Çoklu yalanlar

Güncelleme Tarihi:

Çoklu yalanlar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2011 22:24

Max ve karısı Vero, her sene en yakın arkadaşlarını yazlık evlerine çağırarak sezon açılışını beraber yapmayı alışkanlık haline getirmişlerdir. O sene Paris’ten ayrılmadan hemen önce arkadaşları Ludo bir trafik kazası geçirince, hepsi sarsılır, yine de tatillerinden vazgeçmezler. Ama tatil, itirafların, sırların ve suçluluk duygularının ortaya çıkmasına neden olur. Fransız sinemasının ünlü isimlerini bir araya getiren Küçük Beyaz Yalanlar Fransız burjuva hayatından farklı kesitler, çoklu hikâyeler sunuyor. Fransız sinemasının ünlü oyuncusu Guillaume Canet, üçüncü kez yönetmen koltuğunda.

Haberin Devamı

Fransa’nın geçen yıl en çok izlenen yerli yapımı Küçük Beyaz Yalanlar (Les Petits Mouchoirs).
Guillaume Canet imzalı filmin ülkesinde bu kadar çok izlenmesinin en önemli nedenlerinden biri Fransız sinemasının pek çok ünlüsünü bir araya getirmiş olması.
François Cluzet, Marion Cotillard, Benoit Magimel, Giles Lellouche, Jean Dujardin derken kadro uzayıp gidiyor.
TÜM SIRLAR AÇIĞA ÇIKIYOR
Tatil yerinde geçtiğinden içinde bolca deniz, tekne, güneş, şarap barındıran Küçük Beyaz Yalanlar’ın bol karakterli ve hikâyeli bir yapısı var.
Geniş bir aileyi anımsatan bir arkadaş grubunun tuhaf ilişkileri yansıyor perdeye.
Her yıl birlikte tatile çıkan bu grupta birbirinden ilginç tipler var. Yıllar sonra eşcinsel eğilimler gösteren ve en yakın arkadaşına aşık olan evli bir adam ve aşık olunan adamın çevreci karısı bunlara birkaç örnek.
En ilginci ise yılların sıkı dostlarının zaman içinde birbirlerinden gizledikleri onca şeyin olması.
Tüm yalanlar, sırlar, bir dostu geride bırakıp gidilen bu tatilde birer birer deşifre oluyor.
KOMADA BIRAKILAN DOST!
Karakterlerin çoğu aşk ve ilişkilerle boğuşuyorlar. Hayatlarında başka bir şey yok gibi.
Üstelik bunların hepsi en yakın arkadaşlarını komada bırakıp tatilin tadını çıkaracak kadar da vurdumduymaz.
Fransız burjuvasisinin şımarık hayatlarını izlerken bazen siniri bozuluyor insanın. Gerçi film komedi yoluyla bu burjuva yaşamını ciddi ciddi eleştiriyor da.
Ama bunu yaparken bir yerde kendi açtığı kuyuya düşmeye de engel olamıyor.
İYİ OLABİLECEKKEN
Küçük Beyaz Yalanlar’ın final bölümü fazlasıyla uzayınca hafiften bir kopma yaşanmıyor değil.
2.5 saate yakın süren bu çoklu hikâye anlayışı bir süre sonra izleyenleri uyuşturuyor ve tepki vermelerini bile engeller hale geliyor.
İyi olabilecek bir film nasıl mahvedilirin örneğini görüyoruz.
Hareketli bir kurgu ve iyi müziklerle (hak yemeyelim, müzikleri iyiydi gerçekten de) kotarılmaya çalışılan Küçük Beyaz Yalanlar’ın ikinci yarısında bir anda bıçakla ıstakoz öldürme sahnesi geliyor ve Küçük Beyaz Yalanlar işte orada benim için bitiyor.
Ama ben ıstakozun derdine düşüp, sizi tutmuş olmayayım, şımarık Fransız burjuvasını anlatan çoklu hikâyeleri izlemek yer yer gayet eğlenceli.
Sonuçta ilk başta da dediğim gibi Fransa’nın en sevilen oyuncularını, en doğal halleri ve keyif veren oyunculuklarıyla, Fransa’nın en çok iş yapan filminde izleyeceksiniz.

Haberin Devamı

LITTLE WHITE LIES
KÜÇÜK BEYAZ YALANLAR
Yön: Guillaume Canet
Oyn: Francois Cluzet, Marion Cotillard, Benoit Magimel, Gilles Lellouche
Tür: Dram
Süre: 154 dk.

Haberin Devamı

HAFTANIN DİĞER FİLMLERİ

Müzik tutkunu tavşan

HOP
Yön: Tim Hill
Ses: Kenan Doğulu, Arda Aydın, Nuri Gökaşan, Bahtiyar Engin, Barış Yalçın
 Tür: Animasyon
Süre: 98 dk.

Hayaller, hayaller… Ve hayallerin peşinden düşe kalka koşarken yaşanan büyüme sancıları. Animasyon ve live action türlerinin başarıyla birleştiren Hop adlı filmdeki iki kafadarın ortak noktaları bunlar işte. Baterist olmak isteyen Paskalya tavşanı E.B. hayallerinin peşinden koşmak adına Paskalya Adası’ndan Los Angeles’a kaçıyor. Orada tanıştığı işsiz gençle arkadaş olan konuşan tavşanımızı hem kaçmalı kovalamacalı bir macera hem de bir olgunlaşma hikayesi beklemekte. Hop, Universal’in çatısı altında faaliyet gösteren Illumination Entertainment’ın Çılgın Hırsız’dan (Despicable Me) sonraki ikinci filmi. Çılgın Hırsız’dan farklı olarak bu kez animasyon ve gerçek oyuncular bir araya gelmiş. Filmin seslendirme kadrosunda müzik dünyasından önemli bir isim var. Müzik tutkunu E.B. adlı tavşanı Kenan Doğulu seslendiriyor.

Haberin Devamı

Araya giren kara kedi

HERATBEATS
HAYALİ AŞKLAR
Yön: Xavier Dolan
Oyn: Xavier Dolan, Monia Chokri, Niels Schneider, Anne Dorval
Tür: Dram
Süre: 95 dk.

Xavier Dolan’ın, 19 yaşındayken yazıp yönettiği ve başrolünde oynadığı Annemi Öldürdüm filmi Cannes’da olay yaratmış ve Kanada’nın En İyi Yabancı Film Oscar adayı olmuştu. Dolan ikinci filmi Hayali Aşklar’da da aynı isimlerle çalışıyor, başrollerden birinde de yine kendisi var. Kill Bill’de dinlediğimiz Bang Bang’i tema müziği yapan film yeni tanıştıkları Nicolas için gizli bir rekabete giren iki arkadaşın hikâyesi üzerine kurulu. Yakın arkadaş olan Francis ve Marie bir yemekte taşradan şehre yeni taşınmış olan yakışıklı ve gizemli Nicolas’la tanışıyorlar. Buluşmalar birbirini takip ediyor ve Nicolas’ın yolladığı farklı işaretler Francis ve Marie’nin kafasını karıştırıyor, saplantılı hayallerini daha da güçlendiriyor. İki yakın dost, bu arzu nesnesinin peşinde sürüklendikçe aralarındaki bağlar da kopmaya başlıyor.

Haberin Devamı

Yönetmen özel efekt uzmanı

PRIEST
KUTSAL SAVAŞÇI
Yön: Scott Charles Stewart
Oyn: Cam Gigandet,
Lily Collins,
Karl Urban
Tür: Gerilim
Süre: 87 dk.

Kutsal Savaşçı, Güney Kore’nin tanınmış çizerlerinden Hyung Min Woo’nun aynı adlı çizgi serisinden sinemaya uyarlandı. Western, doğa üstü, korku ve vampir efsanesi gibi farklı konuları bir araya getirmesi ile ünlü çizgi serinin filmini efekt uzmanı Scott Charles Stewart yönetiyor. Efektlerin gücünü arkasına alan dini referanslarla dolu bu filmde başrolde Paul Bettany var. Vampir saldırısında 18 yaşındaki bir kızın kaçırılmasıyla ilgili haber savaş gazisi Rahip’e ulaştığında, yöneticilerden izin istiyor. Red cevabı aldığında ise emirlere karşı gelerek, vampirler köleleştirmeden önce kızı bulmak için yola çıkıyor. Bu görevde kendisine bir çöl şerifi, Hicks ve olağanüstü dövüş becerilerine sahip eski bir Savaşçı Rahibe eşlik ediyor.

Haberin Devamı

Sabahattin Ali’nin hikâyesinden

KAR BEYAZ
Yön: Selim Güneş
Oyn: Hakan Korkmaz, Sinem İslamoğlu, Gürsan Piri Onurlu, Kaya Akkaya
Tür: Dram
Süre: 82 dk.

Fotoğraf sanatçısı Selim Güneş’in ilk filmi olan Kar Beyaz, Sabahattin Ali’nin ‘Ayran’ adlı hikâyesinden uyarlama. Anadolu’nun ücra bir köyünde geçimini sağlamak için ayran satan Hasan adlı çocuğun üzerinden 30’lu yıllardaki yoksulluğu anlatan Kar Beyaz, Artvin’in Maden köyünde çekilmiş. On yaşındaki Hasan, iki kardeşiyle yaşam mücadelesi verirken babası hapiste, annesi ise şehirde bakıcılık yapıyor. Hasan, yaptığı ayranı şoförlere satarak geçiniyor ve bir gün evin yolunu tuttuğunda kurt seslerini duyunca paniğe kapılıp, çamura düşüyor. 47. Antalya Altın Portakal’dan En İyi Müzik ödülü alan film, 22. Uluslararası Ankara Film Festivali’nden de Umut Veren Senaryo Yazarı, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ve Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü ile dönmüştü.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!