Çiftçi 'hicaz narını' keşfetti

Güncelleme Tarihi:

Çiftçi hicaz narını keşfetti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2007 10:03

Geçen yıl bahçede kilosu 80-90 YKr, piyasada 2 YTL'den alıcı bulan, Avrupa pazarlarının da yoğun talep ettiği hicaz narı çiftçinin gözdesi oldu.

Haberin Devamı

Son yıllarda kalp hastalıkları ve mide rahatsızlıklarına iyi geldiği, kolesterol ve tansiyonu düşürdüğü yönündeki bilimsel kaynaklı haberlerin çıkmasıyla iç tüketimi de artan, bu yüzden geçen yıl bahçede kilosu 80-90 YKr iken, piyasada 2 YTL'den alıcı bulan hicaz narı, diğer bitkileri gölgede bırakıyor.

Dünyada tüketimi hızla artan ve tek endüstri meyvesi olarak gösterilen hicaz narı, Çukurova yöresinde de pamuk, mısır, buğday ve ayçiçeğinden sonra çiftçinin en önemli alternatifi haline geldi.

Adana İl Tarım Müdürü Abdullah Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hicaz narının tohumlarının meyve olarak yenildiği gibi, gövde, kök ve dal kabukları ile meyve kabuğunun tıbbi olarak kullanıldığını bildirdi.

Narın bir başka kullanım alanının suyundan elde edilen ve İstanbul'dan Van'a kadar yurdun her yerinde salataların vazgeçilmez malzemesi olan ekşi üretimi olduğunu ifade eden Keskin, bu nedenle, nar ekşisi üretimi amaçlı kurulacak tesislerin üreticiden sonra yatırımcıyı da memnun edeceğini belirtti.

Haberin Devamı

Keskin, en büyük üreticisi Fransa, Tunus, İtalya, Türkiye, İspanya ve Arabistan, en büyük alıcısı da Almanya, Fransa, Bulgaristan ve Romanya olan narın, 'cennet meyvesi' olarak da bilindiğini ifade ederek, şunları söyledi:

“İklim ve toprak açısından çok fazla seçici olmayan nar, nem oranının düşük olduğu bol güneşli ve killi topraklarda yetişir. Türkiye'de nar üretiminin yarıya yakını Ege, geri kalanı ise Akdeniz Bölgesinden sağlanıyor. Ancak, son yıllarda Çukurova çiftçisi bizim de teşviklerimizle nar üretimine ağırlık verdi.”

AVRUPALI MAYHOŞ, ARAP TATLI NAR İSTİYOR

Keskin, hicaz narı alıcısı her ülkenin farklı özelliklerde talepte bulunduğunu belirterek, “Örneğin, Avrupa'ya ihraç edilecek narların daha kırmızı kabuklu ve mayhoş olmaları isteniyor. Arap ülkeleri ise sıcak ve kurak iklimde yetişen tatlı nar talep ediyor. Bu nedenle üreticilerimizin, pazarın taleplerine uygun çeşitlerle üretim yapmalarını istiyoruz” dedi.
Hicaz narının dikimini takiben ilk üç yılda ağaç başına 25-30 kilo, dekara 1,5 ton ürün verdiğini vurgulayan Keskin, sert kabuğu ve dayanıklılığı nedeniyle ağaçta ve depoda uzun süre kalabilen narın bu yönüyle ihracata son derece elverişli olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Keskin, Çukurova yöresinde çiçeklenme döneminin Temmuz ayı sonuna kadar sürmesi beklenen hicaz narının yer yer yumrulaşmaya da başladığını, bu sezon yüksek rekolte beklediklerini sözlerine ekledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!