Briç zihninizi dinç tutar

Güncelleme Tarihi:

Briç zihninizi dinç tutar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2009 11:36

Masa başında oturarak da oynansa, briç bir spor olarak kabul ediliyor. Öğrenmek için ihtiyacınız olan, bir eğitmen, dört oyuncu ve 52’lik kart destesi.

Haberin Devamı

Deniz İNCEOĞLU
dinceoglu@hurriyet.com.tr
 
Gerisi tamamen sizin konsantrasyonunuza, zekânızı ne kadar kullandığınıza ve kendinizi ne kadar geliştirebildiğinize bağlı. Eğitimler de tahmininizden çok daha ucuz. İki saatlik ders fiyatı ortalama 30 lira.

Türkiye’de pek çok şehirde ve özellikle de İstanbul’da çok fazla briç kulübü var. Aralarında en çok tercih edileni, İstanbul Briç Spor Kulübü. Bu dönemde yaklaşık 300 üyesi bulunan kulübün direktörü Toygan Sezerli, bricin sanıldığı kadar zor bir oyun olmadığını ama mutlaka bir profesyonel yardımıyla öğrenilmesi gerektiğini söylüyor:

“Briç elli iki kartlık standart iskambil destesiyle oynanan bir iskambil oyunudur. Tıpkı satranç gibi zihni geliştirir, dinç tutar ve zekânızı kullanmanızı sağlar. İskambil kâğıtlarıyla oynandığından brice 10 yıl öncesine kadar önyargıyla yaklaşılırdı. Ama artık bir spor olarak görülüyor. Öyle ki, Galatasaray Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde seçmeli ders olarak okutuluyor. Fakat yine de çoğu kişi başlamaya çekiniyor. Çünkü halk bunu zor bir oyun olarak algılıyor. Oysa derslere düzenli devam edildiği ve konsantrasyonunuzu kaybetmediğiniz sürece öğrenmesi kolay bir oyun. Sadece uzun sürüyor. Toplam 50 saatlik dersle iyi bilen birisiyle oynayacak seviyeye gelmek mümkün.”

Haberin Devamı

BRİÇ MERAKLISI PROF. DR. GAZİ AYDIN
İş olmasa sabaha kadar oynarım

Prof. Dr. Gazi Aydın (60), Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çocuk cerrahisi ihtisası yaptı. Üniversiteden emekli olduktan sonra Harran Tıp Fakültesi’nin kurucu dekanlığı, iki yıl Yeditepe Tıp Fakültesi dekanlığı yaptı ve şimdi özel bir hastanede çalışmaya devam ediyor. Tüm bu süreçte zekâsını zinde tutmasının önde gelen yardımcılarından birini briç olarak gösteriyor. 20 yıl önce mecburi hizmet için gittiği Diyarbakır’da başlayan merakını şöyle anlatıyor:

“Kendimi geliştirmek için daha önce satranç oynardım. 20 yıl önce mecburi hizmet için Diyarbakır’a gittim. Birkaç doktor briç biliyordu ve oynayabilmek için dördüncü arıyorlardı. Bana sabırla, uzun sürede öğrettiler. Çünkü o yıllarda eğitmen yoktu. Herkes bildiği gibi öğretiyordu. Dünyadaki gelişmeleri de takip edemiyorduk. Sadece birkaç tane tercüme edilmiş kitap vardı. Artık yeni öğrenenler bu sıkıntıları çekmiyor. Çünkü briç sürekli içinde yenilikleri barındıran, öğrenmesi bitmeyen bir oyun. Benim de tam anlamıyla oynayabilmem yaklaşık dört seneyi buldu. Sonra da sadece görev dolayısıyla ara verdim oynamaya ama artık arkadaşlarımla buluşamasam bile internette oynuyorum. Günde en az iki saatimi ayırıyorum. Ertesi gün iş olmasa sabaha kadar oynayabilirim.”

Haberin Devamı

TIPTA ÇOK İŞİME YARADI

Gazi Aydın, bricin faydalarını şöyle sıralıyor:
Zihni sürekli dinç tutuyor.
Egzersiz gibi olduğundan zihnin gelişmesini sağlıyor.
Konsantrasyon gücünü ve süresini artırıyor.
Muhakeme kabiliyetini artırdığından daha doğru düşünüp hızlı karar veriyorum.
Olasılıkları daha çabuk ve iyi bir şekilde hesaplamamı sağlıyor. Hangi mesleği yaparasanız yapın alternatifli düşünmenizi geliştiriyor.
Zamanı iyi kullanmanızı sağlıyor.
Briç mükemmeliği aramanın bir yolu. Bu hayatınıza da yansıyor.

BU TERİMLERİ BİLMEK ŞART

Trefl: Sinek, destedeki 4 renkten en küçük olanı, C ile gösterilir.
Karo: Trefl renginin bir büyüğü, D ile gösterilir.
Kör: Kupa, karo renginin bir büyüğü, H ile gösterilir.
Pik: Maça, kör renginin bir büyüğü, S ile gösterilir. Renklerin en güçlüsü.
Majör: Pik ve kör renkleri.
Minör: Karo ve trefl renkleri.
Sanzatu: Kozsuz oyun anlamına gelir, NT ile gösterilir. Bütün renklerden daha güçlü.
Onör Puanı: Kısaca HCP ile gösterilir. Elde bulunan as, rua, dam ve valelere verilen değerler.
Deklarasyon: Kartları dağıtan kişinin yapacağı arttırma konuşması veya pas geçmesi ile başlar. Son yapılan konuşmadan sonraki üç oyuncunun üst üste pas demesi ile sona erer. Oynanacak olan kontratın seviyesini ve şeklinin belirlenmesi işlemi.

Haberin Devamı

BUNLARA DİKKAT

Briç öğrenirken oynayanları izlemek her zaman işinize yarar. Bütün elleri görebildiğiniz için nasıl ve neye göre konuştuklarını görür, yanlış olanı daha rahat fark edersiniz.

Elinizle ilgili tek bir planınız olsun. Başta düşündüğünüzü ortada değiştirmeniz, kendinize güveniniz olmadığını gösterir.

Paylaşımcı, dürüst olmayı ve ortağınıza güvenmeyi unutmayın.

Briçte konuşma önemli olduğundan ortağınızı çok iyi dinleyin. Mümkünse aynı ortakla ve hatta dörtlüyle uzun süre oynayın.

Yönetmen Woody Allen

“Seks yapmak briç oynamak gibidir, eğer iyi bir partnere sahip değilseniz, kuvvetli bir eliniz olmak zorunda...”

Mısırlı aktör Ömer Şerif

“Seks yaparken briç düşündüğüm çok oldu ama briç oynarken seksi hiç düşünmedim.”

Haberin Devamı

KİTAPLARDAN YARDIM ALIN

10 Derste Briç: Fransa’nın en ünlü briç hocalarından Jacques Delorme’nin yazdığı İnkılap Kitabevi’nden çıkan kitap, oyunu hiç bilmeyenlere brici tanıtıyor, iyi bilenlere ve öyle sananlara öğrenilecek daha pek çok şey olduğunu gösteriyor.
A’dan Z’ye Briç: Terence Reese ve Albert Dormer’in yazdığı Gün Yayıncılık’tan çıkan kitapta merak ettiğiniz tüm sorular var.
Briç: Adam Yayınları’ndan çıkan kitabın yazarı Charles H. Goren’in ortaya attığı sayı metodu kısa zamanda ilgi çekmiş, el değerlendirme, karşılıklı konuşma bakımlarından büyük kolaylıklar sağlamış, yanılmaları çok azaltmış.

İNTERNETTE OYNAYIN

Eğitimciler başlangıç seviyesindekilerin internette çok fazla briç oynamaması gerektiğini söylüyor. Çünkü oyunu henüz tam olarak öğrenmemişken burada başkalarının yapacağı yanlışları doğru sanabilirsiniz. Ama “Ben bu işte kendimi geliştirdim” diyorsanız işte size iyi briç siteleri: www.bridgebase.com, www.okbridge.com, www.profesyonelbric.com, www.bridgeclublive.com.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!