Çocuk istismarı davalarını unutmamak için!

Güncelleme Tarihi:

Çocuk istismarı davalarını unutmamak için
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2012 00:00

TiyatroHâl yeni sezonu Emrah Eren’in yönettiği Nur Can Kara imzalı ‘Turnike’ oyunuyla açtı. Pedofil bir babanın tecavüzüne uğrayan kız çocuğunun hikâyesini merkezine alan oyun, aslında suçluların sosyal hayata salındığı tüm çocuk istismarı davalarını hatırlatarak, “Susma, keşke demeyi bırak ve umutlan” diyor.

Haberin Devamı

B.Ç. (12) annesi tarafından yaşlı bir adamla cinsel ilişkiye zorlandı. Beden ve ruh sağlığının zarar görmediği sonucuna varıldı.
N.Ç. (13), 26 ayrı adamın tecavüzüne uğradı. Aynı semtte oturan bir kısmı kamu görevlisi olan tecavüzcülerle kendi isteğiyle birlikte olduğu kararına varıldı.
Bunlar Nur Can Kara’nın yazdığı ‘Turnike’ oyuna ilham veren olaylardan sadece birkaçı. Tıpkı şu sıralar gündemde olan 15 yaşında tecavüze uğrayarak hamile kaldıktan sonra 14 aylık bebeği aldırabilmek için ‘adli tatilin bitmesini’ bekleyen Zeynep gibi... Geçen hafta Hürriyet Pazar ilavesinde Ayşe Arman’la röportajı yayımlanan Zeynep ne diyordu? “Karnımda tecavüzcümün çocuğu var. ‘Bu adam yaptı!’ demişim, yaptıklarını bir bir söylemişim, olay yerini göstermişim, 30 kişiye tekrar tekrar anlatmışım, her seferinde yeniden perişan olmuşum. Bilgisayarında çocuklara ait sapık fotoğraflar çıkmış, bulundurmak suçmuş. Eee? Neden tutuklamıyorlar onu?”
Her gün gazetelerin üçüncü sayfa haberleri ve ana haber bültenlerinde yeni bir yüzle karşımıza çıkan hep aynı hikâye aslında, Turnike’nin anlattığı. Bu yüzden oyunda hiçbir karakterin ismi yok ya da herhangi bir zaman, yer bilgisi verilmiyor. İzlediğimiz hikâye her gün birçok çocuğun başına geliyor. Turnike çarkı dönmeye devam ediyor...

Haberin Devamı

YAN KARAKTERLERİN HİKÂYESİ GÜÇSÜZ

Türk tiyatrosunun yeni oyun yazarlarından biri, Nur Can Kara. Onu, geçen sene kurulan HALT tiyatro topluluğundan hatırlayacaksınız. Mert Turak oynamıştı tek başına, Kara’nın yazdığı ‘Sen Olmak Nedir’i.
Eser, yeni sezonda da ayda bir kere oynanacak. Yeni oyunlarınınsa ocak ayında sahneye konması bekleniyor. Nur Can Kara da bu arada boş durmamış. Tiyatro Hâl ekibiyle birlikte ‘Turnike’ oyununu çıkarmış ortaya.
Eser, aslında Kara’nın üç sene evvel Yeni Metin Yeni Tiyatro projesi kapsamında, okuma tiyatrosu olarak prömiyer yapmıştı. O dönem manşetler 14 yaşında bir kız çocuğuna defalarca cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla tutuklanıp, 13 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldığı halde, sonradan tahliye kararı açıklanan Hüseyin Üzmez’den bahsediyordu. “Mevzu o ara çok rövaçtaydı. Adamı ekranda her görüşümde cinnet geçirecek gibi oluyordum” diyor yazar, bu yüzden oyunda Hüseyin Üzmez davasıyla ilgili göndermeler yoğunlukta.
Pedofil bir babanın tecavüzüne uğrayan kız çocuğunun hikâyesini merkezine alan Turnike’nin yönetmeni Emrah Eren. Metne çok yakışan oyun parkı dekoru ve kostümler Melih Karakurt imzalı. Alican Yücesoy, Gökhan Bozkurt, Mert Denizmen, Ece Çelikçapa, Canan Atalay ve Güney Zeki Göker’in rol aldığı oyunda; pedofil babayı canlandıran kötü adamımız Mert Denizman öne çıkıyor. Özellikle ‘pedosmile’ diye bilinen ve kimi zaman pedofillerin tespit edilmesine dahi yarayan gülüş tarzını çok iyi taşıyor. Aynı zamanda yönetmen yardımcılığı yapan Güney Zeki Göker de geri planda olmasına rağmen simitçi rolünde başarılı.

Haberin Devamı

Müzik seçimiyse, oyunun sözünü vurguluyor. Seyirciler yerlerine otururken çalan Tool’un ‘Right in Two’ şarkısı “Neden Tanrı bu insanlara özgür irade verdi? / Şimdi hepsi karışmış...” derken; son sahnede sesi iyice köklenen Muse’un ‘Butterflies and Hurricanes’ şarkısı “Dünyayı değiştirmek zorundasın / Ve duyulmak için bu şansı kullan / Şimdi senin zamanın” diye haykırıyor.
Asıl hikâyeyi vurgulamak için kız çocuğu merkeze alınsa da, yan karakterlerin hikâyeleri de geliştirilerek çatışma güçlendirilebilirmiş. Olayı aydınlatmaya çalışan polis memuru ve özellikle de küçük kızla arkadaşlık kurarak öğrendiklerini polise sızdıran kadın hakkında hiçbir şey bilmiyoruz mesela. Kilit adamımız pedofil babanın hikâyesi de bir muamma...
Tüm bunlara rağmen, keşke oyuna sponsor bulunabilse de ‘Turnike’ geniş bir Anadolu turnesine çıksa... Daha çok insanla buluşup, çocuk istismarına karşı bilinci arttırabilse...
Nur Can Kara’nın da dediği gibi “başından gerçekten böyle olaylar geçmiş bir kişi bile umutlansa, Turnike amacına ulaşmış demektir.”

OYUNDAN

Haberin Devamı

Doğru, artık büyüdüm ben.
Doğru, artık ağlamam ben.
Doğru, siz ne derseniz onu yaparım.
Doğru, çocuk gibi ağlamam ben.
Doğru, çocuk gibi sokakta oynamam ben.
Evcilik yatakta oynanır.
Saklambaç yatakta oynanır.
Ebelemece yatakta oynanır.
Körebe yatakta oynanır.
Yatakta ip atlanmaz,
Yatakta ip bağlanır.
Yatak tıpkı oyun parkıdır.
Bir
İki
Üç
Tıp.
Tıp her yerde oynanır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!