Bu ramazan da ‘caz’lı geçecek

Güncelleme Tarihi:

Bu ramazan da ‘caz’lı geçecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2011 21:31

Hakan Erdoğan Productions’ın ilk kez geçen yıl düzenlediği Ramazanda Caz’ın ikincisi 16-23 Ağustos’ta. Ahmad Jamal, Mccoy Tyner Trio, Anouar Brahem gibi isimlerin sahne alacağı konserler Topkapı Sarayı ve Yıldız Sarayı Has Bahçe’de gerçekleştirilecek. Biletler şimdiden Biletix’te satışta.

Haberin Devamı

Geçen yıl 10 bin 500 kişinin izlediği Ramazanda Caz, yeniden başlıyor. Festivalin açılışını Tunuslu sanatçı Anour Brahem topluluğuyla birlikte yapacak. Sebebiyse geçen sene biletlerinin çabuk tükenmesi. Sanatçı Arap müziğini, Akdeniz, İran ve Tunus Halk müziklerini cazla harmanladığı eserlerini seslendirecek. Yine geçen yıl çok ilgi görüp, izleyemeyenler için bir kez daha İstanbul’a gelen bir diğer isim Ahmad Jamal. Caz müziğin gelişimindeki en önemli isimlerden biri olarak gösterilen Jamal, son albümü ‘Quiet Time’dan eserler de sunacak. Ramazanda Caz’ı düzenleyen Hakan Erdoğan, kendisiyle ilgili “Ahmad Jamal konseri geçen seneki festivalin en çok ilgi gören etkinliklerinden biriydi. Kendisini bu sene de programa dahil etmek istedik. Bağlantıya geçtiğimizde de gördüğü ilgiden çok memnun kaldığı için seve seve İstanbul’a gelmeyi kabul etti. Geçen sene kalışını bir hafta uzatıp tatil yapmıştı. Ramazan’ı bu sene de İstanbul’da geçirmek istiyor” diyor. Ahmad Jamal’ın yanı sıra, tüm zamanların en önemli piyanistlerinden efsanevi McCoy Tyner da Ramazanda Caz sahnesinde olacak. McCoy Tyner Trio’ya yine kendi alanın en önemli isimlerinden, dünyaca ünlü saksofonist Gary Bartz eşlik edecek.
KONSERDEN ÖNCE İFTAR MENÜSÜ
İlk kez Ramazan ve cazı bir araya getiren, geçen yıl Le Monde, CNN International ve New York Times’a haber olan Ramazanda Caz festivali, İstanbul’un en görkemli açıkhava mekânlarında, saray bahçelerinde izleyicisini ağırlayacak. Bu yıl geçen yıldan farklı olarak Topkapı Sarayı’nın yanı sıra Yıldız Sarayı Has Bahçe de konser mekânı haline getirilecek. İzleyiciler, ister numaralı sandalyelerde, ister rahat minderlerde, saray bahçelerinin ağaçlarının altında, yaz gecesinin tadına cazla varabilecekler.
Konserlerden önce Armada Catering, konser alanlarında lezzetli Ramazan menüleri de sunacak. Her konserde dileyenler için ücretli catering servisi iftar saatinde başlayacak.

Haberin Devamı

Anouar Brahem
ARAP MÜZİĞİYLE CAZ HARMANI

1957 Tunus doğumlu besteci Anour Brahem, 10 yaşında konservatuvarda ud çalışmaya, üstat Ali Sriti’den ders almaya başladı. Ali Sriti ona her gün evinde Arap müziğinin sırlarını usta/çırak ilişkisi içinde öğretti. Brahem, 1980’lerden itibaren hızla yükselen kariyeri boyunca, Arap müziğini, Akdeniz, İran ve Tunus Halk müziklerini cazla harmanlamasıyla tanınıyor. Ülkesinin dünyaya tanıttığı en önemli müzisyenlerden biri.

Haberin Devamı

Gary Bartz
MCCOY TYNER’A EŞLİK EDECEK

1940 doğumlu Amerika Baltimorelu sanatçı 1970-1975 yılları arasında Miles Davis’in grubunda çalan, alto ve soprano saksofonun en büyülü yeteneklerinden biri. McCoy Tyner Trio’ya eşlik edecek olan Bartz, caz otoriteleri tarafından “enstrümanını muhteşem bir şekilde kavrayan müzisyen” olarak tanımlanıyor.

Ahmad Jamal
CAZ MÜZİĞİN GELİŞİMİNDEKİ EN ÖNEMLİ İSİMLERDEN

1930 doğumlu Amerikalı sanatçı asıl adı Frederick Russell Jones’u uzun zamandır kullanmıyor. Stanley Crouch’a göre Jamal, caz müziğin gelişimindeki en önemli adamlardan biri. Aynı şekilde Miles Davis de onun için “Tüm ilhamım ondan geliyor” diyor. Piyano çalmaya üç yaşında başlayan Jamal, ilk kaydını 1951 yılındaki “Ahmad’s Blue” ile yaptı. Günümüze kadar birçok önemli caz müzisyenine ilham veren Ahmad Jamal, son albümü “Quiet Time”da ustalığını bir kez daha kanıtlıyor.

Haberin Devamı

KONSERLER TARİHİ MEKÂNLARDA

İlk konseri 16 Ağustos’ta Anouar Brahem Quartet Topkapı Sarayı I. Avlu’da verecek. Ardından 22 Ağustos McCoy Tyner Trio Gary Bartz’la birlikte Yıldız Sarayı, Has Bahçe’de sahne alacak. Ahmad Jamal, 23 Ağustos’ta Topkapı Sarayı I. Avlu’da olacak. İlk konser saat 21.00, diğerleri 21.30’da başlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!