Burası Van’dan bile güzel

Güncelleme Tarihi:

Burası Van’dan bile güzel
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2012 00:00

Van depremini yaşadılar, hem evlerinden hem de birbirlerine sıkı sıkıya sarıldıkları arkadaşlarından koptular. Abu Dabi Türk İş Konseyi, bu yılki 23 Nisan etkinlikleri için depremzede kız çocuklarından oluşan 20 kişilik halkoyunu ekibini Abu Dabi’ye davet etti. Kızlar, hayatlarında ilk defa uçağa bindi, Abu Dabi’de Türklerin yanında konakladı; bambaşka bir dünyayla tanıştı

Haberin Devamı

Geçen yılki Van Depremi sonrası şehir merkezine yedi kilometre uzaklıktaki Süphan İlköğretim Okulu’nun binası için yıkım kararı alındı. Öğrenciler civardaki başka okula gönderildi. Ancak deprem sonrası nüfusun önemli bir bölümü şehri terk ettiğinden okullar açıldığında kayıtlı öğrencilerin yalnızca dörtte biri dersbaşı yaptı. Depremin yaratığı bu yıkım, Süphan İlköğretim Okulu’nun Türkiye finallerinde dereceler almış başarılı halkoyunları takımını da etkiledi. Van bölgesinde bir ilki başaran 28 kişilik kız halk oyunları ekibi aileleriyle birlikte başka şehirlere göç ettiği için dağıldı.
Ancak üç ay süren bu ayrılık, Abu Dabi’den gelen bir telefonla son buldu. “Yurtdışından 23 Nisan şenlikleri için bir halkoyunu ekibi istendiği söylendi” diye anlatıyor İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Cemal Aksu. Herkesi bir araya toplama işi, halkoyunu usta öğreticileri Ali Şener Korkmaz ve Selda Çelik’e düştü: “Çocuklar hiç bilmedikleri bir ülkeye gidecekleri için çok mutluydu ama göç etmiş ailelere çocuklarını Van’a geri getirmek için iki ay dil döktük. Kızlarının Abu Dabi’de Türk ailelerin yanında kalacağını duyunca kabul ettiler” diye anlatıyorlar.

Haberin Devamı

UÇAK SESİNİ DEPREME BENZETTİLER

Uçuş vakti geldiğinde çocuklar öğretmenleriyle ilk defa uçağa binerek Van’dan İstanbul’a, oradan da Abu Dabi’ye uçtu. Atatürk Havalimanı’nın dış hatlar terminalinde bir örnek kıyafetleri ve örgülü saçlarıyla bir anda ilgi odağı oldular.
Uçağın kalkış sesi, onlara o korkunç depremi hatırlattı. Geceyarısı Abu Dabi’ye vardıklarında biraz yorgun ve çekingendi hepsi. Ancak havaalanında ellerinde çiçeklerle kendilerini bekleyen aileleri görünce rahatladılar. Aileler, misafirlerini ellerinden tutup evlerine götürdü. Çocuklar bu yakınlığa şaşırdılar.
Abu Dabi’de çocukların konuk oldukları ailelere ilk anlattığı şey de depremdi tabii: “Feciydi. En küçük sallantıda bile yine deprem oluyor zannediyoruz...” İlk gün kızlar oradaki Türk Büyükelçiliği’ndeki resmi 23 Nisan kutlamalarında misafir sanatçıydı. Ardından evsahibi aileleriyle şehir gezisine çıktılar. Ancak kızların aklı daha çok kaldıkları evlerin havuzlarındaydı... Havuz onları cezbetti ama denizle pek ilgilenmediler, hatta Van Gölü’nü kastederek “Van’da zaten deniz var” diye burun kıvırdılar.

Haberin Devamı

LÜKS OTEL OYUN ALANI OLDU

İkinci gün Abu Dabi İş Konseyi’nin dünyanın en lüks otellerinden Emirates Palace’taki şenliğine katıldılar. Önce aylardır hazırlandıkları halkoyunu gösterilerini sergilediler. Ardından yüzleri boyandı, davetli çocuklarla sihirbazlık gösterisini seyrettiler. Hediyelerini açtılar.
Ama onları asıl heyecanlandıran, lüks oteli dev bir oyun alanına dönüştürmeleri oldu; koridorlarda koşup masaların altında gezdiler... Gelen talep üzerine ‘bis‘ yaptılar; ikinci gösterilerinde, ilk seferdeki ciddiyetten ziyade müthiş bir keyif vardı. Son günse komşu Dubai’yi ziyaret ettiler. Dünyanın en büyük AVM’si Dubai Mall’da akvaryumu gezdiler, dünyanın en yüksek binası Burç Halife’ye çıktılar. Meşhur palmiye adalarındaki Rixos Otel’e de hazırlıklı gelmişlerdi; hemen mayolarını giyip havuza atladılar.
Dönüş zamanı geldiğinde ailelerinden gözyaşları içinde ayrılıp, “Burası Van da dahil gördüğümüz şehirlerin hepsinden daha güzel. Şehrin apartmanlarını, çarşılarını, otellerini çok beğendik. Evler dışarıdan küçük görünüyor ama içinde kendi lavaboları ve hatta merdivenler var. Ayrıca çok sıcak. Van’dakilere gördüğümüz güzel şeyleri anlatacağız. Bize inanmayacaklar...” sözleriyle Türkiye’ye döndüler. Çocuklar yol yorgunu olmalarına rağmen havaalanında bir sonraki hedefi belirlemişti bile; Amerika!

Haberin Devamı

Para yerine duygusal hediye
ABU DABİ TÜRK İŞ KONSEYİ YÖNETİM KURULU ÜYESİ HAKAN ÇELİK

Depremden sonra Van’a maddi yardım yapmıştık ama çocuklara duygusal bir hediye de vermek istedik. Halk oyunu camiasından bazı tanıdıklar Süphan İlköğretim Okulu’nun adını verdi. Çocukların pasaportları çıkarıldı, Türk Hava Yolları ulaşımı üstlendi. Aile sıcaklığını hissetmeleri için buradaki kız çocuklu Türk ailelerine haber verdik. Kültür şoku yaşamasınlar diye de aileleri uyardık. Puma onlara özel eşofman, ayakkabı ve şapkalar yaptırdı. Her çocuğa, kendisinin ve ailesinin isimlerinin bulunduğu çok özel kitaplar hazırlattık. Öğretmenlerine iPad hediye ettik. Çocuklar da hem 23 Nisan etkinliklerinde sahneye çıktı hem de yaşanan acılardan sonra biraz eğlenme fırsatı buldu.
 
TÜRKÇE’DE BULUŞTULAR

Haberin Devamı

İzmirli Bülent-Nuray Narbay çifti 16 yıldır Abu Dabi’de yaşıyor. İki kızları var: Elif (9) ve İpek (11). Bülent Bey, projeyi duyunca hemen katılmak istemiş: “Van’daki depremi üzülerek takip etmiştik. Proje çok anlamlı geldi. Burada doğup büyüyen kızlarımızın Türkiye’den çocuklar tanımasını istedik. Bizim kızlar arasında kavga çıkmasın diye de iki misafir birden istedik!
Narbayların evine gelen misafirler Çiçek Gökçe ve Zeynep Gündoğdu 10 yaşında. Evleri depremde hasar görmüş, Van’da hâlâ kalabalık aileleriyle çadırda kalıyorlar.
Evdeki tek anlaşmazlık kısa süreliğine dil konusunda yaşanmış: “Evde Türkçe konuşuyoruz ama kızlarımızın okul hayatı İngilizce konuşarak geçiyor. Bazen istemeyerek aralarında İngilizce konuşuyorlar. Bunun üzerine Zeynep’le Çiçek de kendi aralarında Kürtçe konuşmaya başladı. Ancak sonunda uzlaşma sağlandı ve herkes Türkçe’ye döndü.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!