Cihangirliler toplandi

Güncelleme Tarihi:

Cihangirliler toplandi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Cihangir Guzellestirme Dernegi'nin apartman yoneticileri icin duzenledigi toplantiya mahalle halki da kosup geldi. Apartman yoneticileri iki konusmaci uzmani soru yagmuruna tuttu.

Simdiye kadar gundeminde tarihi binalarin korunmasi, kacak yapilara karsi savas olan Cihangir Guzellestirme Dernegi (CGD) artik depremi birinci siraya aldi. Dernek gecen pazar Taksim Egitim ve Arastirma Hastanesi'nin toplanti salonunda ITU Mimarlik Fakultesi Ogretim Uyesi Doc. Dr. Alper Unlu ve acil yardim uzmani Dr. Kursat Salgar'in konusmaci oldugu bir toplanti duzenledi.

Cihangir'deki apartman yoneticilerinin davet edildigi toplantiya apartman yoneticilerinin disinda semtliler de yogun sekilde katildi. Cihangirliler konusmacilara simdiye kadar merak ettikleri sorulari arka arkaya siraladilar.

Bodrum katlara dikkat

Doc. Dr. Unlu binalardaki temel tiplerinden yigma yapilarda pencere aralarindaki mesafeye kadar cesitli konularda bilgi verdi. Sorular arka arkaya gelmeye basladi. Sorulardan oyle anlasiliyordu ki, II. Dunya Savasi sirasinda yapilan yigma yapilarin buyuk bir bolumunde daha iyi deniz manzarasi icin pencereler genisletilmis, daha buyuk mekanlar elde etmek icin odalar arasindaki tasiyici duvarlar kaldirilmisti.

Doc. Dr. Unlu insanlar icin sadece kendi binalarinda degil, komsu yigma binada yapilan degisikliklerin de tehlike olusturduguna dikkat cekti. Hele bu degisiklik alt ya da ust katinizda yapiliyorsa durum daha da vahim. Unlu, bolgede zeminin saglam gorunmesine ragmen herkesin oturdugu apartmanda ya da cevresindeki binalarda ne tur degisiklikler oldugunu dikkatle izlemesi ve kendini sorumlu hissetmesi gerektigini soyluyor.

Bir baska konu da isyeri haline getirilen giris ve bodrum katlari. Doc. Dr. Unlu, ‘‘Binanin durumunun en guzel ozetini bodrumlarda yapilan degisiklikler verir,’’ diyor. Siraselviler Caddesi uzerindeki pek cok binanin giris katlarinin boyle oldugu ilk bakista anlasiliyor.

Depremde ne yapmali?

Acil yardim uzmani Dr. Kursat Salgar'in konusmasi da cok ilgi cekti. Dr. Salgar depremde yapilacaklari uc baslik altinda topluyor, deprem oncesi, deprem sirasi ve deprem sonrasi. Deprem oncesinde yapilacaklari evlerde kucuk tatbikatlar, egitim ve deprem cantasinin hazirlanmasi olarak siralayan Dr. Salgar, deprem sirasinda yapilacaklar konusunda da sunlari soyledi: ‘‘Gocuk altinda kotu bir sey olmamasi icin ilk 15 saniyede size yasam ucgeni olusturacak alanda, anne karnindaki poziyonda ve iyice kendinizi toplayip yan yatarak ustunuze gelecek travmatik etkileri en aza indirin, kafanizi deprem cantanizin altina alarak bekleyin.’’ Dr. Salgar kimin nerede yasadiginin bilinmesinin kurtarma calismalari acisindan cok onemli oldugunu soyluyor. Bu arada hemen belirtelim CGD ve Taksim Egitim ve Arastirma Hastanesi isbirligiyle bir ilk yardim kursu basliyor.

Cihangirliler neyi merak ediyor?

Toplantida Cihangir sakinlerinin en cok sordugu sorular soyleydi:

Ust kattakiler kolonlarini kesti, ne yapmaliyiz?

Yandaki yigma bina hasarli, bize zarar verir mi?

Dernek bir teknik komite olusturup binalari yeniden inceletebilir mi?

Alti katli bir yigma bina depreme dayanir mi?

Deprem cantasinda neler olmasi gerekiyor?

Deprem sirasinda hayat ucgenini nasil bulacagiz?

Deprem olursa burada sahra hastanesi nereye kurulacak?

Depremde yardim alani olarak kullanilacak bos alan icin Vakiflar'dan otopark olarak kullanilan yerlerin bir kacini yesil alan olarak talep edebilir miyiz?

Mahallelerde enkaz kaldirmak icin pratik araclar bulunduralim mi?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!