Çok oturmak kıl dönmesi sebebi

Güncelleme Tarihi:

Çok oturmak kıl dönmesi sebebi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2009 11:17

Sandalye veya koltuk üzerinde uzun süreli oturanlarda, kıl dönmesi hastalığı riskinin yüksek olduğu belirtildi.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faruk
Çok oturmak kıl dönmesi sebebi
Aksoy, yaptığı açıklamada, daha çok 15-25 yaş arasındaki erkeklerde görülen kıl dönmesi rahatsızlığının çok fazla bilinmediğini söyledi.
 
Genelde kıllı bir vücuda sahip erkeklerde görülmesine karşın 25 yaş üzerindekilerde, sarışın kadınlarda ve vücudu kıllı olmayanlarda da az da olsa bu hastalıkla karşılaşılabildiğini ifade eden Aksoy, “Daha çok orta hatta kuyruk sokumu üzerinde görülen kıl dönmesi, doğuştan veya sonradan cildin birleşmesi sonucu kıl yuvasının cilt altında kalmasıyla oluşuyor” dedi.
        
AĞRI, ŞİŞLİK VE AKINTI GİBİ BELİRTİLERLE ORTAYA ÇIKIYOR

Aksoy, sürekli oturma pozisyonunda kalanlarda, halk arasında asker hastalığı olarak da bilinen kıl dönmesi hastalığı riskinin yüksek olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Vücudu kıl dönmesine yatkın olup da sürekli sandalye veya koltuk üzerinde oturanlarda, hastalık çok daha hızlı ilerleyebiliyor. Kıl dönmesi, ağrı, şişlik ve akıntı gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Bazı hastalarda kıl dönmesi olan bölgede küçük delikler oluyor. Akıntılar buradan geliyor. Bazı vakalarda bu delikler ve akıntılar olmayabiliyor. Hastalık belirtileri görüldüğünde doktora başvurulması çok önemlidir. Çünkü ne kadar erken müdahale yapılırsa tedavi süreci de de o kadar kısa olur. Ağrı ve hastalığın olduğu bölgede akıntı ile kendini gösteren kıl dönmesi, büyümeden tedavi edilmezse, genişleyerek ameliyatın ve tedavi sürecinin uzamasına neden olabiliyor.”

KIL DÖNMESİNDE ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ

Kıl dönmesinin erken teşhisi halinde cerrahi dışı yöntemlerle de tedavi edilebildiğini anlatan Aksoy, kıl dönmesinin büyüklüğüne ve uygulanan cerrahi yönteme göre hastanın iyileşmesinin 2-3 hafta ya da 2-3 ayı bulabildiğini dile getirdi.
Doç. Dr. Aksoy, özellikle yaz aylarında terlemenin enfeksiyona neden olarak hastalık riskini artırdığını belirterek, “Hastalıktan korunmak için hijyene dikkat edilmeli. Erken tedavi de çok önemli. Tıp artık gelişti. Bu hastalığın tedavisi kolay, ama saydığımız belirtileri fark eden hastalar zaman geçirmeden doktora başvurmalı” diye konuştu.

Bazı hastaların utandığı için doktora başvurmaktan çekindiğini ifade eden Doç. Dr. Aksoy, bunun çok yanlış olduğunu sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!