Çiroz Plajı’nda bu sene mangal dumanı yok

Güncelleme Tarihi:

Çiroz Plajı’nda bu sene mangal dumanı yok
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2007 16:29

Günlerden pazar, saat 07.00. Yeşilköy Çiroz Plajı’nda seçim mitingi yok ama aynı çapta bir kalabalığın uğultusu duyuluyor. On bine yakın kişi, Çiroz’un iki küçük koyunda ağaçların gölgesine, çimlerin üzerine uzanmış. Kimi piknik yapıyor, kimi denize giriyor. Mangal yasak! Geçen yılların duman bulutu, yerini temiz yeşilliklere bırakmış. Yine de Türk zekasına hayran kalmamak elde değil. Piknik tüpünden hortum çekip mangal yapanlara ara ara rastlanıyor.

Haberin Devamı

Çiroz Plajı hafta arası semt sakinlerine, hafta sonları İstanbul’un diğer yerlerinden gelenlere ait denebilir. Buradaki kalabalık sadece pikniğe veya yüzmeye gelenlerden ibaret değil. Şortlu özel güvenlik görevlileri, polis, cankurtaranlar, ambulans, hatta sivil polis... Kimi ararsanız var.

Düzenlemesine İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 6.6 milyon YTL harcanan Çiroz, İstanbul’un 9 plajından biri. İstanbul’un göbeğinde, nadir temiz alanlardan birinde denizin keyfini çıkarma imkanı sunuyor. Yeşilköy’ün merkezinde bulunan marinadan 500 metre Florya yönüne yürüdüğünüzde 830 metrelik Çiroz plajına ulaşabilirsiniz. Yaklaşık 1 kilometre mesafedeki Yeşilköy tren istasyonu, veya Yeşilköy merkezinden geçen tüm otobüslerle plaja gidilebiliyor.

Haberin Devamı

Buraya gelenleri bir uyarı levhası karşılıyor: "Dikkat yeşil alanda ve kumsalda piknik yapmak-mangal yakmak yasaktır." Buna karşılık levhanın tam dibindeki piknik tüpü, çay bardakları ve tabakları görünce yüzünüze hoş bir gülümseme yayılıyor. Geçen yılların aksine ortada mangal dumanı yok, ama yine de orada burada birkaç mangal görüyorsunuz. Çünkü piknikçiler kömür duman yapmasın diye, piknik tüpüyle çalışan mangal icat etmişler.

Yasak, mangalcıların hoşuna gitmese de Yeşilköy’de plaja yakın oturanları ciddi şekilde sevindirmiş durumda. Ama bu sefer de sabah saat 7’de "Plajda mangal yakmak, yeşil alanda top oynamak kesinlikle yasaktır" anonsları ile uyanıyorlar. Yine de kimsenin durumdan şikayeti yok, yeter ki düzenleme otursun. Zaten uygulama yerleştikçe anonsların sıklığı da azalıyor.

GOLF SAHASI GİBİ ÇİM

Sahilin yeni peyzajı da müthiş. Bodur bitkilerin ve çalılıkların verdiği darmadağınık görüntünün yerini bu yıl bir golf sahası gibi yemyeşil çim zemin, Sydney’deki opera binasının çatsını andıran şık gölgelikleriyle duşlar ve soyunma kabinleri almış. Şaşırmamak imkansız, Çiroz paralı bir beach club’tan farksız.

Plajı hafta arası semt sakinleri ile Bakırköy civarında oturanlar, hafta sonları ise İstanbul’un uzak semtlerinden gelenler tercih ediyor. Hafta arası ortalık elbette daha sakin. Büfelerin çevresinde güneşlenenlere rastlıyorsunuz sadece.

Haberin Devamı

Plaj görevlilerinden öğrendiğimize göre, mangal yasağının ardından, mangalcılar "Böyle eğlence mi olur" deyip önce Florya’ya oraya da yasak gelince Kumburgaz’a kaymış. Bu sene gelenler arasında ailelerin daha yoğunlukta olduğu ortada. Mangal yakmama kuralı hemen hemen oturmuş. Daha önce de dediğimiz gibi piknik tüp bağlantısı ile mangal yapan birkaç aileye rastlanıyor ama plajın özel güvenlik ekibinin başında bulunan Davut Tekin, halkı bu kadar da sıkmamak gerektiğini söylüyor: "Dünyanın yolunu geliyorlar, elbette bir şeyler yiyip içecekler." Plajda alkollü içkilerin tüketilmesi de yasak.

Sabahın erken saatlerinde açılan plaj, 21.00’e kadar hizmet veriyor. Ama plajın bazı müdavimleri, cumartesi gününün ardından geceyi de çimlerin üzerinde yatarak geçiriyor. Kuledibi’nden gelen Gülseren Meşe (42) kucağında pembe bikinili kızı Pembe ile plajda dolanıyor. Cumartesi gecesini çimlerin üzerinde uyuyarak geçirmişler. "Burayı çok seviyoruz, denizi de çok temiz" diyor.

Haberin Devamı

Seyyar büfe ve tuvaletler, soyunma kabinleri ve şezlongları Büyükşehir Belediyesi işletiyor. Şezlongların günlük kirası 2 YTL. Soyunma kabini kullanımı ise 50 yeni kuruş.

DENİZ BİRDEN DERİNLEŞİYOR

Çiroz Plajı’nda bu sene mangal dumanı yok

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Plajlar Koordinatörü Fatih Candan, "Çiroz’da bulunan hizmetleri bu yıl daha da geliştirdik. Daha temiz ve nezih bir hal aldı. Güvenlik ekibinin artmasıyla daha da güvenli oldu" diyor. Plajın en kalabalık günü pazar olduğu için kalabalığı sevmiyorsanız hafta içi gitmenizde fayda var. Bulunduğu alan aslında yıllar önce doldurularak yapıldığı için deniz aniden derinleşiyor. Bu yüzden yetkililerin güvenlik uyarılarına uymak ve dubalarla çekilen şeridin ötesine geçmemek gerekiyor. Özellikle kayalardan artistik dalışlar yapayım demeyin, buralar yaralanmaların en çok olduğu bölgeler. Plajda Büyükşehir Belediyesi’nin zodyaklı ekibi sürekli geziyor ama derin sularda can simidi kullanılmasını özellikle tavsiye ediyorlar.

Haberin Devamı

ŞORTLU ÖZEL GÜVENLİKÇİLER

Çiroz Plajı’nda 17 özel güvenlik görevlisi çalışıyor. Kimi şortlu görevliler, golf arabasıyla ya da yaya olarak sürekli geziyor, anonslar yapıyor. Aralarında 3 kadın görevli de var. Plajda suda ve sahilde 32 cankurtaran, kıyıda ambulans, doktor, hemşire ve sağlık memurundan oluşan 3 kişilik bir sağlık ekibi hazır bekliyor. Üniformalı yaya polislerin yanı sıra, polis araçları da devriye geziyor. Sadece seyyar satıcılardan sorumlu Bakırköy zabıta ekiplerini de sayarsak plajda elinizi sallasanız bir resmi görevliye çarpacak durumdasınız. Üstelik bir de kılık değiştirmiş sivil polisler var.

RAKAMLARLA ÇİROZ PLAJI

Tuvalet  40

Şezlong 200

Şemsiye 250

Soyunma kabini 80

Büfe 2

Emanet dolabı 228

Voleybol sahası 2

Mini futbol sahası 1

Oturma grubu    19

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!