Briç partisi kurulsa tek başına iktidar olur

Güncelleme Tarihi:

Briç partisi kurulsa tek başına iktidar olur
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2009 00:00

İstanbul-Levent’teki İstanbul Briç Spor Kulübü. Günlerden pazartesi. Turnuvanın saati yaklaştıkça salon dolmaya başlıyor. Briç turnuvasına katılım bedeli 13 lira. Mutfakta çaylar, simitler hazır. “Ayakta oyuncu kalmasın” anonsuyla herkes masalardaki yerini alıyor, ilk baştaki o neşeli ortam yerini stresli bir bekleyişe bırakıyor. Her birinde 4 kişi oturan 25-30 masa var. Bu hiçbir şey değil. Federasyonun düzenlediği turnuvalarda 300-400 masa birden yarışıyor.

Haberin Devamı

Masalardaki deklarasyon kutularında bilgisayarın önceden dağıttığı kartlar bulunuyor. Ellerin (ilk başta alınan kağıt serisi) nasıl olduğunu hakem dahil, kimse bilmiyor. Kadın-erkek sayısı eşit. Hatta hafta içi olduğu için kadınlar çoğunlukta. Ama hafta sonları oranlar değişiyor.

BRİÇ OYNARKEN HİÇ SEKSİ DÜŞÜNMEDİM

Briç seveni için inanılmaz bir tutku. Mısırlı aktör Ömer Şerif “Seks yaparken briç düşündüğüm çok oldu ama briç oynarken seksi hiç düşünmedim” demiş. Woody Allen da brici seksle kıyaslıyor: Seks yapmak briç oynamak gibidir, eğer iyi bir partnere sahip değilseniz, kuvvetli bir eliniz olmak zorunda...”
Nişantaşı, Fatih gibi semtlerde de var ama en büyüğü Levent’teki İstanbul Briç Spor Kulübü. Anadolu Yakası’nda ise Hoşgörü Briç Kulübü var. Sadece İstanbul mu? Arkara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin, Kuşadası, Uşak, Alanya, Zonguldak, Sivas, Muğla, Düzce gibi yerlerde belediye, üniversite, futbol kulüpleri ya da briçseverler tarafından kurulmuş 100 külüp, 138 briç takımı var. Almanya Münih’te bile Türk briç kulubü mevcut. Briç Federasyonu lisanslı 9 200 sporcuları olduğunu ama amatörlerle birlikte briç camiasının 100 bin kişiyi bulduğunu söylüyor. Kendi aralarında toplanıp oynuyorlar, kulüplerde turnuvalar düzenliyorlar, hatta briç seyahatlerine bile çıkıyorlar. Mesela Ankara Briç Spor Kulübü’nün 11 Nisan’da Amasra
gezisi var.
Üstelik başarılıyız da. 2008’de İzmir Büyükşehir Belediyesi takımı Balkan Şampiyonu, Burdur takımı Bonn üçüncüsü oldu. 3 ay önce Pekin’de yapılan zihin olimpiyatlarından iki Türk genci Melih Şen ve Mehmet Şakirler U28 çiftlerde; Murat Anter bireyselde dünya şampiyonluğuyla döndü. Geçmiş dönem federasyon başkanı Ata Aydın şu anda Dünya Briç Federasyonu’nun gençlik komitesi başkanı.
Bricin tarihi Türkiye’de köklü. İsmet Paşa sıkı bir briç ustasıymış. Bir sonraki kuşaktan Atilla Dorsay, Hıncal Uluç gibi isimler var. Ama bricin şu andaki David Beckham’ı kim derseniz, parmaklar iki kişiyi işaret ediyor. Bunlardan ilki Melih Özdil. 1998 Hollanda birincisi, 2005 Tenerife Avrupa Takımlar üçüncüsü ve 2006 Hawaii şampiyonu. Briç üzerine 18 kitabı ve kendi internet sitesi var. Ancak federasyon yönetimiyle arası açık. Ceza aldığı için yurtdışında yaşıyor. AİHM’ye bile başvurdu, sitesinden ateş püskürüyor. İkinci isim ise Salvador Assael. İzmirli bir briççi. Derecelendirme sıralamasında (masterpoint) 1510.20 puanla herkesin önünde.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE 9 BİN LİSANSLI, 100 BİN AMATÖR BRİÇ MERAKLISI VAR

Haberin Devamı

İNTERNETTE DE ÇOK YAYGIN

Briç oynamak için mutlaka bir kulübe gitmenize gerek yok. Pek çok internet sitesi de var. Türklerin en yoğun kullandığı internet sitesi bridgebase.com. İnternet oyunu öğrenmek için de kullanılıyor. En sağlıklı adres tabii federasyonunki: www.tbricfed.org.tr. Ancak brici gerçekten iyi öğrenmeye niyetliyseniz mutlaka bir hocadan ders almanız gerektiği söyleniyor. Ders saat ücretleri 20-35 lira arasında değişiyor.

YILMAZ ERDOĞAN İYİ OYNUYOR TERİMLERİ BİLMİYOR

İşte size ünlü bir briç meraklısı. Ege Bilimsel Briç Derneği yazın turnuvalarını Çeşme’de yapıyor. Bunlara bir tanıdığı vasıtasıyla Yılmaz Erdoğan da katılıyor. Hocalarının söylediğine göre terimleri henüz bilmiyor ama çok yetenekli ve başarılı bir briççi.

Haberin Devamı

EROL ERTEM - EMEKLİ (74)

Bodrum’da olduğum zamanlar oradaki kulübe, İstanbul’daysam buradaki kulübe devam ediyorum. 50 yıldır, haftada 3-4 gün briç oynarım. Briç sayesinde canciğer dostlar edindim. Çok ilginç bir oyun briç. Tam bir beyin sporu. Evde kendi aramızda oynadığımız zaman heyecanlı olsun diye ufak paralar da koyuyoruz.
Toygan Sezerli (53) Türkiye’deki en eski hoca ve hakem. Briçte hakeme direktör diyor. Bugüne kadar Büyük Kulüp, Moda Deniz Kulübü, Cercle d’Orient gibi yerlerde 600 briççi yetiştirdi. Briç öğrenmek zor iş. Haftada iki saatten 4 ay ders almak gerekiyor. Yine de usta bir briççi olacağınız garanti değil. Ben iyi bir öğrenciyim galiba. Kısa bir anlatımla hemen kavradım. As 4 puan. Papaz 3, kız 2, vale 1 puan. Honör puanı 15 olacak. Yoksa 12 miydi?

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DEKİ EN ESKİ HOCADAN DERS ALDIM

Canciğer dostlar edindim

İLK KEZ NEREDE OYNANDI
İstanbullu briç meraklıları bu oyunun dünyaya buradan yayılmasıyla övünüyor. Bunlardan biri de İstanbul Briç Spor Kulübü’nün Müdürü Süğün Erden: “Briç İngilizde köprü (bridge) sözcüğünden geliyor. Rivayet o ki, briç ilk defa İstanbul’daki İngilizler tarafından Galata Köprüsü’nün altındaki kahvehanelerde oynandı. O yüzden ismi bu...”
• Bir oyuncuya gelebilecek ellerin sayısı: 635.013.559.600
• Bir sonraki oyuncuya gelebilecek ellerin sayısı: 8.122.425.444
• Her bir oyuncuya tam bir renk gelme ihtimali: 2.235.197.406.895.366.368.301.559.999’da bir.

ÜNLÜ TÜRK BRİÇÇİLER

Haberin Devamı

ŞİAR YALÇIN Çevirileri ve Cumhuriyet Gazetesi’nde düzenli olarak hazırladığı briç köşesiyle tanındı.
NAFİZ ZORLU Turnuvalarda Türkiye’yi temsil etmiş İzmirli briççi. Federasyon başkanlığı da yaptı.
YALÇIN ATABEY Ustalık derecelendirme sıralamasında birinciliğe kadar yükseldi. Altın Büyük Usta unvanı aldı.
TEZCAN ŞEN 2006’da ortağı Okay Gür’le IMP çiftlerde ilk Türk dünya şampiyonları unvanını aldılar.

MAÇAYA PİK KUPAYA KÖR DENİYOR

Briç 4 kişi ile oynanan, eşli bir oyun. Daha önce eşli king oynadıysanız brici daha kolay öğreneceğiniz söyleniyor. 52’lik bir deste kağıt ile oynanıyor. Ama briçte kartların isimleri farklı. Maçaya pik, kupaya kör, sineğe trefl, karoya yine karo deniyor. Her oyuncu ortağının karşısına oturuyor, amaç elleri kazanmak. Bunun için kartların puanlarından yararlanılıyor. Mesela as 14 puan.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!