupcake’lerimiz en önemli özelliği olan yumuşaklığını yitiriyor. Uzun sürede tüketilmesi planlanıyorsa ağzı kapalı bir kapta derin dondurucuda saklanabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!