Condoleezza Rice’ı sultan yapan ekip şimdi de Fenerbahçe’ye el attı

Güncelleme Tarihi:

Condoleezza Rice’ı sultan yapan ekip şimdi de Fenerbahçe’ye el attı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2008 00:00

2006’da ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Mona Lisa gibi isimleri sultan kıyafetleri içinde resimleyerek adından söz ettiren İstanbul Kadın Ressamlar Derneği, bu kez Fenerbahçe temasıyla karşımızda.

Kadın Gözü İle Şahane Fenerbahçe isimli sergileri bugün İstanbul Caddebostan Kültür Merkezi’nde açılacak. Buradaki 70 resim arasında lacivert fonlu altın sarısı saçlarıyla Atatürk, Carlos, David ve kaleci Volkan gibi oyuncuların portrelerini ya da FB’nin Osmanlı döneminde hazırlanmış logosunun esprili anlatımlarını görmek mümkün.

İstanbul Kadın Ressamlar Derneği 2005’te, Nilgün Sarp’ın önderliğinde kuruldu. Dernek kurulduğunda 35 kişilerdi, şimdi 50’den fazla üyeleri var. Sadece resim yapan kadınların buluştuğu dernek, her yıl açtığı sergide seçtiği enteresan konularla dikkatleri üzerine topluyor.

İlk yıl sanat tarihinin önemli olduğunu ve geçmişini bilmeyenin geleceğini de kuramayacağına inanarak, eski ressamlarımızı başlığa çıkardılar. İlk Türk ressam Osman Hamdi Bey’den itibaren pek çok önemli sanatçının röprodüksiyonlarını hazırladılar. Galeri kronolojik bir şekilde yerleştirilen bu resimlerle bir müze izlenimi yaratmıştı.

Ancak en çok ses getiren, Mayıs 2006’da açtıkları "Sultanlar ve Minyatürler Şehri İstanbul" sergisi oldu. Çünkü klasik sultan portrelerinin yanı sıra başarıyı yakalamış kadınlar da sultan kılığında resmedilmişti. Aralarında Mona Lisa, İnci Küpeli Kız ve en önemlisi de ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice vardı. Bu resim o kadar çok ses getirdi ki, Amerikan elçiliği satın alıp Rice’a gönderdi. Kadın Ressamlar Derneği’nin http://www.istkadinressamlar.org.tr/ sitesinde Rice’ın buna karşılık gönderdiği teşekkür mektubu görülebiliyor. Böylece "Türk kadınının çağdaş olduğunu ve sanatla uğraştığını Batı’ya da gösterme amacımıza ulaşmış olduk" diyor derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Nilgün Sarp.

VENÜS’ÜN DOĞUŞU FENERBAHÇE’Yİ ANLATIYOR

Şimdiye kadar karma sergilerle beraber yaklaşık beş sergi açan derneğin bu yılki teması Fenerbahçe. Spor kulüpleri arasından Fenerbahçe’yi özellikle seçmelerinin nedeni açık: Derneğin üyelerinin çoğu, Fenerbahçe takımının mabedi sayılan Kadıköy’de oturuyor. Fenerbahçe Stadı’nın çevresinde maç günlerinde yaşanan coşku hepsini etkiliyor. Amaçları bu takım üzerinden sporcuları ve özellikle taraftarları sanata yakınlaştırabilmek.

40 üyenin toplam 70 resimle katıldığı sergi için sadece sarı, lacivert ve turkuaz renkleri kullanıldı. Sergiyi gezerken bir hikaye izliyormuş hissine de kapılabilirsiniz. Çünkü sergi, Botticelli’nin Venüs’ün Doğuşu adlı ünlü resmiyle başlıyor ama resim sarı-lacivert tonlarıyla Fenerbahçe’nin mitolojide bile varolduğunu ima ediyor. Toulouse-Lautrec’in coşkuyla kankan yapan meşhur kadın figürü, Fenerbahçe’nin coşkusunu temsil ediyor. Ayrıca Fenerbahçe oyuncularından Roberto Carlos, Deivid ve Volkan’ın sevinç anlarını gösteren resimler var.

Ne de olsa sergi Kadın Gözü İle Fenerbahçe adını taşıyor. Bu yüzden içinde kadınları anlatan resimler de var. Örneğin vitrindeki sarı-lacivert tüylü ya da klasik şapkalara bakan kadını anlatıyor bir tanesi. Bir diğerinde arka fonda sarı-lacivert çizgiler yer alan bir sultan resmi var. Fenerbahçe, 1907’de Osmanlı döneminde kurulduğu için böyle temsili bir kadın modeli seçildi. Arkada duran logo da döneme uygun, eski Türkçe hazırlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!