Büyükler İçin Çocuk Şarkıları

Güncelleme Tarihi:

Büyükler İçin Çocuk Şarkıları
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2007 00:00

Bülent Ortaçgil, 20 yıl önce Fikret Kızılok’la birlikte TRT’deki bir TV programında yayınlanmak üzere çocuklar için bestelediği şarkıları orijinaline sadık kalarak "Büyükler İçin Çocuk Şarkıları" adlı albümde toplayıp günümüze taşıdı.

Haberin Devamı

Ortaçgil, üzerinden yıllar geçmesine rağmen hálá büyük keyifle dinlenen bu şarkıların hikayesini, Kelebek okurları için anlattı.

Öncelikle "Büyükler İçin Çocuk Şarkıları"ndan biraz bahseder misiniz?

- Bu albümdeki şarkılar aslında 1978 yılında TRT’de yayınlanan bir çocuk programı için bestelenmişti. Biz bu şarkıların orijinal halini bozmadan dijital ortama aktardık sadece.

Peki bu program TRT’de ne kadar süre yayında kaldı?

- Program bir ay yayında kaldı. Haftada üç şarkı çalındı.

Büyükler İçin Çocuk Şarkıları
Peki bu şarkılar nasıl kayıt edildi?

- Çekirdek Sanatevi’nin dört kanallı teybi ve bir tane mikrofonla kaydettik şarkıları. O zamanın şartlarına göre iyi imkanlara sahiptik.

Günümüzde teknoloji çok ilerledi ama hálá eskiye bir özlem duyuluyor. Sizce neden?

- Aşık Veysel basit bir bağlamayla elinde hiçbir müzikal teknoloji olmadan bir tane şarkı yapar ama 500 yıl dinlenir. İşin aslı düşünce, fikir ve o şarkıyı yapmaya iten altyapıdır. Eğer sende bu ruh yoksa istediğin teknoloji olsun elinde hiçbir şey yapamazsın, sadece saçmalarsın.

Fikret Kızılok’la nasıl bir ikiliydiniz?

- En iyi birliktelikler, insanların eksik taraflarının başkası tarafından tamamlanmasıyla ortaya çıkar. Ben müzik kurgulamada iyiydim, Fikret de şarkı sözü yazmada ustaydı. Fikret sivri yazar ve daha çok güncel konuları ele alırdı. Ben daha bulanık, daha içe dönüktüm. Böylece birbirimizi tamamlıyorduk.

EBEVEYNLER BEĞENMEZSE ÇOCUKLARA ULAŞMAZ

Zaten çok kısa sürede bestelemişsiniz tüm şarkıları.

- Evet, 10-15 günde bitirdik.

Albümünüz sadece çocuklara değil büyüklere de sesleniyor...

- Çocuklar için istediğinizi yapın, eğer ebeveynleri beğenmezse şarkılarınız çocuklara da ulaşmaz. Bu yüzden büyüklere de hitap eden şarkılar yaptık. Tüm çocuklar ebeveynlerinin süzgecinden geçiyor, başka bir şey dinleyemezler. Bu noktadan yola çıktık. Benim stilim basitten büyüğü yakalamak üzerine kuruluydu. Yani üzerine kitaplar yazılabilecek bir konuyu iki cümleyle anlatmaya çalıştım. Zaten benim stilim az sözle çok şey anlatmak üzerine kurulu. 1974 yılında yaptığım "Benimle Oynar mısın" albümü de bu stille hazırlanmıştı.

Peki bu albümün konserleri olacak mı?

- Olamayacak. Bir kere Fikret, yani olayın yarısı yok. Bu albüm arşivlik bir proje. Cebimizdeki taşları kullanmak için yapıyorum bunları. Daha önceden yaptığım ama yayınlama şansımın olmadığı şarkılardan arşivlik albüm yapmak istedik. Günümüzde bu tür projeler büyük ilgi görüyor. Bu yüzden albümü herkes dinlesin gibi bir beklentimiz yok.

Ama sizin büyük bir hayran kitleniz var.

/images/100/0x0/55ead5cbf018fbb8f899c1b5
- Bence çok iyimser düşünüyorsunuz. Bu işler artık böyle yürümüyor. Her neyse bu başka bir konu. Kısaca özetlemek gerekirse bu şarkılar konserler için yapılmadı, arşivlik bir albüm hazırladık. Ama sadece benim söylediğim şarkıları, kendi konserlerimde çalabilirim.

Haberin Devamı

                                                             Röportaj: Servet YILMAZ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!