Çocuğumun nesi var

Güncelleme Tarihi:

Çocuğumun nesi var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2001 00:00



Çiğdem ORHAN
Haberin Devamı

Altını ıslatıyor

SORU: İlk çocuğuma tuvalet eğitimi kazandırmam hiç de kolay olmamıştı. Ancak küçük kardeşi doğduktan sonra tekrar altına kaçırmalar, özellikle de gece ıslatmaları başladı.

CEVAP: Çocuklar, tuvalet eğitimini kazandıktan sonra da bazen gece ıslatmaları devam edebilir. Her şeyden önce bunun fizyolojik ya da psikolojik nedenleri araştırılmalıdır. Aileye yeni katılan bireye gösterilen ilgi, ilk çocuğunuzun ikinci plana atılma duygularını körükler.

SEVGİ VE ŞEVKAT

Bu durum çocuğun, kendini değersizlikle suçlamasına, parmak emmesine, hırçınlaşmasına, bebek gibi konuşmasına, hatta altını ıslatmasına sebep olabilir. Çocuklar bu dönemlerde, asla ihmal edilmemeli, sevgi ve şefkat devam etmeli ve uygun bir dille küçük kardeşin bakıma daha çok ihtiyacı olduğu anlatılmalıdır. İlk çocuklara kardeşinin temizlenme işleminde görev verilmesi (bezini getirmesi, kremini tutması gibi) ve bu görevinden dolayı yüceltilmesi yararlı olabilir.

Tırnaklarını neden yiyor

SORU: Ergenlik çağına gelmesine rağmen çocuğum tırnaklarını kemiriyor. Acı ojeden tutun da dibinden kesip bantlamaya kadar her şeyi denedik.

CEVAP: Bazı baskı ve gerginlikler, can sıkıcı olaylar, tırnak kemirmeye sebep olabilir. Bazen bu durum tırnak kemirme ile sınırlı kalmayabilir. Burun karıştırma, dudakları kemirme gibi alışkanlıklar da aynı psikolojinin sonuçlarıdır. Hangi yaşta olursa olsun, istek ve davranışları engellenip baskı ve kontrol altına alınan, güçsüz, yetersiz ya da mutsuz hisseden insanlar, iç dünyalarındaki bu gerginliği, tırnak kemirme gibi davranışlarla kendilerine yöneltirler.

BASKI VE GERGİNLİK

Kaygılı, yüksek beklentileri olan anne ve babaların çocuklarında bu tip durumlar daha sık görülebilir. Yaklaşım tarzında ceza, azarlama gibi durumların olumlu bir etkisi olmadığı gibi aksine daha çok baskı ve gerginliğe sebep olacaktır.

Haberin Devamı

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanı

Tel: 340 38 38...Faks: 340 35 24

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!