Cerrahlarımıza Ürdün’de kırmızı halıyla karşılama

Güncelleme Tarihi:

Cerrahlarımıza Ürdün’de kırmızı halıyla karşılama
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2004 01:22

Ürdünlü meslektaşlarına Ege Üniversitesi Organ Nakli Merkezi’nde bir süre eğitim verip ardından organ nakli ameliyatlarını başlatmak üzere geçtiğimiz günlerde Ürdün’e giden uzman grubu İzmir’e döndü.

Prof. Dr. Yaman Tokat, Prof. Dr. Yıldıray Yüzer, Doç. Dr. Sema Aydoğdu, Doç. Dr. Hilmi Ömer Ayanoğlu ile Teknisyen Adnan Tosun ve Aylin Türkeli’den oluşan ekip, Ürdün’de gördükleri ilgi karşısında şaşkına döndü.

KRALİYET HİMAYESİ

Yıllardan beri karaciğer nakillerini başlatamayıp hastalarını Avrupa ve Amerika’ya göndermek zorunda kalan Ürdün’de altyapının hazırlanmasında da büyük emeği geçen ekip, Ürdün’de uçaktan indiklerinde kırmızı halı serilerek devlet töreniyle karşılandı. Ameliyat öncesi bir hafta süreyle medyanın gündemini işgal eden, kraliyet ailesinin himayesindeki nakil Ürdün halkının da Türk ekibine sevgi ve sempati duymasını sağladı. Daha önce kalp ve böbrek nakilleri yapılan ülkede karaciğer naklinin ilk defa gerçekleştirilmesi büyük heyecan yarattı.

Ege Üniversitesi ekibi 4 günlük süre içinde 14 yaşındaki bir kız çocuğuna annesinden, bir emniyet görevlisine de eşinden karaciğer naklini gerçekleştirdi. Başarılı geçen operasyonların ardından iki hasta, Ege Üniversitesi’nde eğitim gören Ürdünlü doktorlara teslim edildi. Ürdünlü ekibin hergün sabah faks, akşam da telefonla hastalar hakkında Prof. Dr. Tokat ve ekibine bilgi vererek değerlendirmelerini aldığı kaydedildi.

Canlıdan karaciğer nakillerinde Avrupa’nın en büyük merkezi haline gelen Ege Üniversitesi Organ nakli Merkezi’nin Ürdün’de elde ettiği başarıyla onur duyduklarını belirten Prof. Dr. Yaman Tokat, çalışmalarını ve izlenimlerini şöyle anlattı:

‘Ürdün’de 2 hastaya arka arkaya karaciğer nakli gerçekleştirdik. Bu kalp ve böbrek naklinde 30 yıllık geçmişi olan bir ülkede ilk karaciğer nakliydi. Onun için sadece biz değil bütün ülke heyecan duydu. 30 yıllık bir hayalin sonunda bunu, biz Türklerin, Ege Üniversitesi’nden bir ekibin gerçekleştirmiş olması, hem üniversitemiz, hem de ülkemiz açısından bizlere çok büyük gurur verdi. Burada bütün hastane, kraliyet ailesi ve bütün medya hazırlıklıydı. Biz gitmeden günler öncesinden hazırlıklar başlamış, herkes buna odaklanmıştı. 2 başarılı ameliyat gerçekleştirdik. Şu anda hastaların ikisi de çok iyi.’

Organ naklinde büyük transfer

CANLIDAN karaciğer nakilleriyle Avrupa’nın en büyük merkezi haline gelen Prof.Dr. Yaman Tokat başkanlığındaki Ege Üniversitesi Organ Nakli Merkezi ekibinin Kadir Has Üniversitesi Florance Nightingale Hastanesi’ne transferinin önündeki en büyük engel kalktı. Florance Nightingale Hastanesi, ekibi transfer etmek için Sağlık Bakanlığı’ndan karaciğer nakli yapma izni aldı. Yılın transferinde geri sayım başlarken, Prof. Dr. Tokat daha önce yaptığı bir konuşmada transfere sıcak baktığını söylemişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!