Çocuğunuzun diş sağlığı için dikkat

Güncelleme Tarihi:

Çocuğunuzun diş sağlığı için dikkat
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2010 00:54

Beslenmeyle doğrudan ilgili olan diş sağlığı bebeklik döneminde başlıyor. Anne babalar bu konuda neyi yanlış yapıyor?

Haberin Devamı

Çocukların şekerli besinlere alışması bebeklik dönemiyle başlar. Emziğin reçel, bal gibi tatlı besinlere batırılması gibi hatalar, çocuklarda önce süt dişlerine daha sonra da daimi dişlerine zarar verir. Çocuklarımızın diş sağlığını nasıl koruyacağımızı Dişeti Hastalıkları Uzmanı Sibel Öznur Örsal'a sorduk:

Çiğdem İŞLER yazıyor
hurriyet.com.tr

- Bebeğin diş sağlığı için nelere dikkat edilmeli?

En önemli, en çok dikkat edeceğimiz konu 1 yaş üstü çocuklara gece süt verilmemeli. Gece ağlayarak uyandığında süt içirmeyin. Çok çok önemli. Sütü mutlaka gündüz ve şeker katmadan verin. Mamasına ve meyve suyuna şeker konulmasını asla önermiyoruz.

- Diş temizliğini nasıl sağlayacağız?

Çocukların dişlerinin anne tarafından temizlenmesi çok önemli. Bütün bebek setlerinde parmak fırçası dediğimiz, annenin baş parmağına geçirerek kullandığı fırçalar var. Tek diş çıksa bile annenin o dişi fırçalaması şart. Akşam sütünü içtikten sonra o fırçayla dişlerin temizlenmesi gerekiyor. Tabii ki anne bu işlemden sonra çocuğa biraz su içirmeli. Bakım ilk dişin çıkmasıyla birlikte başlamalı.

Haberin Devamı

- Dişin çürümesini engelleyen besinler neler?

İlk başta peyniri sayabiliriz. İçindeki kazein denilen protein, diş kremi denilen ürünlere de konuluyor. Mesela Fransızların yemeğin ardından peynir yemesi bu yüzden. Yiyeceklerden lifli sebze ve meyveler diş çürükleri açısından çok önemli. Fizyolojik olarak diş temizleniyor, dişe yapışık gıda kalmıyor.

/images/100/0x0/55ea6b5cf018fbb8f87eaf32
- Besinin dişe yapışması da zararlı, değil mi?

Cips, şeker gibi yiyecekler diş yüzeyinde kalarak çürüğe neden oluyor. Çocuğun böyle bir alışkanlığı varsa yedikten sonra diş fırçalanmalı. Besin ağızda ne kadar çok kalırsa çörük etkisini artırıyor. Çocuklar bazen sevmediği şeyleri yanağa itip tutar. Bu durum sürekli olursa, o 2 dakikalar çürük etkisini artırıyor. Yanağında 12 saat boyunca köfte tutan çocuklar var. Asitli gıdalar çürük açısından önemli. Yüzeydeki mine tabakasının çürümesini sağlıyor. Kola ve sitrik asit içeren içeceklere dikkat edilmeli.

Çürük engelleyici gıdalar arasında balık, balık yağı, yer fıstığı (Yapısında fosfat var), kakao ve çayı da sayabiliriz. Çay içmek diş çürüğünü engelliyor, çay dişin rengini bozuyor ama flor içeriyor. Balık ve balık yağı önemli. Xylitol denilen muz ve mantarda bulunan maddenin, -şimdi çoğu sakızda da var- diş çürüğünü engellediği kanıtlandı. Yemeklerden sonra xylitol içeren bir sakız çiğnemek etkili olabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!