Cilt temizliğinde su yetmez

Güncelleme Tarihi:

Cilt temizliğinde su yetmez
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2007 00:00

Cildinizin sağlığı ve güzelliği için ilk adım temizlik. Cildinizi artıklardan temizlemedikçe, bakım ürünlerini uygulamanın, ya da makyaj yapmanın bir anlamı ve yararı yok. Dermatolog Doç. Dr. Alev Eken, yeni çıkan Cildinizi Kırıştırmayın-Maksimum Güzellik ve Bakım Günlüğü adlı kitabında, cildi sadece suyla yıkamanın yetersiz kaldığını, yağ yapısındaki kirlilikleri gidermek için temizleyici ürünler kullanmanın şart olduğunu söylüyor.

Prestij Yayınları’ndan çıkan kitabında Doç. Dr. Eken, "Deriyi sağlıklı, ışıltılı ve genç tutabilmek için ilk adım temizlik" diyor. Günlük bakıma hazırlamak için, derinin kendini yenilemesi, biyolojik görevini sağlıklı sürdürebilmesi için sabah ve akşam cildin derinlemesine temizlenmesini öneriyor. Temizlik işlemini tamamlamak ve gözenekleri sıkıştırmak için de tonikten yararlanabilirsiniz.

Temizliğin iki temel işlevi var. İlki, deri üzerinde biriken yağ (sebum), ölü deri hücreleri, ter ve ter atıkları, mikroorganizma ve deri üzerine yapışmış çevresel kirliliklerin (duman, is, toz, egzoz dumanı ve gün içinde deriyi kaplayan diğer çevresel partiküller) uzaklaştırılması. İkincisi, makyaj atıklarının ciltten uzaklaştırılması. Doç. Dr. Eken, "Cildiniz tüm bu atıklardan temizlenmedikçe diğer bakım basamaklarından söz etmek anlamsız. Cilt ne akne ne de siyah noktalardan kurtulabilir" diyor.

Temizliğin nasıl yapıldığı önemli. Çünkü temizleme sırasında cilt üzerindeki su kaybını önlemede anahtar role sahip yapısal lipitler korunmalı. Halbuki cildiniz için uygun olmayan temizleyiciler, doğal koruyucu manto yapısını bozarak cildinizde kuruma ya da hassasiyet oluşturabilir.

İlle de sabun diyenlere öneriler

Sabun veya sindette (PH’ı daha düşük olan sabun ya da sentetik deterjanlara verilen ad) kullanmakta ısrarlıysanız:

 Sabunlamadan sonra cildinizi ılık ve bol suyla durulayın. 

Günde iki kereden fazla sabun kullanmayın.

 Cildinizin ihtiyacı yaşınıza, iklime, çevresel faktörlere ve yaşam tarzınıza göre değişebilir. Kullandığınız temizleyiciyi yeniden gözden geçirin. Örneğin yazın kullandığınız sabun, kışın cildinizi çok kurutabilir. 

Yüzünüzü sabunladıktan bir süre sonra yanaklarınızda gerginlik hissediyorsanız daha hafif bir sabun tercih edin.

 Tonikle temizleme işlemini tamamlayın.

Diğer seçenekler

Jeller: Kozmetik sıvı temizleyiciler, genellikle deri PH’sine uygundur. Deriyi tahriş etmezler. Temizlerken nemlendirirler. Özellikle makyaj temizliğinde kullanılırlar. Jellerden sonra cildi ılık suyla iyice durulamak şart.

Kremler: Temizleme sütü de deniyor. Kuru ve olgun ciltler için uygun. Silinebilir veya durulanabilirler. Cildin kurumasını önlerler.

Köpükler: Yapılarında nemlendirici ve yumuşatıcı maddeler bulunur. Temizleme özellikleri iyidir. Yine ılık suyla durulama yapılmalı.

Yağlar: Özellikle ağır makyajın çıkarılmasında kullanılır. Sıvı yağlı karışımlar, yüze sürüldükten sonra silinerek veya yıkanarak cilt üzerinden uzaklaştırılır.

Evde tonik yapabilirsiniz

Temizleyicileri durulamak için ılık musluk suyu, termal su veya tonik kullanabilirsiniz. Tonikler sıklıkla tercih edilen ürünlerden. Kir, ölü cilt hücreleri gibi artıklar tonikle uzaklaştırılır. Tonikler, kalan temizlik ürünlerini de iyice temizler, gözenekleri sıkıştırır. Evinizde bulunan gülsuyu, maden suyu-termal su ya da papatya, yeşil çay gibi bitkisel çaylardan elde edilen karışımları da tonik olarak deneyebilirsiniz.

Yağlı cilt genç yaşta başa bela ileri yaşta avantaj

Doç. Dr. Eken, "Yağlı cilde sahip olmak ayrıcalıktır" diyor. Genç yaşlarda şikayet edilse de yaş ilerledikçe cilde yararlı doğal bir besleyici özelliğine sahip. Cildin yağlı olması genetikle ilgili. Ancak hijyeninin kötü olması, hormonal dengesizlik, aşırı stres ve sağlıksız beslenme gibi olumsuz faktörler yağ salgısını artırabiliyor.

Bu tip cildin bakımında en önemli adım, yağ salgısını kontrol etmek. Cildi tahriş etmeyen uygun temizlik ve su içerikli yağsız nemlendiricilerle nem dengesi sağlanabilir. Aşırı akne varsa tıbbi destek şart. Siyah nokta ve akneler, kesinlikle sıkılmamalı. Güneş ışınlarından korunmalı. Güneşin kurutucu gibi görünen etkisi sizi yanıltmasın. Lekelenmeler ve aknelerde artışa yol açabilir.

Bazen yağlı cilt de hassaslaşır. Nemsiz kalır, gerilir. Yer yer kırmızı lekelenmeler ve pullanmalar görülür. Bu durumda yağ salgısının yanı sıra hassasiyeti de giderilmeli.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!