Cilalı Taş Devri

Güncelleme Tarihi:

Cilalı Taş Devri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2011 00:00

Evlerinizin duvarlarını ya da zeminlerini doğal taşlarla döşeyerek renklendirebilirsiniz. Bu taşlar estetik olmasının yanı sıra dayanıklı ve sağlıklı oldukları için de tercih ediliyor.

Haberin Devamı

Doğal taşların kullanımı bundan 5 bin yıl öncesine dayanıyor. İlk kez Mısır’da ortaya çıktı ama evlerde doğal taş kullanımını başlatan Yunanlılar. Bu malzemeyi banyolarda ve havuzlarda kullandılar. Daha sonra Roma İmparatorluğu ile kullanımı yaygınlaştı. Mozaiklerle de adeta bir sanat eseri olarak, o dönemde insanların evlerinde vazgeçilmez bir malzeme haline geldi. Ülkemizde de Zeugma, Efes, Aspendos, Topkapı Sarayı gibi birçok tarihi mekanda doğal taşın ihtişamına şahit oluyoruz. Günümüzde mermer iç ve dış cephe kaplamacılığında, merdiven basamaklarında, taban döşemelerinde, şöminelerde, mutfak ve banyolarda, taşıyıcı sütunlarda kullanılıyor. Doğal taşlar süsleme ve estetik kullanımlarının yanı sıra dayanıklılıkları, sağlıklı olmaları, atmosferik şartlar ve çevre temizliğine olumlu katkılarından dolayı evlerde de tercih ediliyor. Ayrıca evlere tarih öncesini anımsatan bir hava katıyor.

Haberin Devamı

MERMER VE TRAVERTEN İSTENİYOR

Dekorasyonda daha çok Türk mermeri, traverten, oniks ve mozaik tercih ediliyor. Örneğin mermer evlere şıklık, zarafet vaat ederken traverten en çok tercih edilen malzemelerden biri. Kireçtaşı doğal taşta homojenlik arayanların tercihi. Banyolar ve mutfaklarda, karo seramikler özgün kombinasyonlar yaratmak için kullanılabiliyor. Aynı zamanda bu malzeme hijyenik ve kolay temizleniyor. Taşların renklerinin seçimi de önemli.
Kale Stratejik İş Birimleri Müdürü Sibel Hızlan şöyle anlatıyor: “Soğuk ve ağır renkler, mekanları daha ferah gösterirken sıcak tonlar da rahat bir ortam hissi yaratıyor. İçinizi ısıtan, heyecan veren taşı seçerek başlamanızı öneriyorum. Önemli olan taşın mekana nasıl uyum sağlayacağını düşünmeden, mekanın taşa uyum sağlamasına olanak vermek. Sonuçta rengi mekana uygun taşı seçmek yerine beğenilen taşın yerleştirilmesi daha mutlu edecek. Taşlar doğal bir malzeme olduğu için farklı tonları barındırıyor, bu da mekanlarda uyum yakalanmasını sağlıyor.”

GÜVENDİĞİNİZ YERDEN ALIN

Doğal taşta kalite taşın barındırdığı ton ve damarlara göre belirleniyor. Taşı çok yakından bilmiyorsanız bu ayrımı anlayabilmeniz çok zor, çünkü kıyas yapabilecek bir alternatif yok. Bu noktada malzemelerine güvendiğiniz firmaları seçmenizde fayda var. Aynı isimdeki taşlar farklı fiyatlarla da karşınıza çıkabilir. Bu nedenle mümkünse tek bir markaya bakarak karar vermeyin.

Haberin Devamı

NASIL TEMİZLEMELİ

Doğal taşlar, zarif, değişken ve uzun ömürlü olmakla birlikte diğer tüm kaplama malzemeleri gibi güzelliğini ve ömrünü uzun tutmak için bakıma ihtiyacı duyar. Emilimi olan bir malzeme olduğu için özel bakım ister. Örneğin, sıvı ve yağlarla lekelenebilir, asite karşı duyarlıdır ve sıradan yüzey temizleme kimyasallarıyla zarar görebilir. Bu yüzden dikkat etmeniz gereken noktalar var. Örneğin çok yoğun kullanılan alanlarda cilalı mermer tercih etmeyin. Evlerin giriş bölümünde kullanılan doğal taşlarda ayakkabılarınıza vereceği zararları kilimlerle engelleyebilirsiniz. Dökülen her türlü sıvıyı hemen silin. Lekeleri çıkarmak için kesinlikle çamaşır suyu ve amonyak gibi malzemeler kullanmayın. Zemindelerde cilalı yüzeyleri yumuşak bir fırçayla süpürün. Süt ya da kan lekesini sıcak suyla temizlemeyin.

Haberin Devamı

Soldan aydınlanın
DEKO-ÖNERİ

Bilgisayar başında çalışmak, kitap okumak, not tutmak gibi işleri en verimli şekilde yapabilmek için doğru aydınlatmayı seçmeniz önemli. Işık yansıma yaparak gözlerinizi rahatsız etmemeli. Bu yüzden eklemli, esnek boyunlu, ayarlanabilir akrobatik lambalar kullanmak en iyisi. Katlanabilir modeller, kullanmadığınız zaman yer işgal etmiyor. Işık kaynağının soldan gelmesi de aydınlatmadaki temel kurallardan. Bu yüzden çalışma masanızı evinizde bu kurala göre yerleştirmelisiniz. Gün ışığının olmadığı saatlerde aydınlatma elemanı masanın sol tarafında olmalı.

ÇIKIYOR
Pleksi yemek sandalyeleri

İNİYOR
Ahşap sandalyeler

O’NUN EVİNİN VAZGEÇİLMEZLERİ

MURAT BOZ

Haberin Devamı

* Çalışma masam
* Müziklerimi yaptığım küçük stüdyom
* Kıyafet odam
* Masaj koltuğum
* Manzaram

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!