Bu yıl rezene çayının rakibi ekinezya çayı

Güncelleme Tarihi:

Bu yıl rezene çayının rakibi ekinezya çayı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2004 00:00

İçinde gıda boyası, yapay aroma, koruyucu gibi kimyasal katkı maddeleri bulunmayan, bitkisel kaynaklı yiyeceklere ‘doÄŸal ürünler’ deniyor. DoÄŸa Bitkisel Ãœrünler markasıyla 16 yıldır, bitkisel, katkısız ürünler yetiÅŸtirip satıyor Dr. Feryal Menemenli.Bu yıl, BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO’dan ikinci baÅŸarı ödülünü alan DoÄŸa’nın sahibi Menemenli, son bir iki yılda, talebin ÅŸaşırtıcı biçimde arttığını söylüyor.DoÄŸal ürünlerin katkısız olmasına daha tarlada yetiÅŸtirilirken özen gösteriliyor. DoÄŸal gübre kullanılıyor, kesinlikle ilaçlanmıyor. Saman kağıdı gibi yine doÄŸal malzemelerle paketleniyor. Talebin artışıyla, market raflarında çeÅŸitler çoÄŸalıyor, farklı markalar piyasaya çıkıyor, sadece doÄŸal ürünler satan dükkanlar açılıyor. Türkiye’de doÄŸal besin üretimini ilk kez, Dr. Feryal Menemenli’nin sahibi olduÄŸu DoÄŸa Bitkisel Ãœrünler markası yaptı. Dr. Menemenli, 1989’da DoÄŸa’yı kurduklarında aslında varolmayan bir talebe yönelik ürün geliÅŸtirdiklerini söylüyor. DoÄŸal ürünler, daha sonra popüler hale geldi. Menemenli’ye göre, bu ilgi, gelip geçici bir trend deÄŸil. ‘Türkiye’nin nüfusu genç. Spor yapan bir kuÅŸak var. Ve zehir yemek istemeyen bir nesil yetiÅŸiyor. Ama tam anlamıyla bu kavramı benimsemek için çok zaman var önümüzde.’ Dr. Menemenli, insanların doÄŸal gıdaları, pahalı, her zaman alınamayacak, özel ürünler olarak görmelerinin de bu sektör için bir problem olduÄŸunu belirtiyor. GELECEK TAHIL ÃœRÃœNLERÄ°NDEDoÄŸa’nın Tuzla’daki tesisinde üretilen 45 çeÅŸit ürünü, zincir marketlerde satılıyor. Ama DoÄŸa Special adıyla BeyoÄŸlu Markiz Pasajı’nda geçen yıl açtıkları maÄŸazada doÄŸal soslar, sirke ve yaÄŸlarla birlikte 103 çeÅŸit ürün satılıyor.DoÄŸa, son bir iki yıldır, tahıl ürünlerini geliÅŸtirmek için çalışıyor. Çünkü onlara göre, doÄŸal ürünlerin geleceÄŸi tahıllarda. Kahvaltılık müsliler, ÅŸu an bu grupta en çok satılan ürün. Markiz’deki maÄŸazada, yulaflı elmalı tatlıdan, çeÅŸitli tahıllarla yapılan yoÄŸurtlu karışımlara, deÄŸiÅŸik doÄŸal lezzetlerin nasıl hazırlanacağı öğretiliyor müşterilere. FINDIKLI SÃœT REÇELÄ° BÄ°LE VARKatkı maddelerinin en çok kullanıldığı ürünler, bal, reçel ve marmelatlar. DoÄŸal bir çilek reçelinin içinde yüzde 80-85 çilek, yüzde 15-20 de kahverengi veya beyaz ÅŸeker var. DoÄŸal olmayan reçellerde meyve oranı yüzde 40-45. DoÄŸa’da sadece meyveyle hazırlanan marmelat ve reçellerin, ÅŸekerli ve ÅŸekersiz olanları var. Ä°ki deÄŸiÅŸik meyveden yapılan karışık reçeller de ilgi görüyor. Reçellerin, fındıklı süt reçeli, çikolatalı ahududu marmelatı, vanilyalı armut reçeli, mandalina, portakal, limon marmelatı, zencefilli ayva marmelatı, portakallı kabak reçeli gibi çeÅŸitleri var. Fırın ürünleri denilen grupta, yulaflı bisküviler, kepekli kekler, hardallı kepekli bisküviler ve yulaflı, mısırlı ekmekler bulunuyor. Son birkaç yıldır, bitki çayları hayatımıza girdi: Rezene, kuÅŸburnu, adaçayı, yeÅŸil çay, ginseng, meyve çayları, kafeine karşı olan doÄŸal ürün sektörünün sunduÄŸu seçeneklerden birkaçı. Diyet yapanların tercih ettikleri rezene çayı, hálá çok popüler. Ama ÅŸimdi rezenenin güçlü bir rakibi var: Ekinezya. Kuzey Amerika’da yetiÅŸen ekinezya, ülkemizde bulunmayan ginseng, gingko gibi diÄŸer egzotik bitkilerle birlikte, yeni yeni dikkat çekiyor. Her yıl, bir bitki çayı moda oluyor ama geçen yıl çok raÄŸbet gören kuÅŸburnu çayının da sadık bir müşterisi var. DoÄŸa’da Fiyatlar (Milyon TL)Bitkisel çaylar: 2.490-3.390Ginsengli bitki çayı: 6.490Ekinezya çayı: 6.450Isırganotu çayı: 3.890Katkısız ve ÅŸekersiz marmelatlar: 4.990Esmer toz ve küp ÅŸeker: 4.990 Kahvaltılık tahıl ve müsliler: 2.350- 4.450Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!